Bartomeu: “Nem akartunk választani az egészség és a szavazás között. Inkább lemondunk.”

Josep Maria Bartomeu kedden este bejelentette, hogy lemond a posztjáról a teljes igazgatótanáccsal együtt. Az indoklásában nem elsősorban indokokat hozott, hanem igyekezett kiemelni kormányzása eredményeit, esetleges pozitívumait. 

Bartomeu az alábbi beszédét olvasta fel a kamerák előtt, bejelentve a távozását. Az alábbiakat szerkesztés nélkül közöljük.

“Azért jelenek meg a nyilvánosság előtt, hogy bejelentsem az én és a klub vezetésének a lemondását. Ez a döntés jól átgondolt mindenki részéről. Ma reggel megkaptam a Generalitat válaszát, és a válaszuk egyértelmű. A katalán kormány egyértelműsítette, hogy nincsenek jogi akadályai a bizalmatlansági szavazás megtartásának. Ez azt jelenti, hogy elvárják, hogy a szavazás decentralizált formában történjen meg, és nem tesznek semmilyen említést arról, hogy mi felvettük, hogy legyen 15 nap haladék előkészületekre, hogy garantálni tudjuk a szükséges biztonsági intézkedéseket.”

“Kértünk jogi biztosítékot, ugyanazt amit ők is kértek a központi kormányzattól. Úgy döntöttek, hogy nem adják meg ugyanazt, amit ők is kértek. Úgy döntöttek, hogy magukat mossák tisztára. Ma délben létrejött egy megbeszélés az indítványt ellenőrző bizottsággal, illetve az indítvány kezdeményezőivel és a bizottság elnökével, akik ellenezték a dátumok változtatását.”

“Mi felelősségteljesen járunk el, és nem írunk ki szavazást ilyen körülmények között. Szerettük volna megtennie, amikor mindenkinek az egészségét szavatolni tudtuk volna. Nem szerettünk volna választani az egészség és a szavazás között, ezért nem írjuk ki a szavazást, és azonnali hatállyal lemondunk.”

“A Bajnokok Ligája vereség után lett volna a legkönnyebb lemondani. De ezt a napot követően meghatározó döntéseket kellett hozni, hogy garantáljuk a Klub jövőjét és fenntarthatóságát. Mindezt egy járvány közepén kellett megtennünk és nem hagyhattuk a klubot egy ideiglenes vezetőség kezében, melynek a kompetenciái korlátozottak. Ki igazolt volna edzőt vagy játékosokat vagy biztosította volna Messi maradását a klubnál, vagy alakította volna a játékosok fizetését. Itt mint a Klub igazgatótanácsa kötelességünk volt ezt megtenni.“

„A következő választásokat az első szóba jöhető dátumra írtuk ki, követve az alapszabályt. Egy azonnali, előrehozott lemondás óriási űrt generált volna hetekre, amíg meghatározó döntéseket kellett volna hozni. Nem volt okunk arra, hogy lemondjunk úgy, hogy a választásokat már kiírtuk márciusra. Nem akartunk elmenekülni, dacára a nyomásnak. Egy olyan klubnál mint a Barça, rendben kell zajlania az átmeneteknek is.”

“Feltételezték azt, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket el akarunk rejteni, és hogy félünk attól, hogy kezességet vállaljunk. Ez egyáltalán nem igaz. Nagyon sok tapasztalatom van, mindig vallottam, hogy az önkritika erősebbé tesz minket, és amit átéltünk az elmúlt hónapokban, az túllépte ezt a határt. Fenyegettek, inzultáltak ahogyan a klubvezetés összes tagját is.”

“Megtiszteltetés volt szolgálni a klubot mint az igazgatótanács tagja és mint elnök is. Igyekeztem felelősségteljesen és méltósággal betölteni a posztot, bízom benne, hogy a következő napokban le lehet zárni a játékoskeret és a dolgozók fizetéseinek ügyét, amit ha nem tudunk megtenni, nagyon súlyos következményei lennének a klub számára. Bízunk benne, hogy megállapodás lesz mindenki részéről.”

