Sikerekrõl, tervekrõl, álmokról…

Exkluzív interjú Leo Messivel

A Barça mindössze 18 esztendõs argentin támadója, Leo Messi számára az elkövetkezendõ 2005-2006-os idény óriási lehetõségeket rejthet magában. Lassan egy esztendeje már, hogy a nagycsapattal készül, a tavalyi szezon végén megszerezte elsõ gólját a katalán gárda színeiben, a nyár elején pedig az U20-as VB-n varázsolt, hiszen õ lett a torna gólkirálya, és a legjobb játékos cím tulajdonosa. Valamint nem mellékesen mindezt a gyõztes az argentin válogatottal tette a 2-3 évvel idõsebb társai, ellenfelei között. De ez még csak a kezdete egy csodálatos karriernek, legalábbis minden jel erre mutat…

Idén a csapat vezetõedzõjén, Frank Rijkaardon nagyon sok fog múlni, mivel ha elég lehetõséget biztosít Messinek – aki minden bizonnyal meg is fogja hálálni a bizalmat -, egyrészt csereként állandó játéklehetõséget kaphat, másrészt valóra válhat az álma: bekerülhet az argentin felnõtt válogatott keretébe a 2006-os németországi világbajnokságra…

A következõ interjút az fcbarcelona.com készítette a fiatal csillaggal.

Bõ 2 éve még a Barça ifjúsági csapatában rúgtad a bõrt, nemsokára pedig már az argentin nagyválogatottban fogsz bemutatkozni a magyarok ellen – szép nagy léptekkel haladsz elõre…

Nagyon gyorsan történt minden körülöttem. Elõször is felkerültem a Barça B csapatába, majd lehetõséget kaptam a felnõttek között, meglõttem elsõ gólomat, megnyertük a bajnokságot, végül az egész U-20-as világbajnokság… Fantasztikus érzés mindezekre visszagondolni, pedig nem is oly’ rég történtek. Gondolom érthetõ, elégedett vagyok az idáig elért sikerekkel, valamint roppant módon örülök is nekik.”

Milyennek érzed a felkészülésedet idáig? Egyáltalán milyen formában vagy, illetve leszel a Szuperkupáig?

„Kicsit olyan az idei felkészülésem, mint a tavalyi. Kihagytam a dániai elsõ hetet, de a Távol-Keletre már együtt utaztam a többiekkel. Ott remekül éreztem magam, elég sokat is tudtunk edzeni, valamint a meccsek is segítettek elérni a megfelelõ kondíciónkat a következõ idényre. Jelenleg minden erõnkkel azon vagyunk, hogy begyûjtsük a szezon elsõ komoly trófeáját.”

Mit választanál: A B csapattal menetelni, végigjátszani az egész évet, avagy megragadni a lehetõségeket a nagycsapatban.

„Természetesen az utóbbit. Szeretnék megharcolni majd a helyemért az elsõ csapatban, azonban mindig is hangoztattam, sosem okozott problémát a B csapatban szerepelnem.”

Ha lehetõséget kaptál, Rijkaard inkább a széleken játszatott. Mit gondolsz, ez a poszt felel meg neked leginkább?

„Mester legtöbbször a jobb szélen számított rám, nagyszerûen érzem magam ott. És talán itt is szeretek szerepelni a legjobban. Viszont nem okoz gondot, ha elõretoltan kell játszanom, ezt a feladatot is meg tudom oldani.”

Milyen érzés együtt edzeni olyan nagyágyúkkal, mint Ronaldinho, vagy Deco?

„Tulajdonképpen már egy esztendeje velük készülhetek, viszont még mindig nagyon sokat tudok tanulni tõlük. Nagyon jó érzés, hogy ilyen remek csapattársaim vannak, mint õk.”

És milyen érzés volt, mikor a közönség téged ünnepelt Cadizban? Azt hiszem hamar a szurkolók kedvence lettél…

„Azt hiszem én voltam a legjobban meglepõdve, mikor a közönség a nevemet kezdte skandálni. Nagy boldogság töltött el akkor, fantasztikus érezni a közönség effajta elismerését.”

Úgy látszik sorsszerû – ha argentinnak születtél, és futball nevû sportágat ûzöd, az emberek egybõl Diego Maradonához kezdenek hasonlítani. Teherként éled ezt meg?

„Inkább megtiszteltetésnek érzem, ha egy lapon említik a nevem az övével. Igazság szerint azonban nem szeretem az ilyen összehasonlításokat, nem is igazán szeretek belefolyni ebbe.”