Iniesta: „Ha a testem engedné, jövőre is a Barçában játszanék…”

Érdekli az edzői szakma | Jarque, a 2014-es vb és a Pep Team is a témák között | Terjedelmes interjú

Az FC Barcelonától 22 év után távozó Andrés Iniesta az elmúlt napokban, még az oroszországi világbajnokság kezdete előtt adott interjút a ‘Guardian’ újságírójának, Sid Lowe-nak, melyben számos témát érintett. Iniesta ismét elmagyarázta a távozásának az okait, hangsúlyozta, hogy a búcsúztatása ugyan szép volt, de most már ismét focizni akar, és nem titkolt célja, hogy megnyerje a világbajnokságot a spanyol nemzeti csapattal. A Barça élő legendája továbbá a jövőbeli terveire vonatkozóan elárulta, hogy érdekli az edzői szakmai, mert mindenképpen közel akar majd maradni a pályához.

„Ülni a Camp Nou gyepén egyedül az utolsó meccsem után, az egy meghitt pillanat volt. Nagyon jó volt ott ülni. Csak én és a gyepszőnyeg, ahol annyiszor élveztem a játékot. Ez arról szólt, hogy egyedül elbúcsúzzam az otthonomtól. A Camp Nou minden sarkáról van egy emlékem. Nagyon erőteljes, brutális és érzelmes este volt, mert főként a kezdetek jutottak az eszembe.”

„Egy ideje már elfogadtam azt, hogy közeleg a vég. Nagyon nehéz volt búcsút inteni, de magát a tényt, hogy távozom, sikerült jól feldolgoznom. Örömteli volt annyi dicséretet és érzelmet kapni a szurkolóktól, de azért már várom, hogy ismét csak arról szóljanak  a napjaim, amihez értek: a futballról.”

Világbajnokság 2018

„Ez lesz az utolsó világbajnokságom. Nem tudom, hogy a válogatottbeli karrierem is véget ér-e majd a nyáron, de igen, talán ezek lesznek az utolsó mérkőzéseim a címeres mezben. Júliusban mindent ki fogunk elemezni. Négy világbajnoki szerepléssel zárom a pályafutásomat, nem lesz ötödik, ez biztos. Ki akarom élvezni minden pillanatát, hiszen ez lesz az utolsó, ugyanakkor egyben úgy is szeretnék pályára lépni, hogy ez ne teherként hasson rám. Ez egy ellentmondás, tudom, de nem akarom, hogy ez a világbajnokság is a búcsúztatásomról szóljon. Úgy akarok versenyre kelni, mintha az első lenne. A sikeréhségem nem csökkent, a pillanat változott csupán.”

„Oroszországban nyugodtabb lesz majd minden, mint az elmúlt pár hétben amiatt, amiken keresztül mentem a búcsúztatásom miatt. Remélhetőleg lesz egy kis idő utazni is. Mostanság összekeveredtek a dolgok: a futball és a búcsúztatás eggyé vált. Oroszországban viszont csak a futball lesz, és csak egy cél lebeg majd a szemünk előtt.”

„Néhányan azt mondják, szép lenne, ha a spanyolok nyernék, mások szerint nagyszerű lenne, ha Leo nyerné meg, megint mások pedig Portugáliát akarják győztesnek Cristiano Ronaldo miatt. Ez lehet mindannyiunk számára az utolsó világbajnokság, szóval ez ad neki némi különlegességet. Szenzációs korszak volt. Nem tudom, hogy valaha is át fogunk-e élni hasonlót. Minden és mindenki körülöttem jobbá tett engem. Mindenki feltűnik a saját történetével, címeivel, és hatalmas a kölcsönös tisztelet. Néhányukkal az egész karrieremet együtt töltöttem. A tisztelet végül a rivalizálás felett áll.”

