„A pártoló tagoknak tudniuk kell, ki vezette őket a szakadékba” – Csalások sorozatát követhette el az előző elnökség

Kedd délután tartott sajtótájékoztatót Joan Laporta és a menedzsmentje a klub által indított feljelentés ügyében, amit az előző, Bartomeu vezette elnökség ellen tettek meg. Miután átvették a Barcelona irányítását, Laportáék olyan, az elmúlt évek során elkövetett szabálytalanságokat és törvénytelenségeket vélelmeznek, amik már büntetőjogi kategóriába esnek és amik a klub jelenlegi aggasztó pénzügyi helyzetéhez nagyban hozzájárultak.

A nyomozás több területet is megnevezett, ahol törvénytelenségek fordulhattak elő és amikben a barcelonai ügyészségnek a rendőrséggel karöltve kell majd ítéletet mondani, kit terhel majd felelősség – amennyiben bebizonyosodnak a vádak. Egyelőre ugyanis még nem konkrét személy ellen folyik a vizsgálat, hanem a klub által az előző években végzett pénzügyi műveletek szabályosságát és törvényességét vizsgálják. Többek között vannak túlzott jutalékkifizetések közvetítőknek átigazolások során, könyvelési csalások, milliós kifizetések ügyvédi irodáknak, illetve különböző feleknek történő kifizetések, amiknek a révén a klub el tudta hallgattatni az ellene esetlegesen érkező panaszokat.

A sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott részletek egy jelentős része már eljutott a sajtóhoz, az újdonság viszont abban van, hogy ugyan név nélkül, de konkrét ügyeket is megneveznek, ami tovább erősíti a feltételezést, hogy a Bartomeu vezette elnökség szándékosan tévesztette meg a klub pártoló tagjait és vezette a csőd felé a Barcelonát.

„Az előző elnökség olyan módszerekkel élt, amivel elkerülhették a belső és törvényes ellenőrzést és olyan adósságot halmoztak fel, amiről a közgyűlésnek nem volt tudomása. A bérek kontrollálatlansága nagyon komoly eset, és a legmeglepőbb a konkrét eseteken túl az volt, ahogy csinálták ezeket.”

„Az ügyészség fogja megmondani, hogy ki a bűnös emiatt. Nem vagyunk rendőrök, sem pedig bírók és nem szeretnénk rosszat senkinek. De a pártoló tagoknak tudniuk kell, milyen tettek vezettek oda, hogy romokban van a klub. Fordulhattunk volna az előző vezetéshez is, ha panaszt akartunk volna tenni és felelősségre vonni, de az sokba kerül és évekig tart, így most az ügyészségnek kell megtennie a szükséges lépéseket. Mi csak tényeket jelentünk.”

„A vizsgálatok találtak kétes gazdasági jövedelmezőségű pénzügyi műveleteket; ok nélküli vagy hamis okból történő vagy aránytalan nagyságú kifizetéseket, amik bizonyítottan tisztességtelen magatartást jelentenek és nem zárható ki, hogy kifizetésekért felelős emberek jogalap nélkül gazdagodtak.”

Laporta mellett egyik gazdasági alelnöke, Eduard Romeu Jaume Campaner is megszólalt, aki egyébként büntetőjogi ügyvéd és aki már számokat és ügyeket is említett. Ugyan konkrét nevek nélkül, de komoly dolgokról beszélt.

„A teher, amit ránk hagytak iszonyatosan sokba kerül és erre valakinek választ kell adnia. Nincs kétség afelől, hogy felderített tényeknek büntetőjogi vonzata van. Mivel azonban a nyomozás még folyamatban van, nem tudunk most rengeteg részletbe belemenni és ezért tudunk csak nagyvonalakban beszélni, még ha nagyon komoly dolgokról is van szó.”

„Találtunk 33%-os jutalékokat, miközben az iparági átlag 5% körül van. Voltak cégek, amik csak a Barçának számláztak, harmadik felek, akik tíz milliókat kaptak már lezárt ügyletek után. Voltak szerződések egy külföldi közvetítővel, akinek fizettek, miközben egy beszámoló sem volt róla, hogy végzett volna bármilyen tevékenységet is a klubnak. Egy ügyvédi iroda 2 milliót számlázott egy megállapodás intézéséért, egy másik 7 milliót egy játékos leigazolásában való részvételért. Könyvelési módosításokat tettek, hogy elfedjenek játékoscseréket, a játékosok árait felverték, ami számviteli csalást jelent. Másfél milliót fizettek azért, hogy elhallgattassanak embereket, hogy azok ne menjenek szembe várostervezési ügyekkel és van egy illegális kifizetés is 15 millió euró értékben egy másik klubnak, amit névleg azért fizettek, hogy fiatal játékosokra elővásárlási jogot szerezzenek, de a valóság az volt, hogy azért fizettek, hogy a klubot ne jelentsék fel a szövetségi testületeknél.”

Ugyan konkrét neveket nem említettek Laportáék, de a SPORT és az AS is próbálta beazonosítani, mik vannak az említett ügyek mögött. A jutalékokkal való visszaéléseket Malcom leigazolása kapcsán említik, ahol André Cury játékosmegfigyelőnek fizettek plusz jutalékot, az ügyvédi díjakat Griezmann átigazolásánál, ahol több részletben mentek pénzek a játékos családtagjainak és családi ügyvédjüknek, a lefizetéseket a B csapat stadionjának elbontása kapcsán, illetve az Atleticónak fizetett 15 millióról lehet szó. Ezek még nem tények, de az elmúlt évek eseményeit felidézve könnyen elképzelhetőek, hiszen már akkor is írtak a lapok róla, hogy nem teljesen tisztességesen üzletelt a Barcelona. Laporta ugyanakkor azt is elmondta, hogy bár újságíróknak is juthattak összegek, jogosan vagy nem jogosan, hogy védjék a klubot a sajtóban, de egyelőre nem ezek a legfontosabbak a történetben.