19.380 hiteles aláírással következhet a referendum

Lezárult az aláírás ellenőrzés a Barcelonánál jelenleg folyó bizalmatlansági indítvánnyal összefüggésben. Történelmi tettet hajtott végre a Més que una Moció szervezőcsapata azzal, hogy több mint 19 ezer hiteles aláírást gyűjtött össze Josep Maria Bartomeu elnöksége ellen – mert ilyen mennyiséget még soha nem ért el senki a Barcelona történelme során.

A dologban az igazán figyelemre méltó tett, hogy mérkőzések nélkül, tömegrendezvények nélkül sikerült elérnie rekordot a szervezőknek. Az aláíró lapok hitelesítése után a végeredmény a következő:
19.380 érvényes, hitelesített aláíró lap volt, 1.088 érvénytelen lap, 219 kétséges aláíró lap. Innen folytatódhat a folyamat a szavazással.

1998-ban Josep Lluís Núñez ellen 6.014 Aláírást gyűjtöttek össze, Joan Laporta ellen 2008-ban 9.473-at. Ők ketten bár utólag általában sikeres elnököknek állítja be őket a közvélemény, szintén kaptak maguk ellen bizalmatlansági indítványt, bár mind a ketten átvészelték végül. Ezekben az esetekben a referendumon az ellenzőknek nem sikerült kétharmados többséget elérniük.

Az aláírásokat ellenőrző bizottságnak így most kötelessége kommunikálni a Barcelona vezetése felé, hogy 10-20 munkanapon belül ki kell írni a referendumot, mely ítélkezhet a klubvezetés munkája felett. Érdekessége volt a csütörtöki napnak az is, hogy a Barcelona vezetése megpróbált még egy lehetőséget megragadni a bizalmatlansági indítvány megállítására, és feljelentést tett, hogy 300 aláírás esetében fennáll a hamisítás gyanúja.

Azzal érveltek, hogy ha 300 aláírásnál ez így van, akkor további esetekeiben is előfordulhat, és amíg a rendőrségi vizsgálat zajlik, ne folytatódhasson a bizalmatlansági indítvány folyamata. Azonban a spanyol csendőrség, (Guardia Civil) további információkat kért, mert a klubtól kapottakkal még nem tudnak nyomozást kezdeni. Elképzelhető, hogy a Barcelona vezetése nem fog hivatalos feljelentés tenni a későbbiekben.