„Hatalmas a különbség a feltételes mód és a kijelentés között. 2014 szörnyű volt. Az a világbajnokság leckét adott nekünk arról, hogy ha nem vagy 100%-os állapotban, akkor bárki legyőzhet. Ezúttal azonban jó állapotban várjuk a vb-t. Nagyon kemény lesz így is, de jó esélyeink vannak. Már elkezdtem körbenézni az ellenfelek között. Hasonlóképpen érezzük magunkat, mint amit végül Portugália véghezvitt két éve az Európa-bajnokságon: nem voltak esélyesek, de megnyerték. Most építjük fel magunkat, és amint Oroszországban leszünk, tudod, hogy eljött az idő.”

22 év után elhagyja Barcelonát

„Távozom, mert a testem kér rá. Ha nem így lenne, folytatnám. Amikor a testem jelezte, hogy nem tud többet adni, akkor tudtam és megértettem: ki kell szállnom. Sokkal hosszabb idő felépülni egy sérülésből, fejben pedig ez nagyon felemésztő – nagyon sok szezonon keresztül játszottam a Barçában, az utolsó három idényben pedig csapatkapitányként képviseltem a klubot. Minden egyes cseppet kifacsartam magamból, nem maradt semmi bennem. Ez a legőszintébb lépés, amit tehetek. Könnyű lett volna, ha azt mondom: oké, folytatom, és nem érdekel, hogy a kispadon ülök vagy hogy a pályán már nem tudok úgy segíteni a csapatnak, mint korábban, de erre én nem vagyok képes. Távozhattam volna a következő szezon végén, ám a mostani a helyes pillanat.”

Párhuzam Zidane-nal: távozás, vb, majd Materazzi lefejelése

„Remélem, hogy nem így lesz… De valóban van párhuzam? Talán abban, hogy ez az utolsó nagy versenyem. Ugyanakkor a tény, hogy már nem a Barça labdarúgója vagyok, nem jelenti azt, hogy nem vagyok felkészült erre a szintre. Amikor meghozol egy döntést, akkor a világbajnokságig bezárólag gondolkodsz. Utána lesz vége. Utána minden más lesz, minden megváltozik. Ezzel tisztában vagyok, ám először meg akarom nyerni a világbajnokságot.”

Elszántabb volt a 2010-es vb döntőben, mint bárki más

„Ezt éreztem én is, igen. Nem tudom, hogy jobb állapotban voltam-e, mint bárki más a pályán, de valahonnan éreztem még plusz erőt. Ugyanez történt az idei Király Kupa döntőjében: tudtam, hogy ez lesz az utolsó kupafinálém a Barçával, Róma után voltunk, és az a mérkőzés volt számomra a minden. Dél-Afrikában is ezt éreztem 2010-ben, és úgy gondolom, ez ragályos is volt, a társak is átvették. Nagyon sokszor értem labdába, úgy éreztem, hogy minden egyes párharcot meg tudok nyerni, mintha egy másik szinten futballoznék.”

Dani Jarque özvegye a televízión keresztül nézte, ahogy megemlékezik az elhunyt játékosról

„Amikor a barátom, Marcos elmesélte ezt, megkönnyeztük… Vannak dolgok az életben, amiknél libabőrös leszel, és amik büszkévé tesznek. Ez volt az egyetlen alkalom, hogy ilyet csináltam a pályafutásom során. Nem tudom, hogy ez a végzet, sors vagy valami ilyesmi… Nem értek ehhez, nem látom a jövőt. Kell rá egy megfelelő szó, miért aznap este döntöttem el, hogy felveszem azt az alámezt, gólt szerzek, majd leveszem a mezt, megmutatva az üzenetet. Könnyen megtörténhetett volna, hogy nem én szerzem a gólt. Valami viszont lehetővé tette ezt.”

A labdarúgás árnyoldala

„Minél kevesebbet beszélnek magáról a futballról, arról, ami a pályán történik, annál kevésbé tetszik nekem a mai labdarúgás. Olyan dolgokat hallasz, amik nem fedik a valóságot, végül pedig annak hiszel, amit olvasol, és nem annak, amit érzel. Ez képes téged befolyásolni, ez nem egészséges.”

