815 millió eurós kölcsönnel finanszíroznák az Espai Barça-projektet

A Goldman Sachs ajánlatáról dönthetnek majd a pártoló tagok 2021 tavaszán

Az elmúlt héten a mögöttünk hagyott fiskális év mellett Jordi Moix alelnök bemutatta az Espai Barça-projekt finanszírozási tervét is, melynek középpontjában a Camp Nou modernizációja áll. A klubvezetés az amerikai Goldman Sachs befektetési bank 815 millió eurós kölcsönről szóló ajánlatát fogja majd szavazásra bocsátani a pártoló tagok elé 2021 tavaszán, noha a visszafizetendő összeg valójában akár 1250 millió euró is lehet majd. 

 

 

A számok hete volt ez Barcelonában: a 2019-2020-as gazdasági év részletei mellett a klub lerántotta a leplet az Espai Barça-projektjének a pénzügyi modelljéről is, melynek pénzügyi befektetője az amerikai Goldman Sachs befektetési bank lenne. Amint az ismeretes, az Espai Barça-projekt fő eleme a Camp Nou modernizációja, de magában foglalja például a Palau Blaugrana újjáépítését, valamint egyéb urbanizációs fejlesztéseket is. Az első tervet 2014 árpilisában fogadták el a pártoló tagok, mely 600 millió eurós összköltségről szólt, ezen belül pedig csak 200 millió euró származhat banki hitelből, a maradék 400 millió eurót saját forrásból és a stadion nevének az értékesítéséből kellett volna előteremtenie az elnökségnek. Az építkezéseket 2017-ben kezdték volna meg, az utolsó munkálatokat pedig 2021 nyarára kellett volna befejeznie a kivitelezőnek.

Ahogy a terv ütemezéséből sem lett semmi, úgy a pénzügyi része is jelentősen átalakult a modernizációs csomagnak.

815 millió eurós hitel, ami akár 1250 millió eurónál is végződhet

Észrevehető az ellentmondás a bevezetőnk utolsó mondatában, valamint a fenti alcímben is, de nem elírásokról van szó, a klub ténylegesen így prezentálta a beruházás financiális oldalát. Az új tervek szerint az építkezés 2021 nyarán venné kezdetét és 2025-re fejeződne be, ami alatt egyetlen egy centet sem kellene fizetnie a klubnak a Goldman Sachs felé. Ugyanakkor 2025-től kezdődően 25 éven keresztül évi 50 millió euró járna az amerikai banknak abból a 150 millió eurós bevételből, amit a klubvezetés az új stadion magasabb színvonalú szolgáltatásaiból remél. Itt a tervek főként a nagyobb értékű szponzorációs és televíziós megállapodásokra, valamint a kialakítandő VIP-helyek értékesítésére támaszkodnak.

 

Az 1250 millió eurós összeg és „a megállapodás értékének” hívott 815 millió euró mögötti különbség minden bizonnyal abból adódik, hogy erre a különbözetre a Goldman Sachs vállal kockázatot, és amennyiben az új stadion nem generálna extra bevételt, úgy ebből adódóan a klubnak semmilyen további kötelezettsége sincsen a bank felé:

Ez nem egy klasszikus kölcsön illetve adósságforma, hiszen a bank csak a klub által generált bevétel egy részére szerez jogot. Pontosan ezt a kockázatot vállalják tehát: csupán azt kapják meg, amit ki is tudunk termelni.

Emögött egyértelműen politikai szándék lakozhat: 2014-ben a pártoló tagok arra mondtak igent, hogy 200 millió euró lehet a felvett hitel összértéke, és ha ezek után most arról szólna a tervezet, hogy 2050-re a Barcelona összessen 1250 millió eurót fog átutalni az amerikai banknak, úgy az egyértelműen kedvezőtlenebbül hangozna Bartomeu elnök, Moix alelnök és a jelenlegi elnökség számára. Ennek következtében a 600 millió eurós összköltség helyett csak 125 millió eurós növekedésről beszél az elnökség, melyhez hozzájön még a 90 millió eurós kamat, vagyis a projekt összértéke a szavaik alapján 815 millió euró. Ennek ellenére egy új stadion – rendkívüli körülmények, így a pandémia nélkül – egyértelműen magasabb bevételt termel a klub számára, vagyis hiába vállalja a kockázatot a Goldman Sachs, ez a rizikó valójában igen csekély mértékű, vagyis az 1250 millió euró visszafizetésére mutatkozik nagyobb esély jelen pillanatban.

Az új pénzügyi modellről várhatóan 2021 tavaszán dönthetnek majd a pártoló tagok, ha pedig zöld utat kap a tervezet, úgy 2021-ben kezdőhetnek meg a munkálatok, első körben a Camp Nou modernizációjával. Az elkövetkezendő hónapokban tehát sorsdöntő kérdésekben dönthetnek majd a sociók, melyek alapjaiban fogják meghatározni az egyesület szerepét, státuszát és sorsát a következő évtizedekre nézve.