EB Blog: A Messi dilemma, ahogy egy szurkoló ezt kívülről látja

Mi lehet Messi motivációja a távozási szándékának mostani bejelentésével? Vajon tényleg el akar igazolni új kalandokat és kihívásokat keresve vagy egyszerűen betelt nála a pohár? Ezekre a kérdésekre keresi a választ egyik olvasónk, Tamás, az Eurobarca blogszekciójának újabb bejegyzésében. 

„Először is szeretném leszögezni, hogy szubjektív véleményem szerint Leonel Andres Messi egyáltalán nem akarja elhagyni Barcelonát. Nem akarja elhagyni a várost, az otthonát, ahol 20 éve él szinte az egész családjával, boldogan, hiszen már többször nyilatkozta, nagyon szeretnek a katalán fővárosban élni. Nem akarja elhagyni a klubot, amely sok nagy klub elutasítása után hajlandó volt ennek a 13 éves ugyan tehetséges, de alacsony és vézna argentin kissrácnak fizetni az igen borsos gyógykezelését és szerződést ajánlottak neki, nem kicsit kockáztatva ezzel. Nem akarja elhagyni a csapatot, melyet évek óta köré építenek és amelynek az agya és mozgatórugója. Nem akarja elhagyni a játékrendszert, amelyet kisgyermekkorától tanult és a mai napig (kisebb módosításokkal) a csapat játszik. Nem akarja elhagyni a gránátvörös-kéket, sem pedig a Senyera színeit, amelyekben hisz. Lassan 34 évesen, pályafutása szinte legvégén nem akar új kalandokat keresni, nem akar elmenni abból az egyesületből, amit imád, és aminek ez utóbbi 15 évét mindig is úgy fogják hívni, hogy a „Messi-éra” és sok statisztikában már most külön arany színű kerettel jelölik.

Nem, Leo Messi nem ezt akarja. Leo Messinek elege van. Nem a városból, nem a klubból, nem a csapatból, nem a játékrendszerből és nem is az eszmékből. Egyetlen dologból van elege: a Barcát már évek óta konstans módon a legmélyebb szakadékok felé kormányzó, botrányt botrányra halmozó, a játékosokkal szemben tiszteletlen, pökhendi és közben hozzá nem értő, a hatalmát kicsinyesen féltő klubvezetésből, élükön Bartomeuval.

Amit itt látunk, az egy elkeseredett utolsó próbálkozás, egy ultimátum a klub megmentésére. Viszont az semmiképpen nem állítanám, hogy egy blöff. Ez színtiszta, egyenes kiállás. Mert mi is lehet a „Messi-ügy” vége? Csak két dolog történhet. Az első opció hogy az elnök és/vagy az elnökségi tagok többsége lemond. Előrehozott választások lesznek, esély egy fényesebb jövőre, mert a jelenleginél csak is jobb irány van. A második lehetőség, hogy Bartomeu nem akar lemondani, vagy csak egyszerűen nem érti meg ezt az ultimátumot, ebben az esetben viszont Messi valóban távozik, mert nem tudja tovább nézni, hogy mi lesz a klubból és valóban elhagyja szeretett városát, imádott klubját és csapatát, az egyetlen játékrendszert, amit igazándiból ismer és az eszméket, amikben gyermekkora óta hisz, ez hajó pedig nagy valószínűséggel elsüllyed.

De legalább is jó időre nem a BL-trófea, a triplázás vagy éppen a bajnokság megnyerése lesz a legnagyobb gondja, hanem az, hogy egyáltalán gazdaságilag talpon tudjon maradni, ebben a „szép új világban”.”

Írta: dr. Gaszner Tamás

***