Hova lett a barcelonai védelem?

Két hete van Valverdének, hogy kitaláljon valamit

EUROBARÇA SZUBJEKTÍV

A szerkesztőség véleménye

Az elmúlt hetek biztató játéka és eredményei után érthetetlen pofonba szaladt bele a Barcelona a Betis ellen hazai pályán. A csapat védekezése egészen borzasztó volt, ráadásul a tavalyhoz képest is egészen gyenge számokat hoz hátul a csapat. De hogy ennek mi az oka, azt mi is csak találgatjuk a lenti jelenetekkel – az viszont biztos, hogy sürgősen megoldást kell találnia Valverdének és az edzői stábnak a védekezésbeli problémákra, mert ha az ellenfelek szedik össze magukat előbb, annak biztosan nem bajnoki cím lesz a vége… 

Az eredmények miatt eddig nem igazán foglalkoztatott senkit a Barcelona idei védelme és védekezése, vagyis leginkább annak a hiánya, hiszen a csapat a bajnokság élén áll és a BL-ben is továbbjutott. Vasárnap a Betis ellen, hazai pályán bekapott 4 gól mellett azonban már nem lehet szó nélkül elmenni, mert ez meccs tökéletesen az arcunkba tolta, hogy valami nem működik a pályán. Hogy ennek mennyiben az oka a fáradtság, vagy egyszerűen fegyelmezetlenség vagy a rossz felkészítés/taktika Valverde részéről, azt most nem fogjuk tudni megmondani biztosan, de olyan látványos a visszaesés a tavalyi őszhöz képest, hogy azt még szurkolói szemmel sem bírjuk nem észrevenni.

A számok

Amik ugye sosem hazudnak. Íme a tavalyi és az idei Barcelona 12 forduló után:

Tavaly 12 meccs alatt 4 gólt szedett össze a csapat a bajnokságban, ami mellé pontot is alig vesztett, kettőt összesen. Idén már 18 bekapott gólnál tart a csapat – összehasonlításképpen, a kieső, 18. helyen álló Leganesnek is csak 16 bekapott gól áll a neve mellett a szezonban. A Barçánál a top10-ből csak a Levante gólképesebb hátul (eggyel) és a Ligában összesen is csak 5 csapat van, amelyik 18-at vagy annál többet szedett be eddig. Ez egy bajnoki címre pályázó együttesnél a botrányossal egyenlő és hosszú távon garantáltan nem lesz belőle bajnoki cím, ha minden így marad. 

Ráadásul 10 ponttal van kevesebbje a csapatnak most, mint tavaly ugyanígy 12 forduló után. Az, hogy még így is a tabella élén szerepel a Barcelona, az órási szerencse (és a többi csapat kritikája is), mert amíg ez így marad, addig lehet vele takarózni. De amint az Atletico vagy a Real Madrid felébred vagy a kisebbek közül kitart valaki (mint 2003-ban a bajnoki címről 2 ponttal lemaradó Sociedad), a Barça pedig ugyanilyen kiegyensúlyozatlan marad, hamar változni fog a helyzet és a tabella – nem jó irányba…

Mit csináltok, Gerard?

És hogy mi történik a pályán? Nem akarok nagy elemzésekbe bocsátkozni, miért zárult vereséggel a mérkőzés, ki és mennyit és mennyiben hibázott, legyen ez az edzői stáb dolga (reméljük, megfogadják, mert a következő fordulóban az Atletico ellen kell vizsgázni…), de néhány érdekességet szeretnék kiemelni, amik már nem először fordulnak elő a szezonban.

1. Piqué (1)

Ebből ugyan nem lett gól, de nem sokon múlt. A Betis beindul üresbe, Alba nem tudja megakadályozni becsúszva, Sergi Roberto szalad zárni/biztosítani. Joaquin kisodródik, felnéz, látja, hogy üresen érkezik benn a társa. Amit Piquének is tökéletesen kell látnia.

Erre mi történik? Az előbb még fekvő Alba előbb odaér a kocogó Piqué előtt a szabadon lévő Betis játékoshoz. Miért? 

