Puig nem szerepel Xavi tervei között

Másfél hónappal ezelőtt lépett utoljára pályára a Napoli elleni visszavágót megelőzően

A Facebook oldalunkon néhány nappal ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy Riqui Puig akkor még hét, a két héttel ezelőtti vasárnap megrendezett Valencia elleni rangadót követően pedig már nyolc mérkőzés óta nem lépett pályára még időhúzó csereként sem. A Napoli elleni visszavágón csak néhány percet, de a legutóbbi bajnokin az Athletic ellen megint nem játszott. Most azonban még ha a pontos okát nem is tudjuk annak, hogy Xavi miért nem számol vele, összehasonlítjuk az előző szezonokban elért játékperceit a jelenlegivel.

Először Ernesto Valverdénél mutatkozott be még 2018-ban egy Leonesa elleni Copa del Rey-mérkőzésen, amit 4-1-re megnyert a Barcelona. Puig csereként állt be a meccs végén, de sikerült összehoznia egy gólpasszt Denis Suárez örömére. Ezt követően még kétszer lépett pályára a LaLigában, mind a két alkalommal kezdőként (67 és 90 percet játszott). Ezután következett Quique Setién a Barça edzőjeként, aki az utolsó 8-10 fordulóban biztosan számított a fiatal spanyol középpályás játékára, ugyanis a szezon második felétől kezdve összesen 578 percet játszott.

Ronald Koemannál majd’ kétszer annyi lehetőséget kapott, mint Valverdénél és Setiénnél együttvéve, ugyanis 28 mérkőzésén szerepelt összesen, azonban hiába növekedett a meccsek száma, a játékperceké ezzel arányosan nem, mivel a Ligában szinte tényleg csak időhúzó csere volt a legtöbb esetben. A Koemannal töltött egy és körülbelül egyharmad szezon során 47-szer volt a meccskeret tagja, de mindössze kétszer volt kezdő, 16-szor a kispadról szállt be, míg 29 alkalommal egy percet se kapott.

A BL-ben ugyan csak ,,fix csere” volt, azonban rendre 15-25 perceket játszott, tehát valamivel több lehetőség jutott neki, mint a Ligában. Mi is írtunk róla korábban, hogy a sajtó is megkérdezte Koemant, hogy miért nem számít Puigra, a holland pedig sosem konkretizálta, hogy ennek mi az oka, csak sejtelmes válaszokat adott, amelyekből lehetett következtetni. A számok alapján is bebizonyosodott, hogy nem akart komolyan számolni Puig-dzsal, mivel 28 meccsen lépett pályára a 22 éves spanyol, és ha minden mérkőzést végigjátszott volna, akkor 2.520 perc jutott volna neki. Ez korántsem így történt, mivel csak 743 percet, azaz a kihasználható idő 29%-át töltötte a pályán.

Koeman: “Puig? Néha nem elég az edzéseken nyújtott jó teljesítmény”

Noha a Koemant váltó ideiglenes edző, Sergi csak két meccsen vezényelt kispad mellől, több lehetőséget kapott Puig (51 perc), de sok hibával játszott. Xavi érkezése pedig úgy tűnik, hogy végleg eldöntötte a kérdést abban a tekintetben, hogy klub saját nevelésű játékosa lesz-e valaha meghatározó tagja a csapatnak, vagy sem. A 2022-es év első tétmeccsén a Mallorca ellen lépett pályára a 15. fordulóban kezdőként, és azt a találkozót végig is játszotta, majd a Linares ellen is lehetőséget kapott a Copa del Rey-ben, viszont a szünetben lecserélte Xavi.

A Linares elleni meccs után a Barça a LaLigában a Granadával, Alavésszel, az Atléticóval, az Espanyollal és a Valenciával, a spanyol Szuperkupában a Real Madriddal, a Copa del Reyben Athletic-kel, az Európa-liga rájátszásának első mérkőzésén pedig a Napolival játszott. Riqui Puig egyiken sem volt kezdő és cserejátékosként sem kapott szerepet, pedig voltak olyan tényezők, mint Gavi eltiltása vagy Pedri sérülése, akik visszatérésük óta gyakorlatilag mindig játszanak. A Napoli elleni visszavágón jutott neki tíz perc, mivel már szinte biztos volt a továbbjutás, és rotálhatta a csapatot Xavi. Az Athletic ellen vasárnap szintén nem lépett pályára.

Riqui Puig helyzete továbbra is nagyon bonyolultnak tűnik. Előtte a középpályán Sergio Busquets, Frenkie de Jong, Pedri, Gavi és Nico González állnak. A Granada elleni mérkőzésen még a saját nevelésű Álvaro Sanz is előtte lépett pályára. Nem tudni mi lesz a sorsa nyáron, de a jelek alapján Xavi nem akar vele számolni, Puignak pedig elképzelhető, hogy az egyetlen lehetséges opció a több játéklehetőségre egy kisebb vagy középcsapathoz történő szerződés lenne.