Koeman menesztése szinte biztosra vehető: a kérdés, hogy ez mikor fog megtörténni és ki váltja majd

A szerdai megalázó lisszaboni vereség újraindította a Ronald Koeman jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot. A Barcelona elnöke tudja, hogy hamarosan lépnie kell a holland szakember ügyében, de a helyzet közel sem ilyen egyszerű. Egy dolog biztos: Koeman távozása a jelenlegi állás szerint meg fog történni. Ha a holland szakember mindig is sok kétséget ébresztett az elnökben és a vezetőségben, akkor a legutóbbi eredmények és a csapat teljesítménye csak erősített ezeken a véleményeken.

Azonban az nem ismert, hogy Koemannak mikor köszöni majd meg a munkáját a klub és hogy ki fog majd érkezni a helyére, de nagyon szerények az esélyei annak, hogy ez már az Atlético Madrid elleni szombati rangadó előtt megtörténjen. Először is, ott van a sportszakmai kérdés, hogy ki legyen az utód. Jelenleg Xavi Hernández, Andrea Pirlo és Roberto Martínez neve szerepel ezen a listán, bár nem zárható ki egy újabb, az utolsó pillanatban érkező opció sem. Laportának és a vezetőségnek az egyik edző mellett döntenie kell, és egyáltalán nem arról van szó, hogy az előbb említett három szakembernek hasonló projektjei, elképzelései lennének, ezért mindneképpen érdekes lesz majd megfigyelni, hogy hogyan dönt a klub.

Xavi Hernández kinevezése lenne talán a leglogikusabb lépés. Azonban fontos megemlteni, hogy Xavi az elnökválasztási kampány során Víctor Font projektjében szerepelt, aki Laporta mögött végül a második helyen végzett a választáson. A kispadon való jelenlétének azonban mindenki örülne, meglátjuk, hogyan alakulnak majd az események.

Ez a helyzet Pirlo és Roberto Martínez esetében megváltozik, különösen az előbbi esetében, akinek nincsen nagy edzői tapasztalata és ha ez a kaland nem sikerülne túl jól, akkor mindenki Laportára nézne, aki teljesen védtelen lenne. Pirlo érkezése nagyon nagy kockázat lenne, és meg kell néznünk, hogy az elnök vállalni akarja-e ezt. Mert a csapat helyzete nem ígér azonnali változást a játékban és az eredményekben.

A gazdasági kérdés szintén kulcsfontosságú. Koeman kirúgása körülbelül 12 millió euróba kerül, ez hatalmas összeg, figyelembe véve az első csapat bértömegének állapotát. És a holland, azok után, ahogyan vele bántak, nem fog megbocsátani. Ehhez jön még hozzá az új edző és stábjának keresete. A fizetési sapka miatt az első évben nem igazán kaphatna jelentős összeget az érkező edzői stáb, a következő években ez már más kérdés lesz.

És végül ott van a kérdés, hogy erre mikor kerülhet sor. Laporta elgondolkodott azon, hogy érdemes-e ezt most megtenni még az Atlético elleni meccs előtt, de akkor nem lett volna elég idő az új edző érkezésére. Ezért a logika azt sugallja, hogy érdemes lenne kivárni a rangadó után kezdődő válogatott szünetet. Itt lenne az ideje a változásnak. Ez az az elképzelés, amelyet az elnök most fontolgat.

A probléma itt az október 17-én tartandó közgyűléssel kapcsolatban rejlik (ami már a válogatott szünetet követően lesz), ahol kulcsfontosságú gazdasági és társadalmi kérdések kerülnek majd megvitatásra. Nem tervezték, hogy itt az edzőkérdés is téma lehet majd, de ez is egy elképzelhető lehetőség. Laporta vagy a közgyűlés véleményét is meghallgatja mielőtt dönt, vagy hagyja, hogy a vezetőség kerüljön a középpontba és sportszakmai szempontok alapján szülessen majd meg a döntés. Mindezeket a körülményeket Laportának elemeznie kell, mielőtt döntést hoz. És dolgozik is rajta.

***

Öltöztesd a lakást is gránátvörös-kékbe – exkluzív darabok otthonra is!