EB Blog: Múltidézés az MVP-vel, avagy a 2011-es döntő

Múltidézés és nosztalgia

EUROBARÇA BLOG

Így írtok ti!

Az FC Barcelona a Manchester United ellen küzd meg a Bajnokok Ligájában a legjobb négy közé kerülésért. A két nagy múltú klub utolsó nem barátságos mérkőzését a 2010/2011-es szezonban játszották Londonban, ugyanennek a sorozatnak a döntőjében. Egy nagyon jó mérkőzésen 3-1-es katalán siker született, amin a májműtéte után visszatérő Éric Abidal a Barcelona történetében harmadik alkalommal emelhette magasba a BL serleget. Személyes hangvételű visszaemlékezés következik… 

 

 

Hatalmas érdeklődéssel vártam ezt a mérkőzést, melyet akkori szokásunk szerint egy jó báratommal néztünk, vagy náluk vagy nálunk. Egy Bajnokok Ligája döntő mindig izgalommal tölti el a labdarúgás kedvelőit, főleg akkor, ha az ember kedvenc csapata az egyik érdekelt. Ez a mérkőzés azonban egy másik, egy emberi történet miatt is kiemelkedik, ugyanis Éric Abidal nem sokkal a mérkőzés előtt esett át egy komoly műtéten, melynek során daganatot távolítottak el a májából. Abidal visszatérése szinte csodaszámba ment, a mérkőzés végén pedig Carles Puyol sokadik alkalommal tett tanúbizonyságot arról, hogy nem csak kiváló labdarúgó, hanem nagyszerű ember is. Az, hogy átadta Abidalnak a csapatkapitányi karszalagot, így a francia emelhette fel a BL serleget, az egyik legszebb jelenet, aminek focipályán a tanúja lehettem.

Szinte hihetetlen, hogy majdnem nyolc év telt el azóta a májusi este óta, a gólokra és a hármas sípszó utáni eseményekre úgy emlékszem, mintha tegnap történtek volna. A Pep Guardiola által irányított Barcelona a Valdes; Alves, Piqué, Mascherano, Abidal; Xavi, Busquets, Iniesta; Messi, Villa, Pedro kezdő tizeneggyel vágott neki a döntőnek, a Unitedet pedig a van der Sar; Fabio, Vidic, Ferdinand, Evra; Valencia, Giggs, Park Ji-Sung, Carrick; Rooney, Chicarito összeállításban küldte pályára Sir Alex Ferguson. A mérkőzés 28. percében Pedro révén szerzett vezetést a Barça, melyre a United szűk tíz perc múlva Rooney révén még tudott válaszolni, de utána a Barça szép lassan felőrölte és két vállra fektette a vörös ördögöket. A Barcelona támadótriójából mindenki gólt szerzett és a középpályán működő mágikus Xavi-Busquets-Iniesta trió mindegyike 1-1 gólpasszal írta be magát a mérkőzés jegyzőkönyvébe. Az MVP (Messi-Villa-Pedro) becenévre keresztelt támadóhármas mind a három tagja a 16-oson kívülről szerezte a gólját, mely rekord a Bajnokok Ligája történetében.

Ez a mérkőzés tökéletesen szemléltette a Guardiola korszak alatti Barcelonát. Az egész mérkőzést kézben tartotta a csapat, egy-egy labdavesztés után már a csatárok is nyomás alá helyezték az ellenfelet és próbálták minél hamarabb visszaszerezni a játékszert. A 22-4-es lövési és a 68%-32%-os labdabirtoklási arány jól mutatja, hogy a Barça alacsony, de technikailag és taktikailag nagyon felkészült játékosai nem csak felveszik, de le is győzik az erősebb, fizikálisabb játékosokat.

A múltidézést segítse a mérkőzés összefoglalója, és reméljük a szerdai mérkőzés is hasonló izgalmakat tartogat és hasonló eredménnyel zárul.

 

 

*AKCIÓS termék: -40%! Olyan Barcás dekorációt keresel a szobádba, ami eredeti és sosem veszíti el az aktualitását? Ezzel a poszterrel megtaláltad. Rendeld meg kedvezménnyel!