Gündogan is kiáll Xavi mellett

A német középpályás a Sahtar, a Real Sociedad és az Alavés elleni meccsek után a támogatásáról biztosította a Barça edzőjét ezekben a nehéz hetekben.

Az elmúlt héten sokan szólaltak fel Xavi Hernández Barcelona élén végzett munkája védelmében. A Sahtar elleni Bajnokok Ligája-vereséget és a Real Sociedad és az Alavés elleni gyenge szereplést követő nehéz napokban a Barça korábbi és jelenlegi nehézsúlyú képviselői igyekeztek hangsúlyozni, hogy nincs jobb ember a csapat élére.

Ezt tették egykori csapattársai, Piqué, aki a Rac1-en azt nyilatkozta, hogy Xavi az „ideális” edző arra, hogy visszahozza a Barça legjobb játékát, és Puyol, aki a héten meglátogatta őt edzésen, és aki meggyőződött arról, hogy képes lesz megfordítani a csapat helyzetét.

A klubon belülről Deco és Laporta világossá tette, hogy semmiféle vita nincs az edzővel kapcsolatban, és minden támogatásukat elküldték felé: „Nincs kétségem afelől, hogy Xavi a legjobb edző a Barça számára. Ő a legjobb edző ehhez a néhány éve elkezdett projekthez. Elfogadta a kihívást, hogy egy nehéz időszakban érkezik, és ő a tökéletes edző arra, hogy újjáépítse mindazt, amit megpróbálunk újjáépíteni” – mondta a sportigazgató. Ezeket a szavakat az elnök is visszhangozta: „Teljes mértékben az edzőnk mellett állunk, és büszkék vagyunk arra, hogy Xavi az edzőnk, a szakmai és emberi kvalitásai miatt is. Mi itt egy csapat vagyunk.”

Utolsóként Ilkay Gündogan szólalt meg, aki a ‘Sporx’ török médiumnak adott interjújában elismerte, hogy Xavi jelenléte kulcsfontosságú volt az FC Barcelonához való érkezése során, és hogy csodálatosan kijön vele: „Jó a kapcsolatom Xavival. Miatta jöttem Barcelonába, és kétszer is beszéltem vele, mielőtt telefonon beszéltem volna. Úgy gondolom, remekül kijövünk egymással” – mondta.

A német középpályás, aki az El Clásico után a vihar kereszttüzébe került a nyilatkozatával, miszerint némelyik csapattársában kevés negatív haragot vélt felfedezni a vereség miatt, elismerte, hogy Barcelonában játszani „egy álom” volt számára, és idén nyáron végre teljesülhetett. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy „nem volt könnyű” elhagyni a Manchester Cityt.

Pep Guardiola irányítása alatt Gündogan nemcsak címeket nyert, hanem úgy élvezte a futballt, mint még soha. A mai napig tartja a kapcsolatot egykori edzőjével: „Nemrég meglátogattam Pepet a barcelonai otthonában, és beszélgettünk. Azt mondta, hogy ha nekem vagy a családomnak bármire szükségem van Barcelonában, mindig fordulhatok hozzá”.

A Xavi sémáiban érinthetetlen Gündogan úgy véli, hogy a két edzőnek „hasonló” elképzelése van a futballról, de Guardiolának „sokkal több év tapasztalata van”

***