El jugador de la 12!

A tizenkettedik játékos

108.620 szavazó vett részt az El Mundo Deportivo szavazásán, melyben az FC Barcelona történelmének legjobb csapatát lehetett összeállítani. 87.570-ren voksoltak Carles Puyol jelenlegi csapatkapitányra, aki így olyan neves „csapattársak” közé került, mint Koeman, Maradona, Kubala, Guardiola, Cruyff, Zubizarreta vagy Ronaldinho. A katalán sportújság ebbõl az alkalomból készített vele hosszabb interjút.

Öt szurkolóból négy Önt jelölte a csapatba. Hozzászokott már ehhez a hatalmas elismeréshez?

Számomra nagy meglepetés volt, hiszen nagy focisták társaságába kerültem. Nem titkolom: nagyon elégedett vagyok, nagyon hálás vagyok az összes szeretetért, amit kaptam és azért, hogy a szurkolók mindig támogattak engem. Gondolok itt a sport világában kapott segítségre, de a sporton kívüli nehéz pillanatokra is. Az ilyen dolgok sarkallnak arra, hogy folytassam a munkát, fejlõdjek, és még sok évet eltöltsek a Barçában.

Milyennek látja a választott tizenegyet?

Különlegesnek. Mindenki, aki szerepel benne megérdemelte, de rajtuk kívül még sokan bekerülhettek volna.

Hiányol valakit?

Az én tizenegyemben mindig helye van Luis Enriquének és De La Penának. A klub történelmének elsõ idõszakából is hiányolok játékosokat, õk talán azért nem kerültek be, mert a szavazók generációja nem láthatta õket futballozni. Nyilvánvalóan én sem láttam õket játszani, de hallottam a történetüket, tudom, hogy õk segítették a Barçát olyan nagy klubbá válni, amilyen ma. Az egyik ilyen játékos Kubala.

„Zubi”, Ön, és Ronaldinho favoritok voltak a maguk posztján. Guardiola viszont megelõzte többek között Maradonát, Laudrupot, Decot, Kubalát, Neeskenst, és Schustert. Meglepi ez Önt?

Nem, mert Guardiola mindenki számára példakép. A futballban nagy játékosként ismerik, de ezen felül hétköznapi életét is meghatározták a gránátvörös-kék színek. Ez a szempont is nagyon fontos.

Melyik játékosok voltak az Ön elsõ idoljai?

A Dream Team tagjai. Összességében az egész csapat, nem egyes játékosok. Sok örömet okoztak nekünk, és sok trófeát is nyertek.

Melyik játékos segített azzá válni Önnek, aki ma?

Luis Enrique; köztudomású, hogy nagyon jó barátok vagyunk. Rajta kívül Iván (De La Pena), Arnau, Roger (Garcia), Xavi mielõtt felkerültem az elsõ csapathoz. Abelardo és Sergi szintén ilyen ember.

Melyik játékosnak adott volna át egy részt a tiszteletbõl és szeretetbõl, amit kapott?

Rivaldonak, mert meghatározó labdarúgó volt, nagyon sokat tett a Barçáért. Nehéz kérdés, hiszen mindig elismerem a vezetõség döntéseit, de Rivaldo egyike volt a legnagyobbaknak.

Mikor felkerült az elsõ csapathoz 1999-ben, senki sem fogadott volna rá, hogy egyszer a BL-trófeát emelheti a magasba. Milyen tanácsot adna a fiataloknak?

Azt mondanám nekik, élvezzék a focit. Nem minden a pénz. Az, hogy a Barçában, vagy más nagy csapatban játsszanak, már nagy teljesítmény. Ne hagyják veszni a lehetõségeiket, mert lehet, hogy azok csak egyszer adódnak, majd utána sajnálják, hogy kihagyták – egész életükben.

A munkába vetett hit, és az eltökéltség lehet a „fegyverük”, hogy sikeresek legyenek?

Kétségkívül mindig van lehetõség a fejlõdésre. Elengedhetetlen, hogy figyeljenek és tanuljanak az edzõiktõl, és a társaiktól.

Különös karácsonya volt. Hogyan élte ezt meg?

Családi körben voltam. Az igazság az, hogy tényleg nehéz napok voltak. (Puyolnak ez volt az elsõ karácsonya édesapja nélkül. – a szerk.)

