Távozó legenda: Gerard Piqué

Gerard Piqué az utóbbi évtized egyik legmeghatározóbb alakja volt az FC Barcelona csapatának. Minden lehetséges elismerést elnyert a Barcelonával és a spanyol nemzeti tizeneggyel egyaránt. Nem csupán a spanyol futball kiemelkedő játékosa volt, hanem a világ egyik legjobb védőjévé nőtte ki magát 2008-as visszatérése óta. A spanyol védő idén felhagy a profi labdarúgással és visszavonul, hiszen ahogy többször is elmondta: a Barça után nem tudna más együttesnél játszani.

Gerard Piqué Bernabeu Barcelonában született, 1987 február 2-án, édesanyja Montserrat Bernabeu neurológus, édesapja Joan Piqué, sikeres üzletember, ügyvéd. Családja minden tagja nagy Barcelona szurkoló volt, sőt nagyapja,  Amador Bernabeu éveken keresztül szolgálta a klubot, mint elnökségi tag és elnökhelyettes. Ennek fényében nem volt meglepő, mikor a fociért rajongó Piqué a La Masia növendéke lett. Tízévesen csatlakozott a katalánokhoz és tagja lett a híres „87-es generációnak”, melyhez olyan nevek tartoztak, mint Cesc Fábregas, vagy Lionel Messi. Piqué termetével már akkor kiemelkedett társai közül, intelligens játékosnak számított és több pozícióban képes volt játszani.

2004-ben, 17 évesen a Manchester Unitedhez szerződött. Döntésében nagy szerepet játszott a „Vörös Ördögök” akkori vezetőedzője Sir Alex Ferguson, akire a második apjaként tekintett. A kezdeti időszak nehéz volt a fiatal spanyol számára, hiszen el kellett hagynia a családi fészket, majd egyedül élt egy idegen angol családnál, foghíjas nyelvtudással. Manchesteri debütálására egy Angol Ligakupa mérkőzésen került sor, a Crew Alexandra FC ellen. A 2006/2007-es szezont a Zaragozánál töltötte kölcsönben, itt sokkal több játéklehetőséghez jutott, 28 tétmérkőzésen 3 gólt szerzett. Jó teljesítményének köszönhetően, Manchesterbe visszatérve a következő szezonban már 13 találkozón léphetett pályára, melyeken két gólt szerzett, mindkettőt a Bajnokok Ligájában, az AS Roma és a Dinamo Kijev ellen. A vörösöknél összesen 23 mérkőzésen szerepelt, nem sok babér termett a fiatal Piqué számára Vidic és Rio Ferdinand mellett. Ennek ellenére sikeresnek tartja manchesteri időszakát, hiszen elmondása szerint mentálisan és fizikálisan is rengeteget fejlődött, és ennek köszönheti, hogy később a Barcelona első csapatának tagjává válhatott.

2008-ban a játékos megkérte Fergusont, hogy engedje vissza nevelőegyütteséhez. Piquének 2009-ig szóló szerződése volt az angolokkal, 5 millió euró ellenében igazolt Barcelonába. Itt már az első pillanattól kezdve számított rá Pep Guardiola, és szépen lassan kiszorította a csapatból Rafa Márquezt, aki a legtöbbször szerepelt Puyol mellett a védelem közepén. A Puyol-Piqué védőpáros hosszú évekre stabilitást hozott a Barcelona védelmébe, egészen Carles 2014-es visszavonulásáig. Piqué az első pillanattól kezdve tudta, hogy kell játszania, benne volt a Barça DNS, ezt Xavi is nyilatkozta egyik sajtótájékoztatóján. A magas védő nem csak a fejpárbajok terén volt eredményes, termetéhez képest gyors volt, jeleskedett a labdakihozatalok és a passzjáték terén is. Ami pedig a legszembetűnőbb, hogy védő létére sokszor talált be a kapuba, teljes pályafutását tekintve, ugyanis klubszinten 667 tétmérkőzésen 58 találatot és 14 gólpasszt jegyzett, a válogatottban pedig 102 mérkőzésen 5 gólt szerzett. A Barcelonánál töltött évek alatt az alábbi sikereket érte el:

