Marc Menchén: „Gerard Piqué egy anomália a futball intézményében, de nem kellene annak lennie”

Marc Menchén, a 2Playbook sportbeli üzleti tanácsadással foglalkozó cég alapítója és ügyvezetője Gerard Piqué nemrég kirobbant Szuperkupa-botrányát elemezte a katalán Sport hasábjain.

Marc Menchén sportmenedzsmenttel és -marketinggel foglalkozó szakember, újságíró, a 2Playbook sportbeli üzleti tanácsadással foglalkozó vállalkozás alapítója és ügyvezetője a nemrégiben Gerard Piqué körül kirobbant botrányról fogalmazott meg véleményt a katalán Sport hasábjain. Mint ismert, felvételek szivárogtak ki, mely alapján Piqué érintet a Spanyol labdarúgó-szuperkupa Szaúd-Arábiába vitelének üzleti hátterében. A szakember ennek kapcsán fogalmazta meg véleményét Piqué üzleti húzásairól, hozzá hasonló esetekről a profi sport világából, valamint a sport és az üzlet összefonódásáról.

Gerard Piqué egy anomália a futball intézményében. Egy anomália, aminek nem kéne annak lennie. Nagyon jót tenne a sportnak, ha megszűnne anomáliának lenni, és az olyan személyiségek, mint az övé, gyakoribbak lennének. Nem arra értem, hogy mindenbe belekóstol, és ahogy kialakította a sajátságos kommunikációját, hanem azt, ahogy részesévé vált a sport üzletté formálásnak folyamatában.

A sportolók azok, akik belülről ismerik a rendszert és a sportolói karrierjük végeztével sokat tudnak hozzátenni. Természetesen, miután megtanulják és elfogadják, hogy mit szabad és mit nem egyes helyzetekben. Valószínűleg, csak hogy elkerüljem a gyanút és a vitákat, belefolyni a Spanyol labdarúgó-szuperkupa Szaúd-Arábiába vitelének tárgyalásaiba, nem bizonyult jó ötletnek. Azonban, ahogy már mondtam, nem volt ebben semmi illegális, ez egy teljesen etikus és esztétikus téma.

Habár elvárható, hogy a sportolók távol tartsák magukat ezektől az üzletektől, ha azokban benne rejlik a reputációjuk sérülésének kockázata, mégis azt gondolom, hogy igazságtalan lenne őket kötelezni, hogy aktív sportolói karrierjük során ne menedzseljék a saját vállalkozásaikat. Miért kellene azt kérnünk Rafa Nadaltól, hogy várjon annak a 40 millió eurónak a befektetéséről, amiből új teniszkomplexumot hozott létre Manacorban? Ki kérdőjelezné meg LeBron Jamest, amiért 725 millió dollár értékkel felérő médiabirodalmat hozott létre?

Ferran Pietro, az Everest Talent Management „managing partner”-e, egyben a Pau Gasol Enterprises ügyvezetője emlékeztetett pár hete, hogy ez a sportoló-befektető tendencia még nincs azon a szinten, mint az Egyesült Államokban, ahol az utóbbi időkben sokkal gyakoribbá vált, hogy az aktív sportolók kombinálják karrierjüket a befektetéseikkel, elsősorban a technológia területén – a csúcstechnológiában -, de előfordul, hogy más sportok franchise-aiba társulnak be.

Anélkül, hogy messzebbre mennénk, Serena Williams és Lewis Hamilton is tagjai annak a befektetői csoportnak, akik megvásárolták volna a Chelsea FC-t Roman Abramovich-tól. Ezt egyikük sem anyagi oldalról közelíti meg, hanem azzal az elhivatottsággal, hogy bekapcsolódhassanak a klub döntéshozatalába, ezáltal hatásuk legyen valamire, ami túlszárnyalja sportbeli és gazdasági eredményeket: a társadalom átalakulására.

Talán ez lenne az a profil, amely a legcsábítóbb lehet a sportoló-vállalkozók számára. Emellett irigykedve figyelem az olyan klubok felépítését, mint amilyen a Bayern Münchené is,  ahol a korábbi labdarúgók képzett vezetőkkel dolgoznak, így megőrizve a klubmodellt, a hosszú távú célokat tartva szem előtt.

A cikk Marc Menchén, a katalán Sport szakértőjének 2022.04.24. 8:00-kor megjelentetett „La ‘anomalía’ Gerard Piqué” című véleménycikkének a fordítása.