A Camp Nou ítélete: Coutinho, Dembélé, Vidal

Nem csak formák kérdése

Nagyot tud fordulni a világ egy játékossal a Camp Nouban néhány hónap alatt, de mint az alábbi példa mutatja, néhány hét alatt is. Amíg tavasszal, nyáron, vagy még az ősz elején is akár sokan dicsérhették Coutinhót, ugyanakkor fütyülték, vagy legalábbis a fejüket ingathatták Dembélé vagy Arturo Vidal miatt. Most már pont fordított a helyzet.

Merre jár Coutinho?

Nem egy meccs alapján jelenthető ki, hanem egyértelmű tendencia, hogy Philippe Coutinho nem játszik jól, nincs jó formában, alig okoz veszélyt vagy alakít ki más számára veszélyes helyzetet. A Villarreal ellen Jordi Alba alighanem többször támadott a baloldalon, mint ő – de ismétlem, ez nem egy meccses értékítélet, hanem mérkőzések óta tartó állapot. Pedig Coutinho ezúttal támadóként játszhat a baloldalon, elviekben azon a poszton, ami a legjobban passzol neki. Mindennek a tetejében folyamatos, kimeríthetetlen bizalmat kap Valverdétől.

Eltűnik mezőnyben, nem kezdeményező, nem találja a helyét. Amit mutat, az messze nem az a produkció, messze nem az a felelősségvállalás, ami elvárható egy húzóembernek szerződtetett brazil válogatottól, egy olyan futballistától, aki 120+40 millió euróba került, aki a Barça történetének eddig a legdrágább igazolása. Az nyilvánvaló, hogy belőle soha nem lesz Andrés Iniesta, mert más típusú játékos, és nem is olyan jó játékos, mint volt az egykori 8-as.

De azt nem lehet elvitatni tőle, hogy jó játékos, akinek most kellene tennie azért, hogy rendbe tegye saját magát. Annál is inkább, mert ha így folytatja, hamar kikerülhet a kezdőcsapatból.

Mert, hogy Dembélét most nem biztos, hogy ki lehet venni a kezdőből

Luis Suárez jelenleg sérült, ennek köszönhette Dembélé, hogy újra kapott esélyt, és a PSV ellen már kezdhetett. Mivel jól játszott akkor, az Atlético ellen egy hete megmentő volt, most joggal kapott újra lehetőséget, és élt is vele.

A meccs egyik legjobbja volt, kiváló cselei megindulásai voltak, a meccs elején zsinórban 5 cselt is bemutatott Pedrazával szemben. Ő volt az, aki a leginkább várta a labdát, aki a leginkább kezdeményezett. Van még persze bőven gyakorolni való, például a beadások, de így is az ő beadásából fejelte Piqué a vezető gólt. Egy szó mint száz, ha megtanulja, mit is jelent a profizmus, és érik a játéka, akkor nagyon sokra viheti.

És visszatérve Coutinhóra… Suárez ha ismét egészséges lesz, garantáltan visszakerül a kezdőbe. De ezek után könnyen előfordulhat, hogy nem Dembélének kell ismét a kispadra ülnie, hanem Coutinhónak. A középpályára ugyanis egyre valószínűbb, hogy nem ő az ideális megoldás.

…és nem utolsó sorban, Vidal

A szezon elején még kifütyülték, amikor Valverde beállította Arthur Melo helyére. Most már azért fütyülték ki Valverdét, hogy miért hozza le 20 perccel a vége előtt. És a Camp Nounak talán akkor is, most is jó volt a helyzetértékelése.

Vidal ugyanis meccsek óta rendkívül értékes játékosa, fáradhatatlan munkása a Barcelonának. Sikerült belőle egy második Paulinhót faragni, aki jól dolgozik mezőnyben és kiválóan érkezik kapu elé is. Olyan típus, akiből nincs több a keretben. Paulinhóhoz képest még azzal a plusszal, hogy ő még ügyesebb is labdával.

És ahogy Coutinhónál fontos volt tendenciát megjelölni, úgy Vidalnál is fontos. Sokáig nem játszott, de aztán csak jött az esély, és jól jött neki Rakitic sérülése is. Az Inter ellen már jó mérkőzése volt, a Kupában is kezdő volt, nem okozott csalódást a Madrid és az Atlético ellen sem. Most már szinte nem is meglepetés, hogy megtalálta a helyét. Nyilvánvalóan nem az a fajta középpályás, akit megszokhattak a Camp Nouban az elmúlt évtizedekben, de a jelenlegi csapat sem az, ami volt, és ezt a gárdát erősíteni tudja, efelől semmi kétség.

*Szeretnél egy igazán egyedi Barçás pulóvert? Csak színt kell választanod, mert az anyaggal és a mintával biztosan ne lősz mellé!