Világrekorder Femení! Jöhet a következő?

A Barça Femení Real elleni meccsét rekordot jelentő 91 ezer néző látta a Camp Nouban

A Barça Femení, az FC Barcelona női focicsapata március 30-án történelmet írt. 91 553 néző látta a Camp Nouban, ahogy a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján 5-2-re legyőzték a Real Madridot. A rekordot azonban hamarosan újra megdönthetik, hiszen az április 22-én következő Wolfsburg elleni elődöntőre 24 óra alatt minden jegy gazdára talált.

Mit jelent ez a nézőszám világrekord?

A korábbi hivatalos FIFA rekordot 1999-ben kaliforniai Pasadenában a világbajnoki döntőben regisztrálták, akkor 90 185 néző látta az USA és Kína női csapatait. (Volt egy FIFA női foci előtti rekord is, 110 ezer nézővel, amit azonban a mostani híradások nem említenek.) Klubcsapatok közötti mérkőzések esetében a különbség azonban még nagyobb, az előző legmagasabb szurkolószám 60 739 volt, melynek ugyancsak részese volt a Barça, hiszen 2019-ben a Wanda Metropolitanóban az Atlético Madrid épp a Barçát fogadta. A Bajnokok Ligája korábbi rekordja pedig 50 212 volt, amit 2012-ben Lyon és Frankfurt müncheni játékán értek el.

A világrekord-meccs

A Barça Femení a meccseit általában a Estadi Johan Cruyff-ban játszák, ez volt a második alkalom, hogy a Camp Nou volt a helyszín. Az elsőre 2021 januárjában került sor, amikor az Espanyol elleni meccsen ünnepelték a női csapat ötvenedik évfordulóját, azonban még Covid intézkedések alatt, nézők nélkül.

A mostani meccsre a tagok ingyenesen, illetve egy adminisztrációs díj megfizetésével igényelhettek jegyet, a fennmaradó jegyeket 9-15 euró árak között értékesítették. Az alkalomra a lelátókat a Barça és a katalán színekbe „öltöztették”, a hosszanti lelátón a klub jelmondatára (Més que un club/More than a club) rímelve a „More than Empowerment” volt látható, amit talán „Több, mint megerősítés”-ként fordíthatunk, a nők társadalmi illetve sportéletben való szerepének erősítésére utalva. A meccs mindemellett jótékonysági eseményként is szolgált, a nézőket arra kérték, hogy hozzanak magukkal bébi ételeket, melyeket a Vöröskereszttel együttműködve az Ukrajnából menekült gyermekeknek gyűjtöttek.

A meccs előtt különböző programokat szervezett a klub, a meccs maga pedig tovább emelte a hangulatot, a csapat öt góllal megfordította a párharcot a 2-1-es hátrányból, esélyt sem adva a Madridnak, a szurkolók pedig nagyszerű teremtve ünnepelték a csapatot.

Vissza kellett tartanom a könnyeimet, mert egyszerűen őrületes. A tömeg nem akar távozni, itt maradtak, hogy minket ünnepeljenek. Nem tudtam volna ezt elképzelni, teljesen libabőrös vagyok. A szurkolók egész meccs alatt énekeltek, lenyűgöző volt, nem is tudtam volna hasonlót elképzelni. Ma nem csak eljött 91 ezer ember, hanem 91 ezer ember eljött ünnepelni, és ha valaki jól érzi magát, azt meg akarja ismételni. Ez egy fordulópont lesz, nem csak a mi csapatunknak, hanem a női focinak is.” – nyilatkozta Caroline Graham Hansen, aki csatárként az egyik gólt szerezte.

A Barça Femení a női foci világában

A világrekordot jelentő nézőszámot egy olyan női csapat érte el, amely nem túlzás azt mondani, fölényesen dominálja a spanyol bajnokságot és világszinten is az egyik, ha nem legerősebb csapat.

A hazai bajnokságot már március 13-án, a Real Madrid 5-0-s legyőzésével megnyerték, hat fordulóval a bajnokság vége előtt. Ezzel sorban a harmadik alkalommal lettek spanyol bajnokok, összesen pedig hét címnél járnak, kettővel az Atlético Madrid előtt. Jelenleg egyébként négy meccsel a bajnokság vége előtt 26 mérkőzésből 26-ot nyertek, 144 gólt szereztek (ez 5.5 meccsenként átlagosan) és csak 8-at kaptak, döbbenetes 136-os gólkülönbséggel.

A spanyol liga mellett a Barça Femení nyerte meg legtöbbször a spanyol kupát (nyolc alkalommal), szuperkupát (kétszer) és az egyetlen spanyol csapat mely Bajnokok Ligát is nyert, éppen tavalyi szezonban. A BL-ben idén közel hasonlóan teljesít a csapat mint a hazai bajnokságban. A csoportkörben hat meccsből hatot nyertek, 24 gólt szereztek eddig és egyet kaptak csak, a kieséses szakaszban.

A csapat vezéralakja az az Alexia Putellas, aki az első Barça játékosként nyerte el az aranylabdát tavaly novemberben és aki a második a házi góllövő listán, ami mellett a legtöbb asszisztot adta a Ligában.

A rekorddöntő meccs és a női foci

A női foci az utóbbi években rengeteget fejlődött és egyre nagyobb figyelmet kap — a világrekord nézőszám is ebbe a trendbe illeszkedik. A Bajnokok Ligájában az idei szezonban összesen 375 ezer néző látta a helyszínen a meccseket, ami közel 150 ezerrel több, mint a korábbi rekord 2016-17-es szezonban. A meccseket a DAZN a Youtube-bal közreműködve közvetíti, a nézettség pedig ebben a formában is meghaladta a korábbiakat, 210 országban összesen 14 millióan követték a csoportmeccseket, a 8 negyeddöntőt pedig 11.7 millióan.

Ami következik

A barcelonai lelkesedés pedig nem csökken, a következő Bajnokok Ligája meccs, a Wolfsburg elleni elődöntőre 24 óra (!) alatt gazdára talált minden jegy, így akár egy hónapon belül meg is dőlhet újra a világrekord. Érdekesség, hogy hasonló, kilencvenezer feletti nézőszámot a férfi csapat meccsein több, mint két éve, még a Covid-lezárások előtt láthattunk utoljára, a 2019 decemberi El Clasicón, noha azóta már volt vendég a Madrid és más nagy csapatok.

***