EuroBarça blog: Vissza a csúcsra?

Kis statisztikai színes olvasónk tollából

„Ősszel folytatta az előző szezonban mutatott szenvedést a Barcelona, az utóbbi egy hónapban azonban a legsikeresebb időket idéző játékkal rukkoltak elő a katalánok. Mi áll a hirtelen és nagymértékű fejlődés hátterében? Megpróbáltam utánajárni…” – kezdi Áron a felvezetőjében, aki egy érdekes statisztikai cikkben foglalta össze a csapat jelenlegi helyzetét. EuroBarça blog, olvasói bejegyzés következik.  

Az FC Barcelona az előző szezon végén a Bayern München ellen elszenvedett pokoljárás és megsemmisítő vereséggel történelmi mélypontra jutott. Beérett a Bartomeu által irányított vezetőség dilettantizmusának „gyömölcse”, de az igazi kérdést a hogyan tovább jelentette. A vezetőedző személye megváltozott, az akkori elnökség választása egy igazi klublegendára, Ronald Koemanra esett. A frissen kinevezett menedzser nem tudott játékost igazolni a pénzügyi válság miatt, Pjanic, Pedri, Trincao és Dest érkezése már korábban biztos volt. Az első 2-3 meccsen biztató és meggyőző játékot nyújtott az együttes, utána azonban rosszabbra fordultak a dolgok. A katalánok védekezése borzalmas volt, az ellenfelek ellentámadásait nem tudták megfékezni, a várható kapott gólok minőségében (xGA, expected goals against) csupán a középmezőny elején tanyáztak a bajnokságban, a helyzetkihasználás terén még nagyobb gondokkal küzdöttek. A kapott góljaik jelentős hányadához kapitális egyéni hibák vezettek, sok meccsen pedig hiába dolgoztak ki temérdek helyzetet, azok értékesítésének hiánya pontvesztésekhez vezetett. A PSG elleni odavágón újabb pofont szenvedtek el a BL-ben, továbbá, sokakban még az is felmerült, hogy nem végez BL-kvalifikációt érő helyen a Barca. Ehhez képest jelenleg 2. a bajnokságban 4 pontra a botladozó Atlético Madrid mögött, a Spanyol-Kupában pedig az Athletic Club ellen fog megmérkőzni a döntőben.

A fordulópontot a Sevilla elleni, február 27-én lejátszott bajnoki találkozó hozta el. Ezen a találkozón egy új formációban ( 3-5-2 ) küldte fel csapatát Koeman ( a PSG elleni meccsel kezdődően 3-4-3-ra módosult a formáció néha). Ez a változtatás a csapat egészére és benne az egyes egyénekre is nagyon pozitívan hatott. Azáltal, hogy 3 belső védő tartózkodik hátul, nagyobb területet tudnak lefedni, levédekezni, a Barcelona ellenállóbb lett kontrákkal szemben, kevesebb helyzetet enged az aktuális ellenfélnek és kevesebb gólt is kap. Sergio Busquests nagyon szenvedett az idény első felében, hiszen védekezésben túl nagy területet kellett volna lefednie, az új játékrendszernek is köszönhetően magára talált, a támadásokat pedig jobban tudja segíteni.

Azokon a találkozókon, amelyeken Ronald Araújo pályára lépett, hatékonyabb volt a katalánok védekezése. Fiatal kora és rutintalansága ellenére az uruguayi nagyon érett és magas szintű teljesítményt tett le az asztalra. Rendkívül erős, magas, kiváló a levegőben, remekül helyezkedik és gyors. Illik a Barceloan stílusába, mivel proaktív védő: Egy meccsen átlagosan 10-szer gyakorol nyomást az ellenfélre, amikor az vezeti, passzolja vagy kapja a labdát. Óscar Mingueza a szezon egyik legnagyobb felfedezettje. Ő is jól játszott, különösen ahhoz képest, hogy bemutatkozása előtt 1 héttel még azt sem tudta, hogy a Camp Nouban hogyan lehet eljutni a hazaiak öltözőjébe. Hátul még túl sokat hibázik, viszont előrefelé játékban nagyon hasznos ( utóbbi a modern futballban a legjobb középhátvédekre jellemző ), a Shot-Creating action/meccs mutatója 1.09, amivel ő viszi a prímet az együttes középhátvédjei közül, továbbá a 4,56 progresszív labdacipelés/meccs mutató is impozáns, ebben csak Lenglet jobb hozzá képest a poszttársai körében. Ő is nagyon proaktív játékos, átlagosan 14,48(!) alkalommal gyakorol nyomást az ellenfélre egy meccsen.

