Elnökjelöltek: Víctor Font

A három legesélyesebb induló között a katalán üzletember

Víctor Font a második helyen futott be Joan Laporta mögött a Barcelona elnöki pozíciójára pályázók között, és ugyan a 4710 pártoló tag által összegyűjtött aláírás jóval kevesebb, mint Laportáé, Font régóta készül erre a választásra, a programját pedig már évek óta építi, így egyáltalán nem számít esélytelennek. Amennyiben ő nyeri el a sociók támogatását a vasárnapi elnökválasztáson, egy új struktúrán alapuló sportszakmai, gazdasági és közösségi projektet építhet fel, amiben segítségére lehetnek a korábbi klublegendák is. 

Elnökjelöltek, 1. rész: Toni Freixa

Fontról és a projektjéről már írtunk korábban, miután bejelentette indulását az idei választásokon − mindez közel három éve történt. Azonban mégis érdemes szót ejteni az elnökválasztáshoz közeledve a katalán üzletember személyéről, koncepciójának hátteréről, illetve az ígéreteiről, amelyek forradalmi változást hozhatnak a klub életébe. Civil foglalkozását tekintve fontos megemlíteni, hogy 2006-ban megalapította a Delta Partners vállalatot, amely cégeknek való tanácsadással, valamint banki befektetéssel foglalkozik, ennek pedig nagy jelentőséget tulajdonít az elnökaspiráns, de majd a későbbiekben erre jobban kitérünk. Ezen felül pedig a katalán ‘ARA’ napilap alapítói közé tartozik, valamint magánegyetemen is tanít Barcelonában az Esade Ramon Llull Egyetemen, ahol az üzleti és a jogi oktatásra fektetik a hangsúlyt.

A jelmondata: Sí al futur – Igen a jövőre

„Hét év folyamatos és kollektív munka van mögöttünk, ami során meghallgattuk az ország összes pártoló tagját és egy olyan csapatot építettünk, amelyik képes összerakni a győztes programot; ezennel pedig büszkén mondhatjuk, itt van.

Arra használjuk ezt a programot, hogy 3 kulcsterületen győzzünk: a sport, a gazdaság és a közösség területén. Ez egy program új ötletekkel és egy új, tehetséges és lelkes generációval, amelyik a tapasztalatával a Barçáért akar dolgozni. Azért vagyunk itt, mert a jövő olyan elvárásokat támaszt, hogy másképp csináljunk dolgokat. Új perspektívákat, új megoldásokat, új vezetést, több csapatmunkát és kevsebb egyénieskedést, több őszinteséget és átláthatóságot, odafigyelést az emberekre, folyamatos kapcsolttartást a világ többi részével és azt is, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan kovácsoljunk előnyt a digitális forradalomból.

Mi vagyunk az igazi és megnyugtató változás. Egy erőteljes, felelős változás, ami konszenzuson alapul. Egy változás, hátizsákok nékül, nosztalgia nélkül és a múlt adósságai nélkül – csak a jövő.”

Font ezzel az összefoglalással vezeti fel a hivatalos programját, amiből két dolog látszik elsőre, ahogy azt a korábbi nyilatkozatai alapján is lehetett már érezni: egyrészt egyértelműen szembehelyezkedik Joan Laportával, amikor a múlttal és a nosztalgiával való szakításról beszél, hiszen Laporta egyik legfőbb kampányszlogenje az, hogy „már egyszer megcsináltuk, most is meg fogjuk”; másrészt folyamatosan hangsúlyozza a csapatával hosszú évek alatt elvégzett munkáját, ami szerinte elengedhetetlen az elnökké váláshoz és a klub vezetéséhez. „Én vagyok az egyetlen, akinek egy kidolgozott és világos projektje van. Időben megcsináltuk, improvizálás nélkül. A régimódi vezetés, ahol egy alfahím áll a klub élén, ez akadályozott meg minket abban, hogy egy jó átmenetet vigyünk véghez és anno Pepet itt tartsuk”foglalta össze ezt kedden is, az elnökjelölti vitában.

