Araújo két tűz között volt

A Barcelona fékezni, Uruguay pedig siettetni akarta Araújo pályára lépését a VB-n. A középső védő mindkét szempontot értette, mindkettőnek egyszerre azonban nehéz volt megfelelnie. A nyolcaddöntőben már játszhatott volna, de a délamerikai csapat kiesett a csoportkörben. Xavi extra szünetet adott Araújónak, hogy az idegi fáradtságát kipihenje.

A Barcelona középhátvédje, Ronald Araújo bevallotta, hogy a klubja és Uruguay közötti feszültség miatt kevésbé élvezte világbajnokságot.

Araújo szeptemberben szenvedett sérülést, amely miatt meg kellett műteni, de annak ellenére, hogy nem volt teljesen fitt, bekerült az uruguayi VB-keretbe, azonban egyetlen percet sem tudott játszani. A katalán csapat aggódott amiatt, hogy Araújo rásérül, Diego Alonso uruguayi vezetőedző pedig szerette volna mielőbb bevetni a védőt.

Laporta elnök is nyilatkozott november végén: „Tudjuk, mennyire izgatottak a játékosok, hogy a nemzeti csapatukkal játszhassanak. Az orvosi csapatunk két tagja ott van a világbajnokságon. Nem akarjuk, hogy a játékost kényszerítsék a korai visszatérésre.”

Alonso a nemzeti válogatott edzője egy nyilatkozatában vissza is szólt a Barcelona elnökének: „A megállapodásunk ellentétes azzal, amit a Barça elnöke mondott, ha a játékos fitt lesz, akkor játszani fog. Az, hogy Araújo játszik-e, elsősorban rajtam és a Barçával kötött megállapodáson múlik.

Araújo azonban egyáltalán nem szerepelt ezen a tornán, miután kiestek a csoportkörből. A Barcelona végül elérte, amit akart, Araújo nem játszott, és csak a pálya széléről nézte, ahogy Uruguay elbúcsúzik a világbajnokságtól.

Zavaros néhány hét után Araújo így nyilatkozott a Marcának: „Igen, fizikálisan jól voltam, edzettem is a csapattal, és úgy gondoltuk, hogy ott lehetek a nyolcaddöntőben. Nyilvánvaló volt, hogy a Barcelona nem akarja, hogy erőltessem a szereplésemet, az edző pedig a határidőn belül azt szerette volna, hogy segítsem a válogatottat. Szomorú vagyok a kiesés miatt, és azért, mert nem tudtam játszani, és segíteni a csapattársaimnak és az országnak. Nagyon feszülten éltem meg a világbajnokságot, mert szerettem volna pályán lenni, siettem, hogy jó formában legyek, de sajnos ez nem sikerült. Most van néhány szabadnapom, hogy a családdal lehessek, élvezzem az itt létet, egy kicsit kitisztítsam a fejem, és felépüljek. Hamarosan visszatérek Spanyolországba, és a Barcelonáért fogok küzdeni.

Az első hírek arról szóltak, hogy Araújo Katarból visszarepül Barcelonába, de Xavi döntése alapján extra szabadnapokat kapott az uruguayi. Az ok: idegi fáradtság.