2. Piqué (2)

A 4. Betis gól előtti szituáció. Piqué ekkor már régen csatárt játszott (emberhátrányban ugye a csapat, csak 1 gól a hátrány, idő pedig bőven lenne még az egyenlítésre), a védelemben pedig totális fejetlenség van nélküle, úgy is, hogy a Betis bár gyorsan támad, nem kontrázik. Robertóra és Albára 2 ember jut.

A támadásból a Barcelona gólt ugye kap, Alba pedig ezúttal nem a bíróval vitatkozik, hanem a visszafele kocogó Piquének ordibál/néz rá kérdően, hogy mi a fene van, mert kicsit hiányzott a hátsó sorból. Videón a jelenet:

 
3. Lyuk a falon

Több ilyen jelenet is volt a meccsen: a Betis tartja a labdát, a Barca letámadása elcsúszik, a védők nem jönnek feljebb a középpályás sorral területet szűkíteni, az üres területbe belép egy játékos, majd rávezeti a védelemre és jön a beadás/lövés/gól… Az alábbiból éppen nem lett gól.

4. Hol vagytok srácok? 

 A második Betis gól előtti szituáció is nagyon érdekes, hasonlít az előzőhöz: a barcelonai középpálya és védelem között óriási lyuk keletkezik, a középpályás hármas méterekre lemarad, a Betis pedig kihasználja a lehetőséget és a Barcelona gyenge pontját. Igen ám, de nem első szándékból: az első rohamot még túléli a Barcelona…

… de a második szándékot sem tudja megakadályozni a csapat, pedig a taktikai/helyezkedésbeli hibákat lelkesedéssel itt lehetett volna pótolni. Szomorú kicsit, hogy a bíró előbb ér fel a 16-oshoz, mint a Arthur-Busquets-Rakitic hármas. A fenti 4 az 5 elleni szituációból pedig 4 a 6 elleni lett – azaz 6! Betis játékos van a 16-oson belül és csak 4 barcelonai.

***

Jó kérdés, mi történt – történik a csapattal, de jó lenne, ha erre születne valami válasz. Az biztos, hogy néhány játékos fizikai állapota nem megfelelő, látszik, hogy fáradtak (Busquets, Rakitic és Roberto sem tűnt túl frissnek), a fáradtságból adódóan pedig törvényszerű, hogy elkésnek, hibáznak, amiből gól vagy például piros lap lesz. Pedig idén bőven van alternatíva, a középpályára is, Vidal például lassan már az ajtót fogja rárúgni Valverdére, csak hadd játsszon már – ma a beállása után jó irányba változtak a dolgok, gólt szerzett, gólpasszt adott. Aztán ott vannak olyan megmagyarázhatatlan dolgok, hogy Piqué miért kezdett megint csatárt játszani már akkor, amikor még bőven nem volt indokolt, aztán pedig miért folytatta, mikor emberhátrányban volt a csapat… 

Az elmúlt hetek ígéretes eredményei és játéka miatt igazán nagy csalódás ez a meccs, de eddig beleillik abba a képbe, hogy idén egyszerűen nem tud a csapat sok meccsen keresztül megbízhatóan, stabilan jól játszani. De ahogy a Real Madrid elleni 5-1 sem jelentette azt, hogy minden végre a helyére került (mert nem, ma láttuk), úgy a Betis sem azt bizonyította be, hogy idén nem fog nyerni semmit a Barcelona. Arra viszont jól rávilágított a meccs, hogy szemmel látható hiányosságai vannak a csapatnak, amiket muszáj most már kijavítania Valverdének, mert ha tavaszra is ilyen kétarcú marad a Barça, akkor egy ilyen pofon után már nem lesz idő felállni. 

És nem vesznének kárba / merülnének feledésbe olyan szép megoldások sem, mint amiket a 2. és 3. barcelonai gól előtt hoztak össze Messiék…

***

Novemberben minden pénteken 20% kedvezménnyel adunk különböző termékeket!
Nézz körül a shopban most!