87 évesen elhunyt Josep Lluís Núñez

Hétfőn meghalt a Barcelona történetének egyik meghatározó alakja, aki úgy volt meghatározó, úgy tett sokat a Barcelonáért, hogy egyszer sem lépett pályára, mint játékos vagy mint edző. Josep Lluís Núñez 22 éven át volt a Barcelona elnöke, ez alatt az idő alatt teljesen átformálta a klubot, és maga a labdarúgás is megváltozott. 87 éves korában érte a halál.

Núñez 1978-tól 2000-ig irányította a Barcelonát, vállalkozóként vette át a csapatot, és így olyan mentalitást hozott a gazdálkodás terén, ami az akkori, még nem “elüzletiesedett” futballban új volt. Felismerte, hogy a klubnak a sikerek érdekében, az erősödés érdekében új bevételi csatornákra van szüksége, és minden bevételi csatornát erősítenie kell. Mai szemmel ez evidencia, de a 70-es évek végén még nem volt olyan triviális.

Ő volt az, aki regnálása alatt kétszer is bővítette a Camp Nout, ő alapította a La Masíát, ő építette a Camp Nou mellett a Miniestadit, megnyitotta a Barça Múzeumot, teljesen átalakította a pártoló tagsági és bérletesi rendszert. Különösen híressé vált azért, hogy harcot indította a televíziós jogos értékesítése ügyében, és 1979-ben megtagadta, hogy a TVE (spanyol közszolgálati televízió) kameráit beengedjék a Camp Nouba. Ami ma zajlik euró milliárdok szintjén a televíziós közvetítési jogokkal kapcsolatban, akkor kezdődött.

Sportszakmai szinten kiemelendő, hogy ő hozta vissza a klubhoz Johan Cruyff-ot edzőként, így az ő regnálása alatt sikerült először BEK-et /BL-t nyerni. Olyan sztárokat hozott a klubhoz, mint Maradona, Laudrup, Ronaldo, Romario és Rivaldo…

A történetéhez hozzátartozik az is, hogy megosztó, öntörvényű személyiség volt, akinek erős konfliktusba torkollott a kapcsolata Maradonával majd Johan Cruyff-al is. Így megosztottságot generált, és ennek jelentős szerepe volt abban, hogy 2000-ben elhagyta az elnöki széket. 1997-ben nem más munkálkodott a lemondatásán egy bizalmatlansági indítvánnyal, mint a később elnöknek választott Joan Laporta.

Núñez tette a Barcelonát modern klubbá, óriási örökséget hagyott maga után, és abban is nagy szerepe van, ahol ma tart a klub.

*Szeretnél egy igazán egyedi Barçás pulóvert? Csak színt kell választanod, mert az anyaggal és a mintával biztosan ne lősz mellé!