Rövidebb út egy trófeáért – Spanyol Szuperkupa januárban

A Bajnokok Ligájából történt kiesést követő sajtótájékoztatón Xavi Hernández rögtön felsorolta, hogy mennyi trófeáért küzdhetnek még a jövőben: „Kiestünk egy sorozatból, de megnyerhetjük az Európa-ligát, a LaLigát, a spanyol kupát és a Szuperkupát. Több cím van, és pozitívnak kell maradnunk.” A felsorolt versenysorozatok közül leghamarabb a Szuperkupában osztanak érmeket, és a trófeagyűjtés itt tűnik legegyszerűbbnek, hiszen „csak” két mérkőzést kell megnyernie az indulónak. A meccseket Szaúd-Arábiában játsszák január közepén.

A Spanyol Szuperkupát 2023. januárjában Szaúd-Arábiában rendezik, a Real Madrid, a Betis, a Barcelona és a Valencia részvételével.

A címvédő a Real Madrid, aki a bajnoki győzelmet és a Bajnokok Ligáját is megnyerte az előző szezonban.

Az idei év nem egyszerű egyik csapat számára sem, hiszen novembertől decemberig Világbajnokságot rendeznek Katarban, elkerülve a nyári rendkívüli forróságot. Ez minden klubnak és játékosnak nagyon megerőltető versenynaptárt jelent.

A 2019-2020-as szezon óta játsszák csak a Szuperkupát ebben a Final Four rendszerben, korábban a bajnok és a kupagyőztes mérkőzött meg egymással a nyári bajnoki kezdet előtt. Az új lebonyolítási rendszer talán több izgalmat is rejt magában, mivel több együttes is pályázhat a trófeára, nemcsak kettő, így legalább nem ugyanazt a 2-3 együttest látjuk a döntőben évről évre.

A spanyol szövetség a Spanyol Szuperkupa időpontjait már rögzítette: január 11. és 15. között rendezik meg Szaúd-Arábiában, de a helyszínek még nem ismertek. Korábban a dzsiddai King Abdullah Sports City stadionban játszottak a csapatok, de idén csak annyit jeleztek a szervezők, hogy “a mérkőzések Szaúd-Arábia meghatározandó városa(i)ban zajlanak majd”.

A résztvevők kiválasztásának szempontjai: a La Liga bajnoka és második helyezettje, valamint a Copa del Rey győztese és második helyezettje küzd meg egymással:

      Real Madrid: LaLiga bajnok 2021/22.

      FC Barcelona: Második a LaLigában 2021/22.

      Real Betis: Király-kupa bajnoka 2021/22.

      Valencia CF: Második a Király-kupában 2021/22.

Az elődöntők párosítása már ismert:

      Real Betis – FC Barcelona

      Real Madrid – Valencia CF

A két mérkőzés győztese játszik a Szuperkupa trófeájáért.