Sportszakmai program: Új alapokra fektetné a Barcelona jövőjét

A legfontosabb kezdeményezései és progampontjai az alábbiakban foglalhatók össze:

1) A La Masiára kell építeni, meg kell tartani a tehetségeket és vonzó célponttá kell tenni a klubot számukra; a korábbi játékosokra kell építeni, akik példaként állhatnak majd a fiatalok előtt. Font kampányának egyik legfontosabb eleme a fiatalok beépítése a felnőtt csapatba. Természetesen nemcsak ezen van hangsúly, mivel fontos azt is megemlíteni, hogy a La Masiát, vagyis a Barcelona akadémiáját – ahonnan olyan nevek kerültek ki, mint Messi, Xavi, Iniesta vagy Puyol – is bevonná az új struktúra kereteibe azzal, hogy az egyesület korábbi legendái – akik az előbb felsoroltakhoz hasonlóan a klub kötelékében nevelkedtek – irányítása alá kerülne az utánpótlás-rendszer.

Xavi mellett Puyolt és Iniestát is a projekt részeként említette meg, akik jól ismerik a Barcelona játékstílusát. Elmondása szerint a Pep Guardiola és Tito Vilanova által preferált játékrendszer lenne továbbra is ideális a Barça számára.

A Barcelona új struktúra-terve Font elképzelése alapján – forrás: sialfutur.cat

Ide kapcsolódóan azt is kiemeli, Messinek a klubnál kell maradnia, nem csak játékosként, hanem később élete végéig, valamilyen pozícióban.

2) Az egész klubmodellben a tehetség és tapasztalat kell, hogy a központi szervező erő és a döntések alapja legyen, ami a futballpályán túl az egész klubra érvényes lesz, a legalsóbb szintektől a hierarchia tetejéig.

Font programterve a kompetenciák szétválasztását részesíti előnyben, ami azt jelenti, hogy mindenki azt a munkát végezné ,,amihez ért”. A klubelnöknek Font elmondása szerint a technológia és a szórakoztatóipar ágazatát kell képviselnie, hogy a digitalizáció korszakában fel tudja venni a már modern struktúrára épülő klubok ritmusát. Meghagyná a vezérigazgató (CEO) szerepét, aki a napi tevékenységeket intézné az elnök helyett (ez eddig Óscar Grau volt), illetve a sportszakmai kérdésekben felelős vezetőedző lenne a harmadik legfontosabb személy ebben a koncepcióban. Egyértelműen a szakértelem lenne a feltétel minden poszton, és erre is tett már korábban utalást a 49 éves üzletember, amikor Xavit bevonta a projektjébe, akinek kulcsszerepet szán. ,,Évek óta baráti viszony fűz hozzá, különleges személyiséggel rendelkezik. Nekünk az a feladatunk, hogy megteremtsük azokat a feltételeket, amik mentén Xavi a következő tíz év Barcelonájának a kulcseleme lehet. Hogy vezetőedzőként vagy másmilyen pozícióban, az még a jövő zenéje.”

Gazdasági fellendülés

Gazdasági területen is megújítaná a klubot Víctor Font, ugyanis elmondása szerint a jelenlegi helyzet a tökéletes káosz felé halad. Mivel a klub hitelekből adódó tartozásainak mértéke összesen több mint 1 milliárd euróra(!) rúg a legutóbbi pénzügyi beszámoló alapján, ezért komoly változtatásokra van szükség. A gazdasági programjának alapvető eleme, hogy a fenntarthathatlan pénzügyi helyzetet alapjaiban kell újragondolni. Font első lépése a helyreállításban egy mindent átfogó független audit lenne, amivel valódi választ akar arra kapni, pontosan milyen állapotban van a klub a valóságban.

Az első 100 napját egy válságkezelési időszaknak szánná, ahol 1) átstrukturálná a kiadásokat, mivel 100 millió eurós veszteségre számít a pandémia miatt a 2020-21-es üzleti évre. 2) Az adósságmenedzsment jegyében pedig újratárgyalná a rövid lejáratú kötelezettségeket, amikre nem lenne pénz nyáron, kiemelve azt, hogy külön emiatt vannak pénzügyi szakemberek is a csapatában.

A 2026 végéig tartó időszakra pedig egy sokkal racionálisabb költségstruktúrával menne neki, miközben új bevételeket várna különböző forrásokból. Számításai szerint az elnöki ciklusa végére 1,5 milliárd eurós bevétellel és évenkénti 150-200 millió eurós profittal számolhat majd a klub. Ezen felül kiemeli, hogy mindenképpen a pártoló tagoké maradna az egyesület és nem változtatna a jelenlegi tulajdonosi szerkezeten.