kb1.jpg

A szélességet a két szárnyvédő, Alba és Dest adja meg. Mindkét játékos lubickol ebben a játékrendszerben, ugyanis bátrabban mehetenek előre ( a 3 belső védő miatt ) a támadásokat segíteni. A spanyol balhátvéd pazar szezont fut, már most 5 gólnál 8 gólpassznál jár minden tétmeccset figyelembe véve. Ráadásul, ebben a szezonban a 90 percre vetített Shot-Creaing action mutatója is pazar, egészen pontosan 2.61. Dest nyáron érkezett az Ajax együttesétől és már most a csapat egyik legnagyobb erőssége. Nagyon technikás, intelligens, jól cselez, gyors és védekezésben is megállja a helyét. A Shot-Creating action mutatója egy meccsre vetítve 1.97, ami kifejezetten jónak számít egy jobb odali védő/szárnyvédő esetében. Még csak 20 éves. Dani Alves nyomdokain. Azáltal, hogy az előbb említett 2 játékos megadja a szélességet és Griezmann illetve Dembélé befelé húzódik, a Barcelona formációja labdával alapvetően 3-2-5-re módosul, de ez közel sem kőbe vésett, sok elmozgással és helycserével operálnak.

eurobarca shop barcelona húsvéti akciók

Frenkie de Jong ebben a szezonban egyértelműen szintet lépett, gyakorlatilag nélkülözhetetlen a Barcelona számára. Rendkívül nyomástűrő, ezért nagyon ritkán veszít labdát. Eljuttatja a labdát a támadóharmadba, meccsenkénti átlagban több kulcspasszt oszt ki, ( 0.98→1.11 )több progresszív passzt ad ( 4.60→5.53 ), több progresszív labdacipelést végez ( 8.60→9.76 ), sokkal több labdaérintése van ( 78.09→89.31 )és több lepattanót gyűjt be ( 8.04→9.34 ) ebben az idényben az előzőhöz viszonyítva. Brutálisan jó mutatókal rendelkezik, ráadásul, a mélységi befutásai is élményszámba mennek, ( ha a középpályán játszik ) már 6 gólt szerzett és kiosztott 5 gólpasszt is. Pedri szintén üde színfoltja ennek a csapatnak. Jól cselez, nagyon techikás, rendkívül kreatív, helyzeteket alakít ki, nyomástűrő, Messivel pedig nagyon megtalálták az összhangot. 3.11 lövést eredményező akciót produkál meccsenként, ebben a tekintetben a sok játékperccel rendelkezők közül csak Messi és Dembélé hoz jobb számot. 0.33-as npxG+xA/meccs mutatót termel( 0.5 ebben a mutatóban már nagyon jónak számít ). 4.35 sikeres passzt ad a támadóharmadba, 1.63 sikeres passzt ad a tizenhatoson belülre ( ebben a tekintetben 4., Griezmannt is megelőzi ) és 1.63 kulcspasszt oszt ki 90 percre vetítve.  A spanyol játékos 18 évesen, rögtön az első barcelonai szezonjában hozza ezeket a számokat, úgy, hogy folyamatosan játszik. Világklasszis matéria, nem kérdés. Nagyon alázatos, a védekezésből is kőkeményen kiveszi a részét. Egy kisebb hiányérzetem van vele kapcsolatban: bátrabban és többször kellene lövéssel próbálkoznia, még egy lövése sincs meccsenkénti átlagban.

Ousmane Dembélé első 3 idényében folyamatosan sérülésekkel bajlódott és nem arra fókuszált maximálisan, hogy minél jobban teljesítsen, ezért finoman szólva sem vált a Barcelona drukkerek kedvencévé. A most futó szezonban már több alkalommal is megmutatta tudásának legjavát. Sebességét és robbanékonyságát kamatoztatva mélységet tud adni a csapatnak. Nagyon jól kerül helyzetbe ( 0.31 npXG/meccs, csak Messi és Griezmann van előtte ), jól megtalálják a társak, azonban a helyzetkihasználása pocsék, aminek állatorvosi lova a PSG elleni visszavágó. Sok ziccert hagy ki, pedig bombagólokat is képes lőni. Lövések kialakítása terén ( 3.96 Shot-Creating action/meccs ) csak Messi jobb hozzá képest. 90 percenként 0.56-os npxG+xA mutatót termel, 4 sikeres cselt hajt végre, sőt, 2.80(!) progresszív labdacipelést végez a tizenhatoson belülre, ebből a szempontból mindenkit maga mögé utasít. A pocsék helyzetkihasználáson kívül még 1 nagy gond van vele: védekezésben gyakorlatilag hasznavehetetlen. Ha ezekben sikerülne fejlődni ( különösen az előbbiben ), akkor még nagyobb értéke és fontosabb játékosa lehetne az együttesnek.

