Xavi ugyanazt tervezi Piquével, mint amit Luis Enrique vele nyolc éve

Az élet ismétli önmagát. Xavi az új szezonban már nem feltétlenül számít Piqué-re kezdőként sérülése és kora miatt, de nála jobban ezt a helyzetet senki nem tudja átadni Piquének és elmagyarázni, miért lesz ez jó. A déjá vu érzés nem véletlen, hasonló történt Luis Enrique és Xavi között is 2014-ben. 

Luis Enrique és Xavi hat bajnoki évadon keresztül voltak csapattársak a Barçában. Egy idő múlva Luis lett a katalánok edzője, Xavi ekkor már 34 éves volt, és azon gondolkodott, hogy a Camp Nouban folytassa-e, vagy más kalandok után nézzen. Közvetlenül az előszezon kezdete előtt Enrique elbeszélgetett Xavival: „Ebben a szezonban nem biztos, hogy mindig kezdő leszel. Sokkal kevesebbet fogsz játszani, és megkérdezte, hajlandó-e ezt duzzogás nélkül elfogadni.” Xavi azt válaszolta: „Lucho, ismersz engem, soha nem leszek a probléma forrása.” És valóban, Xavi maradt, Rakitic vette át a helyét, de Xavi végül harmincegy bajnoki mérkőzésen játszott, és Berlinben kapitányként felemelhette a Bajnokok Ligája serlegét. Xavinak nemhogy ez nem jelentett problémát, de kapitányként sikerrel közvetített Luis Enrique és Messi között is. Luis Enriquét – állítólag – az bőszítette fel, hogy a csapat egyik nyilvános edzése előtt – melyen többezer szurkoló, köztük sok gyerek vett részt – Messi beteget jelentett. Nemcsak az edzést hagyta ki, hanem az azt követő jótékonysági eseményt is, és Luis Enrique nem hitte el, hogy a játékosának valóban gyomorpanaszai voltak – de ehhez hozzá kell tenni, ez már csak a jéghegy csúcsa volt a korábbi kisebb-nagyobb összezördülések és a Real Sociedad elleni vereség után (amin Messi kispadra került csak). Xavi azonban meg volt győződve arról, hogy Messi igazat mondott és segített kisimítani a dolgokat kettejük között.

Az edző-játékos viszony hasonló most is, mint volt 2014/15-ös szezonban. Xavi és Piqué hét szezonon át voltak csapattársak. Most Xavi Hernández a Barcelona edzője, és a középhátvéd Piqué 35 éves. A június 2-i beszélgetésen Xavi megköszönte Piquének azt a fizikai erőfeszítést, amit az előző szezonban sokszor fájdalom és sérülés mellett tett, és közölte vele, hogy idén kevesebb szerepe lesz/lehet a csapatban. Piqué, ahogy nyolc évvel ezelőtt Xavi esetében is már megtörtént, maradni akar, hogy segítse a csapatot, de nem fog beletörődni abba, hogy a nagy meccseken csak csere legyen. A végén talán ő is több mint 30 meccset fog játszani, mint annak idején Xavi.

Egyes lapértesülések szerint Piqué Laportával is beszélt esetleges jövőbeni szerepéről. Piqué ironikus megjegyzésében csak annyit mondott az elnöknek: „Ha jóérzékkel megtalálod, és leszerződteted a világ egyik legjobb középhátvédjét, nem baj, lesz helye a cserepadon.