Katalónia és a politikai helyzet

„Ez egy érzékeny, nehéz helyzet. Az emberek azt mondják, hogy a játékosoknak is fel kellene vállalniuk a véleményüket. Majd egy-egy labdarúgó így tesz, logikusan és értelmesen érvel, mégis minden oldalról megtámadják utána. Ekkor azt gondolhatod, hogy kellett ez nekem?”

A Pep Team

„Pep tett egy óriási lépést a labdarúgás evolúciójában. Ezt onnan láthatod, hogy az a csapat már a múlté, de most is próbálnak leutánozni olyan elemeket, amiket anno mi alkalmaztunk. Néha az ellenfeleink mondták azt, hogy a fenébe is, ez már elég, álljatok le… Ráadásul amikor Sir Alex Ferguson dicsér meg, akkor különösen büszkének érzed magad.”

Nem akart sohasem Angliába igazolni?

„Biztos vagyok benne, hogy szép tapasztalat lett volna, de mindig is jól éreztem magam Barcelonában. Sosem éreztem késztetést arra, hogy máshol jobb lenne nekem. Nézd, most is csak azért hagyom el Barcelonát, mert a testem erre kér. Ha ez nem így lenne, jövőre is a gránátvörös-kék mezben játszanék.”

A kezdetek

„Amikor megérkeztem a Masiára, azt mondták, hogy nem úgy nézek ki, mint egy futballista. Nos, talán akkor lehetek a példa a hasonló felépítésű játékosok számára. De én nem így látom magamat. Szerintem a futball nem az 1.80 méter magas és 75 kg-os játékosok sportja. Ez arról szól, hogy a csapat legyen egyensúlyban, nincsen ideális súly vagy magasság. Számos játékos ért el nagy sikereket anélkül, hogy komolyabb fizikai képességei lettek volna. Én pedig sosem féltem az erősebb játékosoktól. Valójában mindig is élveztem az idősebb, nagyobb fiúk ellen játszani. Ráadásul gyerekkoromban a faluban nem volt sok hasonló korú játékos, így megtanultam túlélni, és rengeteget fejlődtem. Az hajt előre, hogy őket is képes vagy legyőzni.”

Ki lesz az új Iniesta?

„Nem lesz még egy Iniesta, de nem azért, mert annyira szenzációs lennék, hanem mert minden egyes játékos különböző. Mint ahogy nincs másik Xavi, Puyol, Raúl, Villa vagy Torres sem, nem lesz másik Iniesta sem. Számtalan labdarúgó lehet majd sokkal fontosabb a csapatban, mint én, de ez nem számít. A lényeg az, hogy milyen élményekkel gazdagodtam az út során.”

A jövőbeli tervei

„Remélem, hogy még sokáig focizhatok, mert ekkor vagyok a legboldogabb. Teljesen megváltozik majd az életem. Másképpen fogok játszani, más bajnokságban, de ez is felelősséggel jár majd, és én megpróbálom élvezni. Végül az a tervem, hogy edző legyek vagy legalábbis olyan pozíciót töltsek be, ahol közel lehetek a gyephez. Nem tudom, mennyi van még bennem. Korábban azt mondtam, hogy 40 éves koromig akarok játszani, de nem tudom, hogy képes leszek-e rá.”

Foci, foci és foci…

„A labdarúgás volt mindig is az életem. Ez az életem azóta, hogy 4 vagy 5 éves lettem, és elkezdtem rúgni a labdát apával a faluban. Ez volt az életem motorja, az ösztönző erő és nem csak számomra, hanem a család számára is. Én lettem a középpont, ami minden mást meghatároz. Szenzációs élményeket élhettem át a családommal. Egy igazi tündérmese volt ez – minden, amit megéltem, és ahogy megéltem. Most pedig valami új fog kezdődni, ami szintén szép lesz, ebben is biztos vagyok. A futball volt mindig is az életem, és remélem, hogy az is fog maradni.”

Emlékezz limitált kiadású pólókkal a Barcelona történetének 25. bajnoki címére és a 22 év után távozó Andrés Iniestára. Rendeld meg a pólókat a linkekre kattintva az EuroBarça Shopban.