A Barcelona azt tervezi, hogy Lionel Messinek „örök elismerést” ad

A Barcelona elnöke, Joan Laporta kijelentette, hogy szilárdan elkötelezett amellett, hogy a klub külön tisztelegjen Lionel Messi előtt, és számára „örök elismerést” adjon, amiért oly sokat tett a Barçáért. Több verzió is napirenden van, hogyan lehetne ezt a tisztelgést méltó módon megtenni.

Laporta kapcsolata Messivel megromlott, miután a Barcelona tavaly nyáron bejelentette, hogy Messi anyagi gondok miatt nem szerződhet a katalánokhoz, ez a döntés késztette az argentin csapatkapitányt, hogy ingyenes átigazolással a Paris Saint-Germainhez szerződjön.

Az év elején Laporta ezt a döntését úgy jellemezte, hogy „a legnehezebb, amit valaha hozott„, de azt mondta, „nem bánta meg, mert mindig a klub az első„.

„Támogatni fogok mindenkit, aki olyan ötlettel jön elő, amely Messi előtt tiszteleg, mindazért, amit a Barçáért tett” – mondta Laporta. A COVID-19 által bevezetett korlátozások miatt Messinek nem volt lehetősége arra, hogy úgy vegyen búcsút a Barça-szurkolóktól, ahogy szerette volna.

Messi novemberben azt mondta, hogy „bántotta” a Barçától való váratlan távozása, a klubnál szerette volna folytatni, de az önként vállalt 50%-os fizetéscsökkentés ellenére sem volt ez lehetséges.

Lionel Messi és Joan Laporta kapcsolata a válást követően feszültté vált, ami egyik félnek sem volt szerencsés, ezért még februárban Jorge Messi, Leo apja és ügynöke felvette a kapcsolatot Joan Laportával, hogy elsimítsák a nézeteltéréseket, pedig az elnök korábban kifejezetten jóban volt a játékossal.

Laporta elmondta, hogy „szomorú” amiatt, hogy a dolgok Messivel így alakultak. „Elszomorít, és amíg nem oldjuk meg, addig ez az érzésem megmarad. Akkoriban a körülmények arra kényszerítettek bennünket, hogy azt tegyük, amit tettünk, de ez nem szüntette meg azt az igényünket,  hogy az elismerésünket kifejezzük, ezzel tartozunk neki. Remélem, előbb-utóbb meg tudjuk tenni, hogy tiszteleghessünk egy játékos előtt, aki oly sokat adott nekünk. Enélkül nem lehet megérteni a Barça elmúlt 20 évét.

A PSG után Messi több irányban is folytathatja pályafutását. Az egyik terv szerint Leo Messi 2020/23 szezon után Miamiba menne David Beckham klubjába, a másik terv szerint azt sem lehet kizárni, hogy visszatér korábbi sikereinek helyszínére, ahol akár csak egy szezont is játszva, de el tudna köszönni a szurkolóktól, hogy azután tényleg az Egyesült Államokban kössön ki. Bár a visszatérés nehéz, de nem lehetetlen helyzetet szül, ugyanis, ha minden igaz, Xavi szívesen fogadná korábbi csapattársát, ráadásul az argentin segíthetné a tehetségek a beilleszkedését, Messi pedig méltó módon köszönhetne el a Camp Noutól. Anyagilag persze vannak kérdések, de Messi akár hajlandó is lenne bevállalni egy kisebb összeget, hogy elérje a célját.

Az első terv esetén is működhet, hogy Messi részt vesz 2024-ben a klub fennállásának 125. évfordulójára  rendezendő ünnepségén, amelyen a klub tisztelegne Messi fényes karrierje előtt.

A hétszeres Aranylabdás Messi 35 címet, köztük négy Bajnokok Ligája-trófeát nyert a Barçánál eltöltött 17 szezon során.