Guardiola: „Ott fogom befejezni, ahol elkezdtem: az utánpótlásban”

Mély interjú Jorge Valdanóval | Cruyff, Busquets, Premier League vagy éppen Simeone

Az FC Barcelona korábbi játékosa és edzője, Josep Guardiola, aki jelenleg az angol Manchester City együttesét irányítja, interjút adott Jorge Valdano korábbi futballistának, aki manapság a ‘Movistar’ tévécsatornának dolgozva beszélget a meghívott vendégeivel. Pep számos témát érintett, beszélt Cruyff hatásáról, Simeone és a saját játékstílusáról, Busquets személyéről, valamint elárulta, hogy az utánpótlásban akarja majd befejezni a pályafutását. 

Cruyff, a példakép és mentor

„Az én pályafutásomat nem lehet megérteni az ő személye nélkül. Odajött hozzád, és azt mondta: ‘Aha, szóval azt hiszed, hogy jól játszottál? Egy fenéket, úgy játszottál, mint öreganyám… ‘ Akkor még nem volt annyi felvétel, esélyed sem volt kétségbe vonni, amit mondott. Majd felhívott az irodájába, és megnéztük együtt a meccset. ‘A jobb lábadat túl magasra emelted, itt pedig elcsúsztál egy méterrel’ – mondta nekünk. Sosem veszített el egyetlen egy vitát sem, nem tudtál mit tenni. Odajött a Ray-Ban napszemüvegével, és rögtön összecsináltad magad…”

„Teljesen magával ragadott. Azt hiszem, ez a legjobb kifejezés. Nem meggyőzött, hanem egyszerűen megnyert magának, mindenben követtem. Való igaz, hogy ő vitt fel az első keretbe, aztán küldött le a tartalékokhoz, de emlékszem arra a meccsre, amikor először beszélt hozzám. Ez egy meccs félidejében volt Banyolesben, én pedig azt hittem, hogy elég jól játszottam, mire ő a következőket mondta: ‘Maradsz az öltözőben, és nem játszol a második játékrészben, mert lassabban futballoztál, mint öreganyám… A nagyanyám gyorsabban tudja kivitelezni ezeket a passzokat, mint ahogy te tetted azt most.’ Mindig is ezt mondta nekem: ha két érintővel játszol, lassú voltál. Ha hárommal, te vagy a legrosszabb futballista a világon, ha viszont egy érintővel tudsz játszani, akkor lehet helyed a Barcelonában az első osztályban. Ezt a játékot sokszor eljátszotta. Amikor felvitt az első keretbe, a többiek előtt mindig megvédett. Koeman, Bakero vagy Zubi előtt mindig a védelmébe vett. Majd leküldött a tartalékokhoz, hogy most ott fogsz játszani. Ekkor már két meccset játszottam az első csapatban, de ez sem érdekelte. Ha jól játszottam, megint felvitt. Nem nagyon érdekelte, hogy leküldött a harmadosztályba.”

Az első csapat

„Tökéletesen emlékszem egy Lleida elleni találkozóra a Minestadiban. Katasztrófa volt, kifütyültek. Ezután felvitt az első keretbe, és kijelentette, hogy többet nem fogok a tartalékokkal játszani, mert ezt akarja tőlem látni. Amikor egyébként leküldött, azt mondta: ‘Azért mész le, hogy megnyerd a csapatnak a meccset. Itt vannak társaid, Koeman fedez, Stoichkov rúgja a gólokat, de a tartalékcsapatban neked kell villantanod.’ Az első napok az első kerettel kiválóak voltak. Hatással voltam a játékra. A harmadik nap aztán borzasztó volt, de akkor megnyugtatott, hogy most már maradok. Ezekben a dolgokban úgy viselkedett, mintha ő lenne Isten, a nagybetűs menedzser. Mindent tudott a játékról.”

 

 

A holland igazolásai

„Itt is hű maradt magához, és ő fizetett a legtöbbet akkoriban egy hátvédért, amikor leigazolta Koemant. Mindig a támadókért szoktak a legnagyobb összegek repkedni, ám ő azt mondta: a játékot hátulról szervezik. Azok a jók, akik az első passzt adják. Meggyőzött, szerintem is például Curry a kiváló játékos (Stephen Curry, amerikai profi kosárlabdázó – a szerk.).”

