„A Barcelona a fizetések folyósítására vett fel hitelt, nem az Espai Barçára”

Marc Ciria 2015-ben Joan Laporta elnöki pályázatának gazdasági ügyekért felelős szakembere volt, de mivel Laporta azt a választást elbukta Bartomeuval szemben, Ciria végül nem került vezető pozícióba a Barcelonánál.

Azonban most az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjújában részletesebben beszélt a Barcelona gazdasági helyzetéről, vagy legalábbis arról, ahogyan ő látja a számokat és a helyzetet. Ciria fő üzenete, hogy a Barçánál óriási, a hivatalosan elismertnél sokkal súlyosabb anyagi gondok lehetnek, és az a hitel, amit a Goldman Sachs-tól kér a klub az Espai Barça (tehát a Camp Nou és környezete) megvalósítására, valójában azért kell most a klubnak, hogy ne menjen csődbe, és mindennapi kiadásokat fizessen ki belőle.

“A Covid-19-nek semmi köze nincs a Barcelona gazdasági helyzetéhez. Ez az igazgatótanács hazugsága, és ez a hitel azt eredményezi, hogy egy klub, mely 700 millió eurós éves bevételt tud, 1.600 millió euró adósságba verje magát. Ez a klub jelenlegi működési modellje mentén kifizethetetlen.”

“A Goldman Sachs  egy befektetési bank, nem egy hitelbank. Az, hogy megjelenik a Goldman Sachs, azt jelenti, hogy a Barcelona nem tudott hitelhez jutni a többi nemzeti banktól, hogy tovább növelje az adósságát. Az ok pedig evidens: a klubnak mintegy 500 millió eurós adóssága lehet ebben a pillanatban rövid távon.”

“A klub a 30 éves, Espai Barça projektre felvett hitelt használja, ami alaposan meg fogja drágítani ennek a végleges költségét, hogy most az idei fizetéseket ki tudják fizetni. És a Goldman Sachsnak ez rendben van, mert 3-4 százalékos kamatokat kap, és ha nem fizet, akkor majd jön egy úr a klubhoz. Mert amikor egy befektetési bank hiteléről beszélünk, a záradékok sokkal keményebbek, mint egy hagyományos bank esetében. Az igazgatótanácsnak ezt kell csinálnia, hogy rendben legyenek a számok mielőtt elmennek, és nekik már mindegy az Espai Barça, mert nem ők fogják megvalósítani.”

“Az az adósság, amit rövid távon vissza kell fizetnie a Barcelonának, a költségvetéshez viszonyítva 77 %. Ez azt jelenti, hogy nincs pénz bérekre és egyes partnerek kifizetésére sem. Úgyhogy az adósság növekménye azért történt, hogy a klub mindennapjaira legyen elég pénz, nem az Espai Barçára.”

“Ha én tartozom 600-700 millió euróval rövid távon, és van egy 700 millió eurós költségvetésem, akkor hogyan húzom ki? Egy csoda lenne ez a 700 millió eurós költségvetés is a koronavírus miatt. És ha a vállalat több adóssággal bír rövid távon, mint amennyi bevétele esetleg van, akkor arra egy szó van: csőd. Ha adósságod van, akkor a hitelezők sorban állnak a pénzért. És a Goldman Sachs ebben a sorban az élre helyezte magát, beleértve a játékosok fizetéseit és a klub partnereit is.”

Ciria a saját elmondása szerint nem indul a hamarosan következő elnökválasztásokon egy kandidáló jelölt csapatában sem, mert szerinte a következő két évben olyan felső vezetők kellenek a klubhoz, akik éjt nappallá téve azon tudnak dolgozni, hogy rendet tegyenek a klubnál. Az, hogy Ciria mindezeket úgy mondta, hogy nem indul a választásokon azért ijesztő, mert neki ebben a pillanatban nincs is politikai érdeke, hogy rosszakat mondjon a klub jelenlegi vezetéséről, és a klub állapotáról.

Ugyanakkor tény, hogy ilyen sötét képet még senki nem festett le a Barcelona jelenéről, így a számokat és az összképet megerősíteni egyelőre nem lehet.