Az új bevételek a legérdekesebbek talán ebből a szempontból, hogyan képzeli el, hogy több pénze legyen a klubnak a jövőben. Ennek kapcsán a hagyományos csatornák (médiabevételek, UEFA bevételek, jegybevétel, a Barça-boltok, a múzeum, pártoló tagságok, stb.) mellett olyan új csatornák felé fordulna, mint a világ közel 400 Barcelona szurkolójának a „montetizálása”, azaz valamilyen formában vásárlóvá tétele, merchandising, audivizuális tartalmakhoz való hozzáférés révén (pl. Barça Studios, Barça TV+), vagy az eSport kiaknázásával is. Font ígérete szerint előkészítettek már több nagyszabású megállapodást stratégiai partnerekkel is ehhez és fontosnak látja azt a lépést is megtenni, hogy ezt a 400 millió szurkolót közvetlenül, köztes szereplők nélkül érje el a klub, hogy maximalizálni tudja a bevételeit.

A sportszakmai szegmenssel is összefüggésben lévő tényező az átigazoláspolitika, mind játékstílus szempontjából, mind gazdasági tekintetben, utóbbi kapcsán pedig kiemelte a programjában Font, hogy a Barcelona nem lehet „eladó” klub, nem a pénz generálása kell, hogy vezérelje az átigazolásokat, ahogy Bartomeuék alatt ez többször is előfordult. Emellett másik szempontból is változást akar az átigazolási politikában, ahogy korábbi nyilatkozatában beszélt erről: ,,Mindig és minden tekintetben lojálisak kell maradnunk a játékstílusunkhoz. Olyan nem történhet meg, hogy egy évben leigazoljuk De Jongot – aki kiváló igazolás – és Arturo Vidalt is.”

Az Espai Barça projekt

Fontos megemlíteni az Espai Barça-projektet is, amely a Camp Nou és környékének modernizálását foglalja magában. Ennek kapcsán is határozott elképzelése van Fontnak: kétségtelen, hogy az új Camp Nou és az új Palau Blaugrana sürgős szükségletek, de a Goldman Sachs által biztosított finanszírozási feltételeket a megválasztásuk esetén felülvizsgálnák és abban az esetben, ha nem találnák elég jónak, már elő van készítve az alternatívájuk egy másik pénzügyi szereplővel. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a beruházásra 815 millió eurós hitelt kap a klub a Goldman Sachstól, de jöttek ellentmondásos vélemények is róla, hogy pontosan milyen feltételek mellett és mire kap vagy kapott pénzt a klub. Ebből a szempontból a projekt felülvizsgálata mindenképpen szükséges – és ezt egyébként az összes elnökjelölt az első lépései között jelölte meg.

Font mindenesetre úgy tervezi, hogy idén elindítva a beruházást 2024-re készülhet el az új sportcsarnok és egy évvel később az új Camp Nou, ami a jelenlegi stadion felújított és modernizált változata lesz. 

A klub a pártoló tagoké: a közösségi program

Font azt szeretné, ha a klub a pártoló tagok, vagyis a sociók kezében lenne. Megreformálná a döntéshozatali és véleménynyilvánítási rendszert, véleménye szerint, ahol lehet, négy alternatívát kellene megadni, a soció pedig eldöntené, hogy merre akar továbbmenni. Fontos, hogy meghatározó szerepet szánna a klub socióinak a döntéshozatalokban, folyamatos kapcsolattartással és különböző lehetőségek biztosításával a véleménynyilvánításra. Emellett, amennyiben a törvény engedni fogja, mielőbb be akarja vezetni az elektronikus szavazás lehetőségét, amire a mostani választáson például még nincs lehetőség, de nem csak itt, hanem az éves taggyűlésen és más fontos ügyekben is, ahol erre szükség lehet.

Font külön ígéretet tesz a hivatalos szurkolói klubok, a Penyák jobb képviseletére – az értük felelős igazgató teljes jogú elnökségi tag lesz a menedzsmentben. A klub szerepvállalását pedig növelni akarja a Barça Foundation, a klub alapítványa segítségével például oktatási és jótékonysági programok révén, valamint az UNICEF-fel való kapcsolatot is újra a korábban lévő szintre emelné vissza, sokkal jelentősebb helyet adva például az ENSZ Gyermekalapjának a csapat mezén is.