Lionel Messi ismét extraklasszis formát nyújt, 2021-ben 12 bajnoki mérkőzésen 16 gólt és 7 gólpasszt tud felmutatni. Nagyon motiváltnak látszik, ő is minden erejével küzd, tisztán látszik, hogy hisz ebben a projektben. Antoine Griezmann teljestményét renegeteg kritika érte az elmúlt 1.5 évben, részben jogosan. Nagyjából a pályának ugyanazon a területén működik jól, nagyjából ugyanabban a szerepkörben, ahol Messi szeret játszani és az argentin zseni nyílvánvalóan magasabb szintet képvisel. Grizi az előző szezonhoz képest előrelépett a támadójátékot tekintve, de még mindig nem az igazi és vélhetően sosem lesz az. Azt viszont nem lehet elvitatni tőle, hogy óriási mezőnymunkát végez, a védekezésből pedig oroszlánrészt vállal. Mindig hátrafut és sok labdát szerez.

A fentiekhez hozzájön a következő: a Barcelona abban a stílusban, harcmodorban lép pályára, ahogyan a legsikeresebb években tette. Már az ellenfél térfelén megkezdik a védekezést, már ott megpróbálnak labdát szerezni, aminek érdekében folyamatos és intenzív presszinggel keserítik meg ellenfeleik életét. Nagyon hatékonyan, állatorovosi ló a PSG elleni visszavágó. Ronald Koemant sokan kritizálták az ősz folyamán, az utóbbi időben azonban kivívta mindenki elismerését, teljes joggal. Óriási a csapategység, fizikálisan ismét a toppon vannak, komoly tartása van a csapatnak, 90 percen keresztül küzdenek és hajtanak. Koeman bátran mert nyúlni a fiatalokhoz, akiket nagyon szépen épít be, rend van az öltözőben. Nem egy taktikai zseni, de az előző két balekhoz  képest egyértelműen előrelépés. Azt sem nem szabad elvitatni a hollandtól, hogy képes volt megújulni, változtatni a 3 védős rendszer bevetésével. Rendkívül nehéz helyzetben vállalta el a csapat irányítását. A sérülések ( Ansu Fati és a belső védők )szintén nehezítették a dolgát. Azt viszont nem értem, hogy Riqui Puig számára miért nem ad több játékpercet, lehetőséget. Amikor pályára lép, mindig maximálisan él az eséllyel. Továbbá, intenzív letámadással a katalánokat is zavarba lehet hozni, még mindig túl sok labdát veszítenek a saját térfelükön.

A Barcelona szurkolói reménykedhetnek abban, hogy a csapat elindult a csúcsra vissza vezető úton. Természetesen nagyon hosszú lesz az út, aminek még a legelején járnak, de figyelembe véve a fiatal játékosok mennyiségét és minőségét, illetve Laporta visszatérését, a remény megalapozott.

Statisztikai kisokos:

  • Progresszív passz: Olyan előre irányuló átadás, amely saját térfélről indítva legalább 30 méteres vagy az ellenfél térfelén legalább 10 méteres vagy a büntetőterületen belülre juttatja el a labdát.
  • Progresszív labdacipelés: Olyan labdacipelés, amellyel legalább 5 yardot közelít az ellenfél kapuja felé, ha nem saját térfélén történik vagy beviszi a labdát a büntetőterületen belülre.
  • npXG: non-penalty expected goals, azaz a várható gólok mennyisége büntetőket leszámítva.
  • xA: expected assists, azaz várható gólpasszok mennyisége, a helyzetkialakítás képességét vizsgálja.

(Források: A statisztikai adatok a fbref.com oldalról származnak.)

Írta: Majoros Áron

***

Ha te is írnál nekünk valamilyen témában egy blog cikket, ragadj billentyűzetet és küldd el nekünk az elérhetőségeink egyikén!