Lehet ugyanazokkal a célokkal nekivágni 2007-nek, mint az elõzõ éveknek? Hiszen a Bajnokok Ligáját már megnyerték…

Több célom van, mint 2006-ban. Hiszen idén valami nagy dolgot tehetünk. Történelmet írhatunk: másodszor nyerhetjük meg a BL-t és több trófeát gyûjthetünk, mint tavaly. 2007 még jobb lehet…

Már szerettek volna történelmet írni 2006-ban, mégis hagytak elúszni két kupát is, elméletileg gyengébb riválisokkal szemben.

A Klubvilágbajnokságot még nem nyertük meg soha. Ezért szerettünk volna történelmet írni. Mindent megpróbáltunk, voltak lehetõségeink is, mégis egy egyéni megmozdulás után kikaptunk. Dühösek voltunk, hogy vesztettünk, de minden tõlünk telhetõt megteszünk, hogy visszavágjunk.

El tudja képzelni 2007 végét Rijkaard nélkül?

Meg sem fordul a fejemben. Reméljük, még sok évig velünk marad, de, ha egy napon majd távozik, sok sikert fogok kívánni neki, és meg fogok köszönni mindent, amit adott nekünk. Bár remélem, ez a nap késõbb fog eljönni.

A munka újrakezdõdött, Ronaldinho és Deco nélkül. Nehéz a kapitány dolga olyan esetekben, mint például az említett két játékos késése?

Kapitánynak lenni sokkal nehezebb, mint „egyszerû” játékosnak. Késõbb persze kárpótolva lesz az ember. Ha például egy fontos trófeát emelhet fel, az nagyszerû érzés.

Bosszantja a csapattagokat, amikor ilyen dolgok történnek?

Minden játékosnak megvan a maga véleménye, nekem is az enyém. Azt mondom, elõször át kell gondolni, milyen okokból késtek az említettek, meg kell hallgatni õket. Ha nincs különös ok, akkor egy nap késés is gond, de lehet, hogy máskor egy hét késés szükségszerû.

Lesz büntetés?

Nem tudom. A klubnak kell meghallgatnia és elbírálnia a magyarázatokat, amit adtak.

A „láthatatlan csapattársak” nélkül is jó hangulat van…

Néhány éve már együtt játszunk, és jó eredményeket érünk el. Nagyszerû a kapcsolatunk egymással. A keret erõssége az egységen alapul. Ha ez megtörne, nem tudnánk nyerni.

Ronaldinho, Deco, Eto’o és Messi nélkül is képesek gyõzni a Getafe ellen?

Akárki dõl ki azok közül, akik el tudnak dönteni meccseket, a játék mindig más lesz, de egy olyan csapat, mint a Barça nem kereshet kifogásokat. Elég játékosunk van, mindenkinek megvan a képessége, hogy a gyõzelemhez segítse a csapatot. De az is igaz, hogy a Getafe nehéz ellenfél hazai pályán.

A sérültek mellett fizikai lemaradásuk is lehet, hiszen csak négy edzésen vannak túl. Schusterék már múlt héten tréningeztek…

Sokat beszélnek arról, hogy melyik csapat kerete kaphat hosszabb vakációt. Mi megérdemeltük. Kellett a pihenés, fizikailag és szellemileg is, hiszen nagyon sok mérkõzésen, utazáson vagyunk túl. Többek között például Japánban voltunk.

A Sevilla esélyessé lépett elõ a Ligáért vívott harcban?

Elõlépett? Szerintem már a elsõ naptól fogva esélyes. Meggyõzõdésem, hogy a bajnokság végéig harcolni fogunk a címért.

Egy hónap múlva ismét Bajnokok Ligája… Sok barcelonai szurkoló szerint az egyik legkönnyebb ellenfelet kapták a Liverpool „személyében”. Ön is így gondolja?

Nem. Igaz, hullámzó volt a teljesítményük az év kezdetén, de nagyon jó csapatot alkotnak. Edzõjük (Rafa Benitez) tökéletesen felkészül minden egyes mérkõzésre, emellett versenyképes játékosai vannak. A visszavágó pedig az Anfielden lesz, ami egy nehéz pálya.

A harmadik bajnoki címet, vagy a második Bajnokok Ligája gyõzelmet választaná?

Mindkettõt. Mindkettõt szeretném, hiszen képesek vagyunk a címvédésre.