Végül fontos kiemelni azt a kezdeményezését, amivel előnybe szeretné hozni a katalánokat és a valódi Barcelona szurkolókat a turistákkal szemben a meccslátogatásokat illetően: nekik nagyobb kedvezményeket adnának a meccsjegyekre és a szezonbérletre is, valamint szeretnék, hogy minél több mérkőzésen telt ház legyen a stadionban.

Font a programjának lényegi elemeit a Penya World Federation-nek adott interjúja keretében is megosztotta:

Már egy ideje tervezi, hogy a klub elnöke lesz

Nem az idei választásokon kampányol először Víctor Font, korábban, 2010-ben is indult, azonban akkor Sandro Rossell nyert. 2015-ben nem adta be a nevezését, viszont 2018-ban bejelentette, hogy 2021-ben átvenné a klub irányítását. Többször is bírálattal illette a Bartomeu vezette elnökséget, legemlékezetesebb megszólalása pedig a ‘Cadena COPE’ rádiócsatorna műsorában történt, amikor a korábbi klubelnök gazdasági, illetve sportszakmai eredményeit minősítette.

Font: “Bartomeu? A sportszakmai projektje megbukott”

De nemcsak a korábbi vezetőség munkáját kritizálta Font, hanem véleményt alkotott a Barcelona nem túl fényes közelmúltjának köszönhetően a bizonytalan jövőről is. Szerinte a Barça lehet az új AC Milan, amennyiben nem tudja felvenni a versenyt a legjobbakkal sem a pályán, sem gazdasági szempontból.  ,,Az a kockázat, hogy a Barça legyen az új AC Milan. Egy egyesület történelemmel, trófeákkal és szurkolókkal, de egyben egy olyan klub, amelyik nem képes a legjobbakkal felvenni a versenyt. Ez a veszély reális.” − nyilatkozta a madridi ‘AS’-nek.

Viszont a héten is arról beszélt, hogy nem akar ígérgetni a socióknak: „Alapvető fontosságú, hogy ne improvizáljunk, mi pedig régóta dolgozunk a programunkon szakértők tudását is bevonva. Elvégeztük a házi feladatot, egyértelmű, milyen modellt akarunk megvalósítani. Normális helyzetben egy-egy igazolás ígérete csak arra jó, hogy becsapd a sociókat.”

A Barcelona 2021-es elnökválasztása – a legfontosabb sarokpontok

  • Mikor lesznek a választások és kik szavaznak? Március 7-én vasárnap szavaznak személyesen majd a klub pártoló tagjai reggel 9 órától este 9 óráig, a Barcelonában (a Camp Nouban és a Palau Blaugranában), Gironában, Lleidában, Tarragonában, Tortosában, valamint Andorrában szavazó pontokon.
  • Hány szavazásra jogosult pártoló tagja van a klubnak? A klubnak összesen kicsivel több mint 140 000 pártoló tagja van, azonban a mostani választásokon csak a Spanyolországban (és Andorrában) élők szavazhatnak, ami így összesen 110 290 tagot jelent. Közülük 22 811-en már leadták a szavazatukat levélben.

  • Hogyan zajlik a választás és kik indulnak? Egy fordulóban mérkőzik meg Joan Laporta, Victor Font és Toni Freixa, miután ebben a sorrendben ők gyűjtötték össze a legtöbb, induláshoz szükséges aláírást.
  • Hány évre választják meg az elnököt? A klub 41. elnökét hat évre fogják megválasztani.
  • Miért most van az elnökválasztás? Azért, mert az előző elnök, Josep Maria Bartomeu az ellene indított bizalmatlansági szavazás hatására lemondott októberben. Az előrehozott választásokat először március 15-én tartották volna, majd Bartomeu lemondása miatt ezt előre hozták volna január 24-ére, de a koronavírus miatt és hogy ne csak személyesen, hanem a levélben is lehessen szavazni, végül most vasárnap tartják meg.
  • Mikor lesz eredménye? Mivel a levél szavazatokat előző héten kellett leadni, a személyes szavazatok összeszámolásával vasárnap késő este már hivatalos végeredményre is van esély.
  • Lesz élő közvetítésetek az eseményekről? Természetesen, a nap folyamán élő, írásos közvetítést fogunk tartani. Mindenképpen tartsatok velünk vasárnap! 🙂