Le a kalappal a csapat előtt: Napoli – Barcelona értékelő

A Barcelona kiváló teljesítménnyel, 2-4 arányban nyert a Napoli elleni El-visszavágón, ezáltal bejutott a legjobb tizenhat közé. Frenkie de Jong szezonbeli legjobb teljesítményét tette le az asztalra, befűzte az oktatófilmet. Ter Stegent kivéve senkire nem lehetett panasz, mindenki hozzátette a magáét ehhez a komoly sikerhez. Pontozni ezen elvek alapján szoktunk.

A vártnál simább továbbjutás, a 16 között Xaviék: Napoli-Barça 2-4

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 4

Finoman szólva sem Ter Stegen meccse volt a tegnapi: Két gólt kapott három lövésből, illetve egy rossz ütemű kijövetel révén büntetőt hozott össze az ellenfélnek. A passzjátéka sem volt az igazi, hosszú indításainak csupán a fele (tizennégyből hét) talált csapattársat. Az ő formája továbbra is ingadozó.

Dest: 7

A huszonegy esztendős jobbhátvéd jól játszott ezen az estén. Védekezésben mindent jól megoldott és néha fellépett a támadások során, tudta támogatni azokat. Az első félidőben láthattunk tőle egy lövést a boxon kívülről, ami csupán pár centivel kerülte el az ellenfél kapuját. Hét párharcából hatot sikerrel vívott meg, kettőből kettő sikeres szerelést hajtott végre, a védők közül ő volt a legjobb ezen szempontokból. Az utóbbi két-három találkozón bizonyított, jól teljesített, remélhetőleg folytatódni fog ez a tendencia.

Araújo: 7

Araújo szintén jó teljesítményt tett le az asztalra. Láthattunk tőle egy-két bizonytalanságot, kisebb hibákat az építkezés során, de a védőmunkáját kiválóan látta el. Hosszú indításainak a fele (nyolcból négy) pontatlan volt, ebben a tekintetben még fejlődnie kell. Hátul viszont biztos pont, hét labdaszerzés fűződött a nevéhez.

Piqué: 8

A spanyol belső védő védőmunkája nagyszerű volt ezen a találkozón, sőt, az első félidő végén megszerezte a csapat harmadik találatát. Bemutatott egy fontos mentést még az első játékrészben, illetve hatékonyan vette ki a részét a hátulról történő építkezésből. Ezúttal is láthattunk tőle hosszú labdákat, hatból négy volt pontos.

Jordi Alba: 8

Alba játékát is mindenképpen dicséret illeti. A nyolcadik percben higgadt, pontos befejezéssel juttatta előnyhöz a csapatot, ráadásul a gyengébbik (a jobb) lábával talált be. Az összecsapás során végig hozzájárult a támadójátékhoz, ő adta meg a szélességet a bal oldalon. Védekezés terén is jól teljesített, hétből öt sikeres szerelést, illetve kettő tisztázást hajtott végre. Az utóbbi időben ugrásszerűen javult fel a teljesítménye, ezt az Albát szeretnék látni a gránátvörös-kékek drukkerei.

Busquets: 7

Busquets játéka ezen az összecsapáson sem volt látványos, hasznos viszont annál inkább. Szépen osztogatott, hat alkalommal szerezte meg a játékszert, illetve hozta a szokásos príma passzjátékát (ötvenkettőből ötven pontos passz és ötből négy sikeres hosszú labda). Továbbra is a csapat egyik motorja, a labdakihozataloknál a szerepe, a mozgása, a helyezkedése még mindig kulcsfontosságú.

Frenkie de Jong: 9

Frenkie de Jong zseniálisan futballozott ezen a napon, egyértelműen ő volt a csapat legjobbja. Pazar gólt szerzett a tizenhatoson kívülről. A csapatból ő osztotta ki a legtöbb kulcspasszt (három), alakította ki a legtöbb helyzetet (három), adta a legtöbb sikeres passzt a támadó harmadban (negyvenhárom) és szerezte a legtöbb labdát (kilenc). Nagyon jól állt neki ez a támadó szellemű nyolcas szerepkör, kulcsfontosságúak voltak a mélységi beindulásai, amire a negyedik gól a legjobb példa, amikor az ő mozgása teremtett tiszta helyzetet Aubameyangnak. Számtalan alkalommal cipelte fel a labdát az ellenfél térfelére, utána pedig pontos átadással segítette az éppen futó akciót. Az utóbbi időszakban neki is sikerült elhallgattatnia a kritikusait, óriási a formajavulás, sokat vállal. Mintha egy másik játékos lenne, mint két hónappal ezelőtt.

