‘La Vanguardia’: Hat elnökségi tag benyújtotta a lemondását

További vezetők visszalépésére is lehet számítani | Bartomeu egyelőre így is folytathatja

Josep María Bartomeu ellentámadási akciója kezd visszafelé elsülni: a mértéktartó ‘La Vanguardia’ napilap értesülései szerint hat elnökségi tag, köztük az elnök ellen nyilvánosan kikelő Emili Rousaud is, közjegyzői hitelesítéssel együttesen nyújtotta be a lemondását csütörtök este. Bartomeu az alapszabály értelmében ennek ellenére is folytathatja a klub élén, de a pozíciója nem stabil, mert további vezetők visszalépését sem lehet kizárni. 

 

 

Bartomeu elnök az elmúlt években remekül improvizált, mozgatta az embereit, és pótolta azokat, akik távoztak, hogy megtartsa a hatalmi pozícióját a klubon belül, ám ezúttal nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt először eltervezhette. Amint arról beszámoltunk már korábban, az egyesület első embere négy elnökségi taggal közölte, hogy meneszteni ugyan nem tudja őket, de jelentéktelen feladatkörrel fogja őket ellátni a jövőben, mert már nem bízik bennük, ezzel őket okolva az elmúlt hetek botrányaiért.

Háború az igazgatótanácson belül: Rousaud borítja a szennyest

Erre reagált most a négy betámadott vezető, Enrique Tombas, Silvio Elías, Josep Pont és Emili Rousaud, akikhez csatlakozott még Maria Teixidor és Jordi Calsamiglia is. Teixidor főként a női futball vezetéséért volt felelős, míg Calsamiglia több bizottságnak is a tagja volt, többek között a fegyelmi testület munkájához is hozzájárult. Ők együttesen adták írásba közjegyzői ellenjegyzéssel a lemondásukat csütörtök este, és a hírek szerint közölték is a döntésüket Bartomeu elnökkel. Hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett, de a mértéktartó ‘La Vanguardia’ információját egy az egyben átvették a fő spanyolországi lapok.

Az elmúlt években sem volt stabilitás az elnökségben, annak összetétele rendre változott, ám a mostani azért bír különös jelentőséggel, mert szervezett, kollektív akcióról van szó az elnök személye és vezetési koncepciója ellen. Ennek következtében nem kizárt, hogy további vezetők is a lemondás mellett döntenek, ám erről egyelőre nincsenek bővebb információk.

Az alapszabály értelmében Bartomeu folytathatja a klub élén, mert ahhoz, hogy az elnökség automatikusan feloszoljon, a tagok 75%-ának kellene lemondania. Az elnökségnek 19 tagja volt csütörtök estig, most ez a szám 13-at számlál, ráadásul az elnök új tagokat is javasolhat a vezetésbe, akikkel fel tudja tölteni a létszámot, vagyis még egy hasonló léptékű második lemondási hullám esetén is maradna némi mozgástere.

Ezzel együtt kétségtelen, hogy az intézményi válság és az improvizáció folytatódik a Barcelonán belül, mindez pedig egy amúgy is nehéz, a koronavírus által átszabott gazdasági és szociális helyzetben játszódik le.