Bartomeu megpróbálta megállítani a belső vizsgálatot, majd kirúgta a ‘compliance officert’

Josep Maria Bartomeu ex-elnök hozzávetőlegesen egy évvel ezelőtt megpróbálhatta megállítani azt a belső vizsgálatot a Barcelonánál, amit a belső ellenőrzés vezetője, Noelia Romero, hivatalosan a compliance officer saját hatáskörben indított. Majd később, amikor a klubvezetés tagjainak elküldte a vizsgálat eredményét, azonnali hatállyal kirúgták.

Újabb figyelemfelkeltő részletek kerültek elő a Barçagate-ügy rendőrségi nyomozati anyagából. Eszerint a rendőrök olyan levelezést találtak, amit Josep Maria Bartomeu írt személyesen Noelia Romerónak, aki akkor a klub belső ellenőrzésének vezetője volt. A nyomozók értelmezése szerint Bartomeu nyomást próbált gyakorolni Romeróra, hatással akart lenni egy egyébként teljesen függetlenül működő pozíció, személy munkájára, hogy a vizsgálat ne történjen meg.

Az anyag szerint Bartomeu a következő emailt írta 2020 februárjában, nem sokkal azt követően, hogy nyilvánosságra került az ügy. Az email szerint azért írt Bartomeu, mert Romerót nem érte el telefonon, és ő vissza sem hívta.

“Arra kérlek, hogy haladéktalanul tájékoztass a létezéséről bármilyen, részedről indított vizsgálatnak – a közösségi média figyeléssel kapcsolatban. Ha végzel ilyen vizsgálatot, tájékoztass ennek a céljáról.”

“Ma meglepetésemre a klub több dolgozója hozzám fordult, hogy tájékoztassanak, volt megbeszélésük veled, vagy te kerested fel őket, hogy beszéljetek egy folyamatban lévő vizsgálatról, amiről egyáltalán nem tudok, és remélem, hogy senki más sem tud a Compliance Csoportból.”

“Azon túl amit már megbeszéltünk, hogy vizsgálni kell (megismerni a kapcsolódásait ezeknek a szerződtetett cégeknek) te azt mondtad nekem, hogy nem teszel semmi mást, kivéve a Maria Vallésszel való beszélgetést (az ő kérésére) illetve Ramón-Gómez Ponti tájékoztatását. (Maria Vallés a Barça Alapítványának igazgatója, Gómez Ponti pedig a klub jogi csapatának vezetője – a szerkesztő)

“Mint azt jól tudod, a PwC (PriceWaterhouseCoopers) végez egy alapos vizsgálatot az igazgatótanács kérésére ebben az ügyben, és nem maradtunk semmiben azzal kapcsolatban, hogy bármilyen további vizsgálatot kellene indítani. Ezért kérlek, hogy holnap, pénteken tájékoztass arról, hogy valóban van-e vizsgálat a részedről, ennek mértékéről, és ha ez nem a te kezdeményezésed lenne, akkor kik azok a személyek, akik ilyen vizsgálatot kértek tőled.”

Így zárul a levél. 2020. március 31-én már voltak konklúziói Romero belső vizsgálatának, amit jelzett is Bartomeu felé, aki azonban ezt senki felé nem kommunikálta, miután ő is része volt az anyagnak. Bartomeu nem is hagyta, hogy Romero bemutathassa a vizsgálat eredményét az igazgatótanácsnak, ezért már később, június 2-án Noelia Romero önhatalmúlag küldte el az anyagot minden igazgatósági tagnak e-mailen. Három nappal később Romerót felfüggesztették, azonnal megvonták a fizetését is, és később kirúgták.

Fontos részlet az is, hogy a klub által megrendelt külső vizsgálat a PwC által bár lezajlott, ez minimális mértékben sem vizsgálta az elnök szerepét az anyag szerint. Ennek oka a PwC egyik munkatársának rendőrségi vallomása szerint az volt, hogy „Bartomeu nem volt vezető végrehajtói pozícióban, nem vett részt a szolgáltatások ügyeinek kezelésében”, így a számítógépét, mobiltelefonját egyáltalán nem vizsgálták a PwC emberei.

Érdekes körülmény az is, hogy három nappal a botrány kirobbanása után, 2020. február 20-án tartották az első megbeszélést a klub és a PwC között, ahol azt tisztázták, hogy hogyan szükséges elvégezni a vizsgálatot. Ezen a megbeszélésen Bartomeu ugyan nem volt ott, de az a Jaume Masferrer igen, aki az ex-elnök mellett a leginkább szem előtt van az egész ügyben, és aki a szerződéseket tető alá hozta. Illetve rajta kívül ott volt még a megbeszélésen Óscar Grau vezérigazgató.

Nézd meg Maszk akcióinkat itt!