Pedri: 6

Pedri ezen az estén kicsit lefelé lógott ki a csapatból. Komoly/sok hiba nélkül hozta le a mérkőzést, de nem tett hozzá annyit a csapat támadójátékához, mint amennyit szokott. Néhány akció azért akadt meg, mert ahelyett, hogy előre juttatta volna a labdát, inkább megállt és hátrafelé passzolt, még olyan helyzetekben is, amikor az előbbi lett volna indokolt. Ezúttal is próbálkozott egy átlövéssel, de az messze elkerülte az olaszok kapuját.

Ferrán Torres: 6

A huszonegy esztendős támadó nem villogott, a kevésbé jók közé tartozott, de sok kritika sem érheti, átlagos teljesítményt tett le az asztalra. A befelé mozgása fontos volt, mert ezáltal nyitott területet Jordi Albának. Három kapura lövési kísérletet jegyeztek fel a részéről, csupán egy találta el a Napoli kapuját, de az sem volt veszélyes. Tizenkét párharcából nyolcat elvesztett, ebben a tekintetben ő volt a legrosszabb a csapatból. A korábbi meccsekhez képest aktívabb volt, nagyobb mértékben vette ki a részét az akciókból.

Aubameyang: 7

A gaboni támadó nagyon szép gólt szerzett, amivel végleg eldöntötte a továbbjutás kérdését. Az első találatból is kivette a részét, kiválóan indította a meginduló Traorét. Ötször lőtt kapura, ebből kettő találta el a kapu felületét, két ziccert pedig kihagyott. Mezőnyben nem játszott jól, rossz megoldásokat választott sokszor. Nem is volt túl aktív, a kezdőbe kerülő játékosok közül az ő nevéhez fűződött a legkevesebb labdaérintés (harminchárom), illetve a legkevesebb pontos passz (tizenöt). De adott egy kulcspasszt Adamanak az első gól előtt és rúgott egy gólt, tőle pedig ezt várjuk.

Adama Traoré: 8

Adama az első találat előtt a sebességét és a brutális fizikumát kihasználva tört előre, utána pedig mintaszerűen hozta helyzetbe Albát. A másik assztisztja előtt a megszokottakkal ellentétben befelé tört. Ezt a befelé mozgást kellene többször megcsinálnia, akkor még hasznosabb és veszélyesebb lehetne. Szükség van a csapatban egy ilyen típusú játékosra, hozzátesz a csapat teljesítményéhez. Bemutat egyszerre nagyon jó, hasznos és néha borzalmas megmozdulásokat egyaránt, és néha nem mindig hoz jó döntéseket. Hat cselezési kísérletéből három volt sikeres. Panasz egyáltalán nem lehet az eddig nyújtott teljesítményére, sőt, öt találkozón öt gólpasszt jegyeztek fel a neve mellé.

Cserék:

Gavi: 6

Az utolsó percben egy teljesen ostoba, felesleges szabálytalanság miatt kapott sárga lapot, ennek eredményeként nem léphet pályára a Galatasaray elleni hazai odavágón.

Nico González, Dembélé, Luuk de Jong, Puig: –

Az összecsapás azon szakaszában álltak be, amikor már lefutott volt a párharc. A második kapott gól Nico számlájára írandó, a saját tizenhatosán belül kezdett el cselezgetni teljesen felelőtlenül, aminek köszönhetően elveszítette a labdát.

Vezetőedző:

Xavi: 8

Ismét volt egy kristálytiszta elképzelése arról, hogy mit vár a csapattól labdával és labda nélkül egyaránt, amit a játékosok meg is tudtak valósítani. A letámadás kiválóan működött, nagyon sok labdát sikerült szerezeni a hazaiak térfelén. A csapat fölényben játszott az ő taktikájának is köszönhetően. Frenkie de Jong, Jordi Alba, Dest és Piqué is a legjobb arcát mutatja az utóbbi időben, mindegyikük formája szintekkel jobb a korábbiakhoz képest.