„Neymar a Madridban? Nekem nem fájna”

Visszatérne a Barçához, ha hívják

Andrés Iniesta bár hónapok óta Japánban él és játszik, azért követi a Barcelona aktualitásait, és a Cadena SER-nek adott interjújában beszélt is a benyomásairól. A jelenlegi középpályásokról, arról, hogy milyen nehéz lehet sokszor Barcelona játékosnak lenni, és Neymarról is, aki szerinte nem fog visszatérni Barcelonába.

Neymar a Madridban?

„Nem fájna, ha így alakulna, mert ezek olyan döntések, amelyeket meghozhatnak azok, akiknek ebben dönteniük kell. A Madrid nyilvánvalóan erősödne egy egyedi, kivételes játékossal. Ezzel együtt a Barça továbbra is egyedi, remek játékosokkal rendelkezik, és úgy látom, hogy minden trófeára lesz esélye.”

„Hogy Neymar visszatérhet-e a Barcelonába? Azt kimondani, hogy nem, talán túlságosan kategorikus kijelentés volna. De mindenképpen nehezen elképzelhetőnek tartom a visszatérését. Nyilvánvaló, hogy Neymar továbbra is a világ egyik legjobbja, bármelyik csapatban meghatározó, meccseket eldönteni képes figura. De visszatérni nem könnyű dolog.”

Thiago

„Az ő esete azért más, de nem tudhatom, hogy mi lesz vele. Thiago olyan típusú játékos, mint amilyenek a Barcelona játékosai, és játszott is velünk. Nagyon jó erősítés lenne. A Barça viszont jól erősített idén, vannak olyanok is, mint Coutinho, akik jól beilleszkedtek, a keretben van potenciál.”

Lopetegui nyara és a madridi távozása

„A fociban ezek benne vannak, és a döntéseket nem lehet mindig teljesen megérteni. Néha így, néha úgy hozzák meg őket. Julen tudta, hogy hova megy, tudta, hogy ott milyen elvárások vannak, és azt is, hogy mit ért el az a gárda ő előtte. Nem könnyű feladat ilyen helyzetben átvenni egy csapatot. Ez után pedig van egy elnök és vannak eredmények, meghoznak egy döntést, hogy váltani kell. Ezeket a döntéseket meghozhatja az adott vezető.”

A Barça idén

„Nem tudom nézni sajnos a meccseket, mert itteni idő szerint nagyon későn vannak, hacsak nem 16.15-kor kezdődnek. De továbbra is nézem az eredményeket és a kommentárokat. Beszélek is telefonon általában valakivel a történésekről. Mindig küldök üzeneteket is, különösen olyan esetekben, mint amikor Leo megsérült. Beszéltem Busquets-cel, Rakticcsal, Jordi Albával. De mindenkinek természetes, hogy a saját dolgával törődik, és ez azért nem olyan, mint amikor együtt vagytok nap mint nap.”

Vereség a Betis ellen

„Meglepő az eredmény, különösen otthon. Nem könnyű ilyen meccset találni manapság, ennyi góllal. A Betis nagyon jó szezont fut Setiénnel, már tavaly is jók voltak, és a csapatai mindig a labdával játszanak, jól kombinálnak, támadnak… amikor még jó napjuk is van, komoly sebeket tudnak ejteni. Most pontosak voltak és a Barça ezt szenvedte meg.

Dembélé ügye

„Nem vagyok ott. Ha vannak ügyek, problémák, akkor ezeket nekik kell megoldaniuk.”

Arthur, Xavi és Iniesta

„Igen, valószínűleg soha nem lesznek pont olyan játékosai a Barcelonának, mint én és Xavi voltunk, mert minden futballista különböző. Nem szükségszerű, hogy az újak kevesebbek legyenek, mint mi voltunk. Coutinho és Arthur kivételes képességűek és hasonló poszton játszanak. És olyan stílusuk, jellemzőik vannak, ami illik a Barcelonába. Az ilyen játékosoknak kell vállalniuk a felelősséget és tovább fejlődni.”

Ki lenne jobb kapitány, Messi vagy Piqué?

„Mindenkinek adott, hogy milyen személyisége van. Ahogyan volt Xavival vagy Puyollal is. Az a legfontosabb, hogy mindent beszéljenek meg csapaton belül, és mindenki tudja meg időben. Az újaknak látniuk kell, hogy hová jöttek, hogy milyen milyen komplex dolog Barcelonában lenni, és hogy milyen nehéz dolog kimenni abba a stadionba, ha éppen nem mennek jól a dolgok. Akik pedig már ott vannak hosszabb ideje, nekik kell ezeket megvilágítaniuk az újak számára. Vannak a csapatban nagyon tapasztalt emberek, nekik kell segíteniük.”

*Ajándékot keresel Karácsonyra magadnak vagy másnak? Vagy csak szükséged lenne egy táskára, ami ráadásul egyedi és Barçás? Itt az alkalom, csak November 16-án minden táskát kedvezménnyel adunk!

Milyen az élet Japánban?

„Vannak dolgok, amik pozitív meglepetést okoztak. Ami a focit illeti, másra gondoltam, de ez az, amit kerestem. Itt a csapatok nagyon jól felkészítettek, és végig nagyon jó az iram. Továbbra is 100%-ig oda kell figyelned magadra. Úgyhogy napról napra jobban beilleszkedek. Három és fél hónapja vagyok itt, de már egy évnek tűnik.”

Visszatérne a Barçába?

„Nem tudom, feltételezem, hogy ha egyszer visszatérsz, az azért van, mert valaki a klubtól felhív vagy felkínál valamit. Részemről amit érzek, hogy szeretnék még visszaadni a klubnak dolgokat. Remélem, hogy ez még eljön az életemben valamikor, vagy a következő években, és hogy képes is leszek rá. Nem azért, mert Iniestának hívnak, hanem mert amit adni tudok, az a legjobb.”