Bizalmatlansági: összegyűlt a 16.520 aláírás!

Csütörtök déli állás szerint könnyen elképzelhető, hogy a ‘Més Que Una Moció’ szervezésében indított, Josep Maria Bartomeu elnök megbuktatása érdekében indított bizalmatlansági indítvány első lépése, az aláírásgyűjtés sikerrel zárulhat.

Ezt véglegesen egészen addig nem lehet kijelenteni, amíg a klub nem közli, hogy pontosan hány aláírt papírt talált érvényesnek az ellenőrzések során. A szervezők közlése szerint még a csütörtök délelőtti órákban felülmúlták a szükséges minimum számot, tehát a 16.520 aláírt papírt, és amíg lehet és tudnak, gyűjtenek további aláírásokat, hogy legyen valamennyi tartalékuk arra az esetre, hogy ha a klubnál sok aláíró lapot érvénytelenítenének.

Egyes tudósítások szerint az összegyűjtött aláírások száma elérte és felülmúlta a 17.000, a Marca szerint a 18.000-et. Marc Duch szóvivő RAC-1-nek megfogalmazott állítása állhat a legközelebb a valósághoz, eszerint 17.000 és 18.000 között remélik az aláírások végleges számát.

A ‘Més Que Una Moció’ szervezőinek csütörtökön 18.00-ig kell prezentálnia az összes aláírást a Camp Nounál. Azt a szervezők már előre jelezték, hogy közjegyző jelenlétében fogják megtenni az átadást, és közjegyző előtt fognak újra számlálást végezni, hogy ilyen módon biztosítsák, hány darab papírt adtak át a klubnak.

Ha elegendő aláírást adnak át a klubnak, akkor léphet a következő szakaszba a bizalmatlansági indítvány.

Ez azt jelenti, hogy a Barcelonának 10 munkanapon belül durva fordítással egy aláírás ellenőrző bizottságot kell felállítania, ez a ‘Mesa del Voto de Censura’ mely öt főből áll: Két főt delegálnak a bizalmatlansági indítvány szervezői, és két főt a jelenlegi igazgatótanács is. Egy főt pedig a Katalán Labdarúgó Szövetség. Ennek a bizottságnak a feladata, hogy újabb 10 munkanapon belül validálja az aláírásokat, hogy valódi sociók írták-e alá és formailag is megfelelően írták-e alá. A validálási folyamat végén a klub közli majd, hogy hány aláírás bizonyult érvényesnek, és ezek száma felülmúlta-e a 16.520-as küszöböt.

fc barcelona maszk

Ha igen, akkor lép a harmadik szakaszba a bizalmatlansági indítvány.

Ebben a szakaszban kötelező lenne referendumot kiírnia a klubnak az elnökség maradásáról. A referendum során is csak a sociók szavazhatnak, ők egy egynapos voksolás során dönthetnek az elnökség maradásáról. Ahhoz hogy egy ilyen, igen-nem alapú voksoláson az elnökség számára kötelező érvényű legyen a lemondás, ahhoz két szempontnak kell teljesülnie.

Egyrészről a részvételnek el kell érnie a 10 százalékot, tehát az aktuális pártolói tagság 10 százaléka le kell adja a voksát.

Másrészről az elnökség távozására voksolóknak minimum kétharmados többséget kell elérniük. Amennyiben ennél kisebb arányú többséggel győznek az igenek, úgy az elnökségnek nem kötelező lemondania.