‘Cholo’ Simeone látogatása hozzá

„Néha érkezik egy-egy kérés más edzőktől, hogy megnézhetik-e a tréningeinket. Én pedig mindig engedélyt adok erre, mert nekem is segítettek anno. Megnézhetik az edzést, majd iszunk egy kávét. Beszélünk a futballról, ha éppen van rá időnk, és én mindig azt mondom nekik: valójában semmit sem láttál most. Ha van olyan elem, ami tetszett, nyugodtan építsd be, és használd, de akkor derül ki, mennyire hisz ebben, amikor megérkezik az első vereség. Pontosan emlékszem, amikor Cholo eljött hozzánk Barcelonába még azelőtt, hogy kinevezték volna az Atlético élére. Nagyon örültem a látogatásának, mert tudtunk beszélni, és neki például nem tetszett az, amit csinálunk, azt mondta, hogy nem érzi magáénak. Mire én azt válaszoltam neki: ,Óó, igen, pontosan erről szól az egész’. A mi játékunk a mozgáson alapszik, hogy éppen hol akarunk emberfölényt kialakítani, én viszont nem mondhatom meg neki, hogy így kell játszania. Nem csinálhatsz olyat, amiben nem hiszel.”

Mire a legbüszkébb?

„Mióta megtartottam az első edzésemet a Barcelona B-nek, azóta sok-sok részlet változott, távozók, érkezők, de van néhány alapelv, ami érintetlen. Az volt a célom, hogy a csapataim tükrözzék azt, amit én kaptam az edzőimtől korábban. Ez így is fog maradni, amíg aktív leszek a pályán. Őrültnek, bátornak, vakmerőnek lenni, erre van szükség, és nem arra, hogy úgy érkezz el a Bajnokok Ligája elődöntőjébe vagy negyeddöntőjébe, hogy mindvégig véded az eredményt. Ez nem a sajátom. Amikor nekem mondják a csapataimról, hogy unalmasak, nem érdekel, mert nekem is jogom van ahhoz, hogy vezetőedző legyek, és az együtteseim úgy játszanak, ahogy azt én akarom. Cholo Simeone együttese pedig úgy fog futballozni, ahogy ő akarja. Erről szól ez az egész. A szurkolók pedig vitatkoznak arról, melyik a legjobb stílus, melyik a legszebb felfogás. Így volt ez 100 évvel ezelőtt is, és így lesz 100 év múlva is. Ez nem fog változni.”

Busquets

„2-3 napja edzett velünk, amikor Messi azt mondta nekem: ez a srác tényleg jó. Én személy szerint nem bízom azokban a középpályásokban, akik állandóan a kapu elé érkeznek. Ők már-már góllövők. Busquets viszont az a játékos, aki itt lesz középen, amikor támadunk. Ő mozgatja a csapatot, irányít.”

Mi motiválja?

„Az, hogy ne veszítsek. Nem a játékstílus ápolása érdekel. Eljön a meccs, pályára kell lépni, és nem szabad leégned. Ez az, ami adrenalinnal tölt el. Nem akarom cserben hagyni a sajátjaimat.”

Premier League

„Azért tűnik jobbnak az angol bajnokság, mert professzionálisabban adják el, illetve közvetítik.”

Válogatott

„Ha adódik majd a lehetőség, szeretnék egy válogatott csapatot irányítani. Argentína? Ugyan, nem… (nevet – a szerk.)

Megilletődöttség

„Néha nem feltétlenül hasznos, ha annyira kitárulkozol. Negatív helyzetbe is kerülhetsz ez által. Eleinte ezért nem adtam interjúkat, ez volt az egyik ok.”

A jövője

„Ott fogom befejezni, ahol abbahagytam: az utánpótlásban. Remélhetőleg a Barça utánpótlásában.”

Mindenképpen beruháznál egy Barçás ereklyére? Akkor az Eurobarça Shop pontosan a te tereped, ahol megrendelheted az alábbi ‘Tots units fem forca’ pólót is!