A Barça lehet az új Milan

Victor Font, a következő választások egyik legerősebb jelöltje az  INSIDE Sport Business de Sports & Life podcastban beszélt a klub jelenlegi helyzetéről és arról, hogy milyen következményekkel járhat, ha nem történik irányváltás a vezetőség jelenlegi stratégiájában.

Josep Maria Bartomeu mandátumának utolsó éve következik és a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint nem is indulhat a következő választásokon elnökjelöltként. Azt már többször jelezte Bartomeu, hogy mindenféleképpen folytatni kell a jelenlegi vezetés által meghatározott úton. Egyelőre nem tudni még, hogy erre a feladatra kit fog kijelölni, de kérdéses jelöltnek egy komoly kihívóval már biztosan számolnia kell.

Ő Victor Font, aki már évek óta a 2021-ben esedékes választásokra készül és megpróbálja minél több fórumon népszerűsíteni programját. Ilyen nyilvános megjelenése volt egy mai podcast, ahol kifejezte véleményét és egyben aggodalmát a klub helyzetét illetően. Meglátása szerint komoly veszély fenyegeti a Barcelonát, amennyiben nem változtatnak a jelenlegi vezetésre jellemző felelőtlen működésen. Meglátása szerint az FC Barcelona lehet az új AC Milan: „Észre kell venni, hogyha nem az általunk megtervezett program szerint vezetik a klubot, akkor fennáll veszélye annak, hogy a Barça legyen a következő AC Milan. Egy olyan klub, melynek csak a múltja van, viszont nem lesz tényező a trófeákért folyó harcban.

Jövőbeni elképzeléseiben szerepel jelenlegi klubmodell megreformálása is, ami nem szolgálja megfelelően a csapat érdekeit. Szerinte olyan módon kell változtatni rajta, hogy az elnök szerepének fontossága a sociók javára csökkenjen. Emellett a jövőbeni vezetésbe komoly tapasztalatokkal bíró, vezetői profilokat szeretne felkérni. Olyan szakembereket, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek a vállalatmenedzsmentben, az IT területén, az audiovizuális tartalmakban vagy például az e-kereskedelemben. Véleménye szerint egy Barcelona szintű klubnak komoly bevételeket kell generálnia, amelyeket csak megfelelő szakemberek alkalmazásával lehet csak elérni.

A podcastben emellett még üzent Bartomeu elnöknek is és kérte hogy ne hozzon végleges döntést az „Espai Barça” projekttel kapcsolatban. 2014-ben 600 millióra becsülték a várható költségeket, ami azóta csak tovább emelkedett. Ennek finanszírozása – Font meglátása szerint – túl nagy terhet jelentene a klub számára.

***