  • Háromszor nyerte meg a FIFA-klubvilágbajnokságot – 2009, 2011, 2015
  • Háromszoros Bajnokok Ligája győztes a katalánokkal – 08/09, 10/11, 14/15-ös szezon
  • Nyolcszoros La Liga győztes – 08/09, 09/10, 10/11, 12/13, 14/15, 15/16, 17/18/, 18/19-es szezon
  • Hétszeres Spanyol Kupa győztes – 08/09, 11/12, 14/15, 15/16, 16/17, 17/18, 20/21-es szezon
  • Hatszoros Spanyol Szuperkupa győztes – 09/10, 10/11, 11/12 13/14, 16/17, 18/19-es szezon
  • Háromszoros UEFA Szuperkupa győztes – 09/10, 11/12, 15/16-os szezon

A Barcelonával történelmi sikert ért el, a 2008/2009-es szezonban ők voltak az első spanyol csapat, akik triplázni tudtak, miután megverték a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligája döntőjében. A Copa del Rey fináléját követően már övék volt a Spanyol Kupa, illetve a La Ligában is bebiztosították első helyüket a tabellán a Real Madrid ellen aratott 2-6 arányú győzelemmel. Piqué nemcsak klubszinten volt sikeres a barcelonai évek alatt, hanem a spanyol nemzeti tizenegynek is a fontos tagja volt, akikkel megnyerte a világbajnokságot 2010-ben, ezután pedig az Európa-bajnokságot 2012-ben. A manchesteri évek alatt nyert egy Bajnokok Ligája trófeát, egy Angol Ligakupát és Szuperkupát. A „Vörös Ördögök” csapatával egy alkalommal felért az angol labdarúgás csúcsára, 2008-ban a Premier League bajnokai lettek. Az Angliában töltött évek alatt a spanyol U19-es válogatott tagjakén megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot.

Piqué számára a futball már évek óta nem a pénzről szól, hiszen több alkalommal is belement fizetésének csökkentésébe, illetve a hírek szerint visszavonulásakor lemond arról az összegről, amely még járna neki a 2024-ig szóló kontraktusa végéig. A futball mellett sikeres üzletemberré is vált. Legismertebb cége a Kosmos vállalat, mely többek között sport- és sporthoz kapcsolódó események létrehozásával és fejlesztésével, befektetéssel, illetve ügynöki tevékenységgel foglalkozik, de van egy produkciós irodája is. A Kosmos közreműködésével reformálták meg az 1900-ban alapított Davis-kupát. A Kosmoson keresztül szerezte meg az FC Andorra tulajdonjogát, a csapat részvényeinek 99%-át maga a játékos birtokolja. A Spanyol Szuperkupa átalakításában is jelentős szerepet vállalt, 2019-től kezdve egy négycsapatos tornává vált, melyet Szaúd-Arábiában rendeznek. Érdekeltsége van egy ingatlan konglomerátumban, a Kerad Holding-ban. A számítógépes játékok szerelmese, ezért saját eSport csapatot alapított Ibai Llanos-szal,  Spanyolország legismertebb streamerével. Mindemellett a barcelonai központú Kypers szemüveggyártó hivatalos képviselője.

Piqué életműve 35 éves korára már teljesnek mondható. Nagy űrt hagy maga után annak ellenére, hogy idén kevés lehetőséghez jutott, csereként beállva, vagy kezdőként, hozzá tudott tenni a csapat játékához. A Barcelona élete klubja, mindig kiállt a csapatért és a katalán függetlenségért. Egy ilyen szellemiségű és ekkora tudással rendelkező játékos egy napon nagy eséllyel indulhat majd az elnöki székért, ezt a szándékát maga Piqué is többször megerősítette. Ahogy ő is mondta: „Ismertek engem. Egyszer még visszatérek!”