Font: „A klub halad a tökéletes káosz felé”

Az FC Barcelona elnöki posztjáért már évekkel ezelőtt bejelentkező és a projektjét azóta kockáról kockára építő üzletember, Víctor Font nyílt levélben reagált az elmúlt hét botrányaira és intézményi válságára. Font a pártoló tagoknak címezte a levelét, melynek fő üzenete: a Bartomeu vezette elnökség a klubot morális, erkölcsi és intézményi csődbe vezette, ám jelenleg nem ésszerű előrehozott választásokat követelni, mert nem adottak a feltételek a koronavírus járvány következtében. Az alábbiakban szerkesztetlen formában közöljük a ‘Sí al futur’ névre hallgató projekt nyílt levelét. 

 

 

„A ‘Sí al futur’ már régóta jelezte a pártoló tagoknak azt a tényt, hogy a klub jelenleg a tökéletes káosz felé halad: a klubtörténelem legjobb generációjának a futballistáit kell pótolnia, finanszíroznia és tető alá kell hoznia az Espai Barça-projektet, valamint olyan klubok ellen kell versenyre kelnie, melyek kimeríthetetlen pénzügyi erőforrással rendelkeznek. Ráadásul mindezt úgy kell megtennie, hogy az egyesületet továbbra is a pártoló tagok kezében kell hagynia, valamint a lehető legversenyképesebb csapatokat kell összeraknia minden egyes szakosztályban. 

Ha korábban a kockázat nagy volt, most már hatalmas: a kellős közepén vagyunk egy járványnak, mely az egész világot lebénította, a hatásai pedig egyelőre megjósolhatatlanok mind a hétköznapi életre, mind pedig a sportvilágra. Mindeközben hónapok óta a szemünk előtt zajlanak szégyenteljes jelenetek a klub szervezetében, melyek során az újabb botrány a súlyosságával rendre feledteti az előzőt. A folyamat eredménye jelen pillanatban hat elnökségi tag lemondása, valamint súlyos vádak megfogalmazása oda-vissza. Amikor a középpontban annak kellene állnia, hogy az egyesületet kivezessük a járvány okozta válságból, az elnökség bejelenti a testületének az átalakítását azért, hogy a hatalmon maradhasson. Jelen pillanatban pontosan a Barça van veszélyben. 

Ez természetesen nem egyik napról a másikra ment végbe: megtapasztaltuk már azt, hogy az egyesületet elítélik a Neymar-ügy kapcsán, láttuk, ahogy alkalmazottak és játékosok nyilvános vitába keverednek vezetőkkel és elnökségi tagokkal, valamint jelenleg is készül az a könyvvizsgálat a közösségi médiák monitorozása kapcsán, mely úgy tűnik, hogy megerősíti majd a korábbi botrányokat. Ha ehhez hozzávesszük a botrányos sportszakmai tervezést, az elnökség szétesését, illetve a bevételi források elapadását a járvány miatt, akkor az eredmény nem más, mint a klub gazdasági és erkölcsi csődje , melybe az elnökség belevezette az egyesületet. Game over. 

A nulláról kell kezdeni. Az a klubmodell, mely révén az elmúlt években a világ legjobb, több szakosztállyal is rendelkező egyesülete lehettünk, már elavult. Az átláthatóság hiánya; az a szemlélet, hogy a bevételeket mindenképpen növelni kell, ám eközben a költségek is egyre magasabbak lesznek; illetve az, hogy minden egyes nyár végén el kell adni néhány játékost, hogy a könyveket kiegyenlítsék, fenntarthatatlan. 

A ‘Sí al futur’ projekt tagjaiként mindig is az intézményi stabilitást támogattuk. Ez nem csak egy szlogen a részünkről: amikor kitört a járvány, felkerestük Josep María Bartomeu elnököt, hogy a rendelkezésére álljunk, és kialakítsunk egy közös programot ezekre a hetekre. Az elnök azonban inkább az előre menekülést választotta, mintha ez egy átlagos válság lenne. Csakhogy ez nem egy átlagos válság. 

Normális körülmények között a ‘Sí al futur’ azonnali lemondásokat és az előrehozott választások kiírását követelné. Felelőtlenség lenne nem így tenni, ha a körülmények engednék. A jelenlegi helyzet viszont más: kijárási korlátozás van életben, és senki sem tudja még, mikor térünk vissza a normális kerékvágásba, így pedig lehetetlen aláírásokat gyűjteni, pályázatokat bemutatni, kampányolni, illetve az urnákat megnyitni a nyáron. Mi több, az egyesület – amennyire csak lehet – késlelteti az elektronikus voksolás bevezetését a főbb kérdéseket illetően, így pedig az sem reális, hogy esetlegesen egy bizalmatlansági indítványt kezdeményezzünk az ellen a megmagyarázhatatlan klubirányítás ellen, melyet jelenleg elszenvedünk. 

 

Ez pedig nagyon súlyos dolog, mert a következő hónapokban olyan fontos döntéseket kell majd meghozni, amik alapvetően  befolyásolják majd a klub jövőjét. Ideális esetben ezeket a döntéseket stabil intézményi környezetben és egy stabil lábakon álló projektre építve kellene meghozni – ezek olyan feltételek, melyek most nem adottak. Az átalakított elnökség, mely ugye felhatalmazás és hitelesség nélkül jön létre, nem bújhat a járvány mögé és adhatja el a klub jövőjét. 

Éppen ezért azt követeljük az elnökségtől, hogy: 

Teljes átláthatósággal, az utolsó részletekig bezárólag fedje fel a gazdasági helyzetet, valamint a klub adósságállományát. Ezen felül magyarázza el, milyen mértékben befolyásolja ez a helyzet a klub rövid távú cselekvőképességét. 

Tartsa vissza az összes olyan intézkedést, mely nem létfontosságú ebben a pillanatban, hiszen nem tudjuk, milyen végkimenetele lesz a járványnak az életre és a klub gazdasági helyzetére. Kulcsfontosságú az Espai Barçáról való döntés elhalasztása egészen addig, amíg az új elnökség fel nem áll.

Transzparens módon, valamint kellő elővigyázatosággal vásároljon és adjon el játékosokat. 

A ‘Sí al futur’ elkötelezett amellett, hogy ezen feltételek meglétét a legfőbb aprólékossággal és állandó jelleggel felügyelje. 

A klub igazgatásának egy reformra van szüksége, melynek olyan bátornak, kreatívnak, újszerűnek és sikeresnek kell lennie, mint amit Johan Cruyff a pályán vitt véghez. Ez a reform és átalakulás pedig lehetséges, mert a klubban rejlő potenciál hatalmas. Ahhoz, hogy ezt véghez vihessük, viszont szükséges a tehetségek klubnál tartása, valamint azon játékosok bevonása, akik a klubtörténelem legjobb Barçáját alkották. A ‘Sí al futur’ egy őszinte projektet kínál, melyben a pártoló tagok részt vehetnek majd, illetve amely elkötelezett lesz mind az ország, mind pedig a társadalom mellett. Egy olyan projektet ajánlunk, mely révén ismét bízhatunk majd azokban a klubvezetőkben, akik a klubot képviselik, illetve amelynek köszönhetően elégedettséget érezhetünk a játék miatt, valamint újabb győzelmeknek örülhetünk. Nem utolsó sorban pedig egy olyan projektet kínálunk, aminek köszönhetően ismét büszkék lehetünk arra, hogy a világ legjobb klubjához tartozunk.”