Coutinho: „Mindent meg akarok nyerni a Barçával”

A brazil támadó beszélt a beilleszkedéséről, Neymarról, a Madridról, az öltözői hangulatról...

Az FC Barcelona téli szerzeménye, Philippe Coutinho az elmúlt napokban interjút adott a katalán ‘Sport’ sportnapilapnak, melynek fő témáját a Barçába igazolása valamint a Neymarhoz fűződő barátsága szolgáltatta. Coutinho elárulta a beszélgetés során, hogy noha az egyéni díjaknak ő is örülne, elsődleges célja a csapattal begyűjteni az összes lehetséges trófeát, illetve kérdéseket kapott a Real Madrid állítólagos korábbi érdeklődéséről, a PSG – Madrid párharcról vagy éppen Jürgen Klopp és Ernesto Valverde személyéről is. 

Mikor tudtad meg, hogy a Barcelona érdeklődik irántad? 

Már régóta hallani lehetett erről, de a nyáron érkezett az első konkrét ajánlat, és ekkor beszéltek velünk először. Előtte ugyan a menedzseremmel már felvette a kapcsolatot a klub, de ezek csak tapogatózások voltak, semmi komoly.

2016. novemberében már ott voltál a Sport címlapján mint a fő átigazolási célpont. 

Persze, a médiában sokat írnak sok mindenről, de az első megkeresés a nyáron történt.

És mikor mondtad meg Neymarnak, hogy nem tartasz  vele a Paris Saint-Germainhez?

(nevet) Az igazság az, hogy nem beszéltünk sokat erről. Ő meghozta a saját döntését, előttem pedig adódott a lehetőség, hogy ide jöjjek. Amikor ténylegesen esély mutatkozott arra, hogy létrejöjjön a transzfer, nem is gondolkodtam, mert mindig is az volt az álmom, hogy ebben az egyesületben futballozhassak. Szeretném megszerezni a saját helyemet a csapatban, trófeákat akarok nyerni és boldog szeretnék lenni a Barçában.

Mit tett Coutinho, hogy az öltöző vezérei, így Messi vagy Suárez ilyen jól fogadják? Még a mérkőzésre is egy autóval érkeztek. 

Mindenki nagyon kedvesen fogadott, és nem csak engem, hanem Yerry Minát vagy éppen Paulinhót is a nyáron. Az öltöző nagyon egységes, jó a hangulat, ez pedig nagyon fontos, hiszen naggyá teszi a csapatot mind a pályán, mind azon kívül.

Habár kiváló a kapcsolatod a társakkal, nem lehet tagadni, hogy Luis Suárezzel különleges a viszonyod. Hogy született ez a kapcsolat? 

Már a Liverpoolban is csapattársak voltunk. Amikor oda kerültem, már akkor is nagyon sokat segített a beilleszkedésben. Más játékosok szintén segítő kezet nyújtottak, főleg azok, akik portugálul vagy spanyolul beszéltek, hiszen ez a két nyelv nagyon hasonló. Mindig együtt voltunk, és remek barátság alakult ki közöttünk.

Az elmúlt hetekben sok vita folyt arról, hogy melyik is a te posztod. Jobb oldalról induló támadó vagy minél közelebb az ellenfél kapujához, annál jobb? 

Az, hogy hol játszom, a vezetőedző döntésétől függ. Ő az, aki eldönti, mit akar játszatni a csapattal. Nekem egyetlen egy dolgom van: felkészülni a lehető legjobban, és megtanulni azt, ahogyan az együttes játszik. Minden egyes nappal jobban értem a játékot, a célom pedig nem is lehet más, minthogy a maximumot nyújtsam, amikor a pályán lehetek.

Olaszországban megnyerted a kupát 2011-ben, de azóta elkerültek a trófeák. Úgy érzed, hogy a csapatszintű sikerek elérése a te személyes küldetésed is? 

Ez az, ami minden egyes nap motivál. A legjobb szó a motiváció lenne, mert valóban a trófeák érdekelnek. A Barçával minden fronton lehetőségem nyílik a végső sikerre, és én annyi trófeát akarok begyűjteni, amennyit csak lehet.

Liverpoolból érkeztél. Más bajnokság, más stílus. Nehéz játszani a Barcelonában? 

Ennyi nagyszerű labdarúgó mellett futballozni nagyon könnyű. Minden egyes csapatnak megvan azonban a saját játékstílusa, ezt pedig én most próbálom magamba szívni, és minden egyes nap azért dolgozom, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsak.

Nemrég még Jürgen Klopp kezei alatt játszottál, most pedig már Ernesto Valverde ad utasításokat. Első ránézésre két teljesen különböző edzőről van szó. 

Valóban különbözőek, ezt jól látod. Minden egyes trénernek megvan a saját filozófiája és tapasztalata.

Mi az, ami a legjobban meglepett itt, a Barçában? 

Ez egy roppant nehéz kérdés… Az összes játékos nagyon képzett, ezt minden nap látom mind az edzéseken, mind a mérkőzéseken. Látod őket, és azt mondod: „az igen, nagyon jók”, de ez tulajdonképpen nem lepett meg, hiszen korábban is tisztában voltam már a képességeikkel. Ami viszont ténylegesen segített a beilleszkedésben, az az öltöző fogadtatása volt, mert mindenkinek nagyon nyugodt személyisége van.

Amikor Neymar elhagyta a Barcelonát, a távozásának egyik fő oka az volt, hogy Párizsban képes lehet majd megnyerni az Aranylabdát. Te szintén álmodozol erről a díjról? 

Ez olyasvalami, amit minden labdarúgó meg akar nyerni, én azonban sokkal inkább a csapattal akarok elérni sikereket, és trófeákat akarok nyerni. Ez az, ami igazán motivál. Természetesen ha sikeres vagy a csapattal és jól játszol, akkor az Aranylabda lehet ennek a következménye. Ami viszont engem ambicionál, az az, hogy a Barçával nyerjek meg mindent.

Mit gondolsz a PSG – Madrid párharcról a Bajnokok Ligájában? 

Nagyszerű találkozók lesznek.

Igaz a hír, hogy annak idején próbajátékon voltál a Real Madridnál? 

Én Madridban? Nem, nem igaz.

Nem érdeklődött irántad a madridi klub, amikor még kicsi voltál? 

Nem tudom… fiatal voltam még, a médiában írtak ezt-azt, amikor 16 éves voltam, ám az Internazionalétól kaptam konkrét ajánlatot, és végül meg is egyeztünk. Ez az, ami történt: aláírtam az Interhez.

Mit gondolsz Marcelo kijelentéséről, hogy Neymar egy nap még a Madridban fog játszani? 

Nem tudom, hogy ez be fog-e a következni, és nem is beszéltem vele erről. Ez olyasvalami, amit neki kell eldönteni, én csakis azon vagyok, hogy sikeres legyek Barcelonában.

Az utolsó tetoválásod jelentéssel bír, hiszen a „bátorság” szó olvasható le róla. Mit jelent ez a számodra? 

Nagyon tetszik maga a szó. Fontos, hogy az életben bátor legyél.

Még mindig imádkozol a találkozók előtt? 

Igen, de nem csak a meccsek előtt, hanem minden egyes nap. Hiszek Istenben, és ha alkalmam nyílik rá, hogy köszönetet mondjak neki, akkor megteszem.