Óscar Lopez exkluzív: „Bármelyik játékosomban megvan a potenciál, hogy eljusson az első csapatig”

A Juvenil A vezetőedzője a Viktoria Plzen elleni UEFA Youth League-t követően adott exkluzív interjút az Eurobarça számára

Óscar Lopez hátvédként maga is végigjárta a Barcelona utánpótlását, majd egészen a nagycsapatig eljutott, azonban sérülései miatt nem tudott Xaviékhoz hasonló fényes karriert befutni játékosként. 2019 óta dolgozik a csapat utánpótlásában, jelenleg Javier Saviolával az oldalán a Juvenil A, azaz az U19-es csapat edzője. A bajnokságban az interjú készítésekor néhány pont választotta el őket a listavezető Zaragozától a bajnokságban, míg az UEFA Youth League-ben csoportelsőként továbbjutva már biztos a helyük a legjobb nyolc között. A Viktoria Plzen elleni 1-1-re végződött mérkőzést követően az FC Barcelona engedélyével a pálya szélén készíthettünk a Místerrel egy rövid exkluzív interjút. 

Kóródi Brúnó Zoltán, Eurobarça: Gratulálok, Míster a csapatodhoz. Hogy láttad a mai mérkőzést?

Óscar Lopez: Szerintem jó meccset játszottunk, többé-kevésbé fölényben voltunk, és jól szálltunk be a meccsbe. Voltak bizonytalan szituációk az első percekben, de gyorsan akklimatizálódtunk, felvettük a mérkőzés ritmusát, és domináltunk. A második félidőbe kissé belekényelmesedtünk, de sikerült az általam kért taktikát megvalósítani.

Bruno: Anayát sérülés miatt kellett lecserélni, azóta kiderült, hogy súlyos-e?

Óscar: Szerencsére semmi komoly, fejsérülés volt, ezért elővigyázatosságból az orvosi stáb kérésére a csere mellett döntöttünk.

Bruno: A mai meccsen játszó fiatalok közül szerinted kinek van esélye, hogy Xavi felhívja az első csapatba?

Óscar: A srácok nagyon keményen és jól dolgoznak, azt gondolom, hogy bármelyik játékosom van olyan állapotban, hogy legyen esélye felkerülni. Viszont fontos, hogy mindenkinek meg kell hagyni az időt a fejlődésre a különböző kategóriákban.

Bruno: Milyen kapcsolatban állsz Xavival? Szükséges nap, mint nap egyeztetnetek, mennyi ráhatása van a te taktikádra?

Óscar: Alapvetően, mivel én a Juvenil A-nál vagyok, nekem közvetlenül csak Rafa Márquezzel, a Barça Athlétic vezetőedzőjével kell egyeztetnem, így nekem viszonylag kevés kapcsolatom van az első csapattal. Xavinak néha szüksége van fiatal játékosokra a tartalékcsapatokból, ilyenkor kerülhetünk mi is szóba.

Bruno: Te is saját nevelésű játékosa voltál a Barcelonának, fiatalon itt játszottál, most pedig edzőként dolgozol az utánpótlásban. Változott valami ezalatt az idő alatt az alapfilozófiában?

Óscar: Én az Aleví B-ben kezdtem (U9-es korosztály – a szerk.), és hiába sosem laktam a Masíán, végigjártam a ranglétrát. Összességében azóta a filózófiát és az ideológiát tekintve semmi sem változott. Ugyanaz a cél, a saját játékunkat játsszuk, birtokoljuk a labdát, apránként játsszuk át az ellenfél térfelér, és így szerzünk gólokat.

Bruno: Míster, nagyon köszönjük az interjút, és sok sikert a Zaragoza ellen! Tőled is szeretnék egy selfie-t kérni, ha megoldható.

Óscar: Én köszönöm, és természetesen megoldható!

Az interjú az FC Barcelona engedélyével, Přešticében, az FC Viktoria Plzen U19 – FC Barcelona U19 UEFA Youth League mérkőzést követően készült. Az interjút készítette és fordította: Kóródi Brúnó Zoltán. Fotó: Vu Lien Viola. Ezúton is köszönjük az FC Viktoria Plzen sajtóosztályának az akkreditációt és a lehetőséget.

***