Iniesta az új igazolásokról

Interjú a Barça fiataljával

Andrés Iniesta a héten részt vett a Nike Camp 2007 elnevezésû rendezvényen, ahol is egy kisebb interjú keretében megkérdezték õt az új csapattársakról és a hátunk mögött hagyott szezonról.

Nagyon lebarnult…

Igen, ez azért történhetett, mert pár napot már vakáción töltöttem. De most itt vagyok Hétfõ óta a Nike Camp-ben.

Sok új játékos érkezett a Barçához. Mi a véleménye Henry érkezésérõl?

Õszintén szólva az elmúlt hetekben próbáltam kikapcsolódni, és ilyenkor kevés információ jut el hozzám. Még nem sokat gondoltam az új igazolásokra, de mit mondhatnék Henryrõl? Remélem, hogy ugyanazt a remek játékot tudja nálunk is folytatni, amit az Arsenalban mutatott. Megtiszteltetés lesz vele egy csapatban játszani.

Fog kérni egy autogramot „Titi”-tõl?

Azt hiszem igen. Igazság szerint már nem ez lenne az elsõ eset, hogy erre kérem egy játékostársamat, aki ilyen képességekkel rendelkezik…

Nem zavarja önt Thierry érkezése? Hiszen ez csökkentheti az ön pályára kerülési esélyeit…

Épp ellenkezõleg, mindig nagyon örülök, ha ilyen fantasztikus játékos érkezik. Ez egy csapaton belüli „versengést” hoz létre, ami mindig pozitív: arra ösztönöz, hogy még többet, és állandóan a maximumot hozd ki magadból. Amióta csak felkerültem az elsõ csapathoz, mindig nagyszerû játékosok voltak, és ez mindig jó hatással volt rám. Henry érkezése nagy segítség lehet, hogy a csapat ismét teljes legyen. Sok mindent rosszul csináltunk az elmúlt szezonban, és több hiányosságunk is volt. Ezeket a hiányosságokat kell az érkezõknek kitölteni, és velük együtt ismét címeket szerzõ csapat lehetünk.

Hogy gondolja, megváltozhat a Barça játékrendszere Henry érkezésével?

Igen, de ez nem probléma, hiszen több taktikai lehetõségünk lesz. Több ugyan olyan erõs, mégis más felállásunk lesz, ami nagyszerû, hiszen a riválisok nem ismerhetik ki, nem készülhetnek fel rá.

Ha az „ütõs négyes” egyszerre játszik, marad majd hely a többieknek?

Senkinek nem lesznek kiváltságai. Mindannyian harcolunk majd a pozíciónkért. Bárkinek esélye lesz arra, hogy padra kerüljön, épp ez az, ami 200%-os teljesítményt hoz ki mindenkibõl. Nem lesz elõre biztos helyünk, ezt csak folyamatos, kemény munkával érdemelhetjük ki. Én is keményen harcolni fogok a csapatba kerülésért.

A négy ásszal és Touréval a pályán már csak egy pozíció marad szabadon, és erre ott van Ön, Xavi és Deco is…

Mint mondtam, senkinek nem lesz bérelt helye. Mindig az edzõ fog dönteni, hogy ki kerül csapatba, és ezt a döntést a teljesítményünk alapján hozza majd. Így nem látok semmiféle problémát.

Úgy néz ki, meg kell tanulnia franciául, hogy megértse új csapattársait…

Egy új nyelv ismerete sosem jön rosszul, azonban õk is meg fogják tanulni a mi nyelvünket.

Értékesnek érzi magát a klub szempontjából?

Minden tekintetben. Sokat játszhattam idén, minden versenysorozatban és ilyen szempontból nagyszerû évem volt. Úgy érzem, hasznos vagyok a csapat számára. „Túl alacsony mindenhez?” Kétlem, hogy ez probléma lenne. Mindig a legjobb formámat igyekszem nyújtani, és mindig tanulok. Megbecsülést kapok az edzõ, a társak, és a vezetõség részérõl is, és ennek örülök.

Ha nem kapna elég lehetõséget, elképzelhetõ hogy befejezné Barçás pályafutását, és máshova igazolna?

A jövõmet illetõen, az elképzeléseim minden tekintetben gránátvörös kékek. Szeretnék egész életemben ennek a klubnak a szolgálatában állni, az pedig nagyrészt tõlem függ, hány percet kaphatok. Amikor az ember jól érzi magát egy csapatban, nem is gondol eligazolásra. Madrid? A világ legjobb csapatának lehetek a tagja, és egyébként sem értesültem semmiféle érdeklõdésrõl.

Mi a véleménye, Tourét és Abidalt a klub a magasságbeli hátrány kiküszöbölésére igazolta?

Nem hinném. Minden csapatban van szükség magas és alacsony, technikás vagy inkább „erõemberekre”.

Aggódhat a Barça a 07/08-as idény miatt?

Ezt elõre nem lehet megmondani. Még az elõszezon sem kezdõdött el, és egyébként is mindig csak a végén van mitõl tartani, hogyha valamit elveszthetünk, ami már a kezünkben van.

Nem érzi a veszélyét, hogy visszatérhet a „galaktikus” Madrid?

Nem. Remek játékosaik vannak, akik mindig képesek teljesíteni, és együtt mennek, küzdenek a célokért, és ilyenkor nincsenek egyéniségek, a csapat számít.

Eto’o és Ronaldinho rosszban vannak?

Amennyit én tudok, vagy látok, egyáltalán nem. A pályán nagyon fontos ez a dolog, és ahogy láttuk, nem volt probléma, mindig tisztelettel voltak egymás iránt, és jól megértették egymást.

A Madrid nyerte a ligát…

Ez nagyon rosszul érintett, nagyon dühös voltam. Nem a felkészülés hiánya volt a gond. Sorozatban követtünk el nagyobbnál nagyobb hibákat, de jövõre ki fogjuk javítani mindet.

Min kell javítani, azaz mi hozza majd meg a sikert?

Mind maximumot kell hogy nyújtsunk, teljes erõbedobással kell hogy dolgozzunk az elejétõl a végéig.

Írta: lionelmessi19