“Tegnap jóváhagytuk a szükséges elvárásokat ahhoz, hogy részei lehessünk egy Európai Szuperligának. Az a döntés, hogy játszunk ebben a sorozatban, jóváhagyásra vár a következő közgyűlésen a sociók részéről. Büszkén mondhatjuk, hogy mi vagyunk a világ leglegjobb klubja értékben. Mindezt más nagy klubokkal, mágnásokkal és államokkal szemben értük el úgy, hogy a klubot a sociók kezében hagytuk. Az Európai Szuperliga garantálni fogja, hogy a klub továbbra is a socioké maradhasson. Az a tény, hogy magunk vagyunk, azt eredményezi, hogy nem is kell meg osztozunk senkivel semmin, és a haszon a saját sportszakmai befektetésinkbe és ingatlanbefektetéseinkbe folyhat. A klubnak megkérdőjelezhetetlen stabilitása van anyagilag a jelenlegi nehézségek ellenére.”

„Az elmúlt három évben új üzleti csatornákat nyitottunk, mint például a klub digitális stratégiája, vagy a Barça Corporate projekt is, mely újabb értékeket fog közvetíteni a klubnak. Szeretném kiemelni az Espai Barça projektet is, amit a sociók referendumon jóváhagytak. Az Espai Barça folyamatban van, és a következő igazgatótanács kezében lesz a döntés és a lehetőség, hogy megállíthatja a munkálatokat költségek nélkül is.”

“Mi Barcelona szurkolók kivételezett helyzetben érezhetjük magunkat. Elmúltak korszakok, megújultak korszakok és folyamatosan nyertük a trófeákat. 34-et. Ez olyan trófea szám, amelyre korábban a Klub történetében nem volt példa. A csapat megújítását a tavalyi évben kellett volna megtenni, ennek a felelősségét viselem és ezért írtam ki a választásokat márciusra, olyan időszakra, amit már lehetővé tesz az alapszabály. Szerettük volna garantálni, hogy legyen egy átmenet közöttünk és az új belépő igazgatótanács között. Szükséges volt megfiatalítani a játékoskeretet és változtatni a tétlenségen, ez pedig feltételezte egyes fontos játékosok távozását, akik az elmúlt években meghatározóak voltak. Felhoztunk játékosokat a Barça B ből és igazoltunk is. Ahogyan mondtam, az a döntés hogy igazoljuk le Koemant, ennek az igazgatótanácsnak a feladata volt, és elégedettek vagyunk ezzel a döntéssel. Bízom benne, hogy az idő a helyére fogja tenni azokat az értékeket, amiket létrehoztunk. Mi vagyunk a legkedveltebb klub a világon, közösségi médiában is, minden platformon. Szerettünk volna meghatározó lépéseket tenni a nők szerepének emelésében is a klubnál, ebbe beletartozik egy professzionális, elsőrangú női csapat is. A Barça elkötelezett a társadalmi felelősségvállalást tekintve is egy alapítvánnyal, mely szintén meghatározó volt a járvány idején.”

„A La Masia mind emberi, mind nevelési szempontból meghatározó tényezővé vált. Nogyan büszkék lehetünk a Barça játékos akadémiára is világszerte, az elhivatottságunk hogy számos sportot fogjunk át Klubként jobban él mint valaha. 2010 óta összesen 149 trófeát értünk el minden profi szakosztályunkkal.”

„Nekünk jutott a feladat, hogy irányítsuk a Barçát az ország és a klub egyik legnehezebb időszakában, mindig kiálltunk a saját intézményeink mellett, a döntés szabadsága mellett, a szabad véleménynyilvánítás mellett. Felülkerekedtünk Tito halálán, együtt átéltük Sandro Rosell  igazságtalan bebörtönzését, sok támadást és kritikát kaptunk. Kegyetlen és irracionális kritikákat számos média részéről. Most én és az igazgatótanács lapozni akarunk. A legjobbakat kívánjuk az új elnöknek és a Barçának távolról. A sociók döntenek a Barça jövőjéről a világ legjobb klubjáról.”

“Az volt az igazgatótanács szándéka az elejétől kezdve, hogy a Barca minél megbecsültebb és minél szeretettebb legyen a világon, ezt a célt magasan elértük. Köszönöm minden socióknak, szurkolónak edzőnek és játékosnak. Mindenkinek aki az FC Barcelonáért tesz, és a támogatásokért is ezekben az években. Megköszönöm a konstruktív kritikákat is. Arra bíztatok mindenkit, hogy tegyék a Barçát a világ legjobb klubjává.”

Visça el Barça y Visça Catalunya!