Az elmúlt évek legjobb idegenbeli teljesítménye a BL-ben

Az eredmény ellenére a milánói vendégjáték kiváló volt

EUROBARÇA SZUBJEKTÍV

A szerkesztőség véleménye

Ugyan az eredményre és a kihagyott helyzetekre pillantva csalódottan lehet értékelni a Barcelona olaszországi vendégjátékát, mely során 1-1-es döntetlent játszott a katalán gárda az Inter ellen a Bajnokok Ligája negyedik játéknapján, ám a teljesítmény és az azzal járó játék kifejezetten magas színvonalú volt. Úgy tűnik, hogy Ernesto Valverde vezetőedző tanult a hibáiból, a Barça pedig évekre visszamenően az egyik legjobb idegenbeli teljesítményét mutatta be a BL-ben.

A Barça őszi formája egy komoly hullámvasútra hajaz, ám Milánóban ismételten a szebbik arcát mutatta a katalán gárda, az pedig különösen örömteli, hogy a Tottenham után egy másik komoly ellenfél, az olasz Internazionale ellen is egyértelműen dominálni tudott a gárda. A csapat úgy volt stabil a Giuseppe Meazza stadionban, hogy mindeközben 27 kapura lövési kísérlete volt, melyekből 8 találta el a kaput.

Csak összehasonlításképpen: a jó formában levő olaszok, akik az utóbbi 11 meccsükből csak a Barcelona elleni két találkozón nem tudtak nyerni, 11 alkalommal jutottak el kapura lövésig, és csak egy tartott ezek közül kapura: az Icardi gólja volt… A hatékonyságot tekintve tehát lehet tőlük tanulni.

Az összkép rendben van – minden szempontból nézve

Ernesto Valverdét jó néhány döntést illetően lehet, és kell is kritizálni, de legalábbis megkérdőjelezni. Tavaly a Roma elleni mérkőzés kapcsán, illetve számos pillanatot visszaidézve az volt leszűrhető, hogy a tréner a sorsdöntő pillanatokban a stabilitást választja. Pontosabban fogalmazva: ha arról van szó, hogyan kontrollálja a mérkőzést, akkor tavaly még inkább a stabilitásra, a védekezés bebiztosítására voksolt a tréner, idén viszont felpakolja a pályára azt, amivel rendelkezik. Máshogy szavakba öntve: nem hátul keres menedéket, hanem előre menekül. Egy olyan klubnál, mint amilyen a Barcelona, pedig csakis ez az egyetlen út.

 
 

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a tavalyi szezonban korántsem ilyen jó kerettel dolgozott Valverde, mint idén, hiszen a klubfilozófiába tökéletesen beleillő Arthur Melo még nem állt a rendelkezésére, Dembélé szinte az egész szezonban sérült volt, míg Coutinho csak a télen érkezett, a Bajnokok Ligájában pedig nem játszhatott.

Így vagy úgy, az óriási pozitívum a jövőre nézve, hogy Valverde az utóbbi, támadóbb út felé kacsingat. Ez ugyanis üzenet értékű is a csapatnak: mindig, minden helyzetben a győzelmet keresni. Ezzel a hozzáállással a római tragédia is nagyobb eséllyel lett volna elkerülhető. Pep Guardiola, a csapatot 2008 és 2012 között irányító legendás tréner mondta egyszer, hogy „a legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot”. 

Az Inter elleni meccs végül kicsúszott a katalánok kezéből, de a játékot illetően elégedetten csettinthetnek a katalán szurkolók. A gárda dominált, stabil volt, ám ez nem ment a támadójáték rovására, ahol csupán a kapu előtt meghozott rossz döntések miatt nem nyert akár fölényesen is a Barcelona. Egészen üdvözítő volt továbbá azt is látni, hogy a Barça játékának hangsúlyos elemévé vált a letámadás, melynek hatékonysága az elveszített labdák esetén is kiváló volt, Rakitic nem egyszer foglalta el „egészen véletlenül” azt a pozíciót, amit ilyenkor kell. Egy rövid megjegyzés: természetesen a visszafordulás a magas fokú presszinghez nem lenne lehetséges például Arthur Melo nélkül, aki aztán pontosan tudja, mit kell a labdával annak a visszaszerzése után kezdeni.

A győzelem végül elmaradt, de összességében ezzel sincsen gond. Egyrészt ennyi helyzetet nem lehet büntetlenül kihagyni, másrészt pedig az élet hosszú távon igazságos – gondoljunk csak a Rayo elleni találkozóra, vagy a Klasszikuson a második félidő első felére… A szerencséért meg kell dolgozni, de hosszú távon tenni is kell azért, hogy a szerencse semmiképp se állhasson közéd és a győzelem közé. Ezt a Barça pedig ezúttal nem tette meg, hiszen a helyzetkihasználása a legrosszabb napjait idézte.

Szerencsére azonban a játéka a legszebb napjait elevenítette fel, amire lehet építeni. Valverdét most dicsérni lehet, ráadásul mindezt úgy, hogy Leo Messi csak a lelátón ült…

Már tele vagy  Barçás tárgyakkal és azt gondolod, nem tudunk újat mutatni? Ezekkel a termékekkel talán még meg tudunk lepni. Siess, hogy ne maradj le róla!