„A klubnak vissza kell térnie a saját nevelésekre építő modelljéhez”

Messi-interjú, második rész | C. Ronaldo, Iniesta, Dembélé és a Masia

Leo Messi jelenleg Argentínában pihen a családjával, ám az elutazása előtt egy részletes interjút adott a madridi ‘Marca’ sportnapilapnak, mely igazi kuriózum mind az interjúk műfajában, mind Messi pályafutásában. Az argentin nem sokszor beszél, sokan ebből kifolyólag a szemére is vetik, hogy nem vezéregyéniség, ám az alábbi sorokat olvasva mindenki előtt nyilvánvaló válhat: Messinek határozott elképzelései vannak a játékról, melyeket egyszerűen és érthetően képes átadni mindenféle gátlás nélkül. Az interjút három részletben közöljük, alább a második rész olvasható. 

Mindig is a védelmébe vette a Barcelona saját nevelésekre építő modelljét. Jelenleg olyan fiatalokat látunk kibontakozni az első csapat kapujában, mint Aleñá, Miranda vagy éppen Riqui Puig. Meglepték Önt ezek a játékosok? 

Az elején igen, de most már hosszú ideje velünk edzenek, és gyorsan rájössz, hogy mindegyik játékos különböző. A klub jól döntött, hogy kiválasztotta őket, és hogy velünk dolgoznak. Így többet fejlődnek, az egyesület pedig jól teszi, hogy kiemeli a tehetségeket az utánpótlásából, mert egy ideje már senki nem tudott felkerülni a B csapatból az első keretbe. Ehhez a modellhez visszatérni fontos lenne mind a klub, mind a fiatalok számára.

Lát rá esélyt, hogy egy nap ismét 11 saját neveléssel álljon ki a csapat, mint ahogy tette azt Tito Vilanova edzősége idején? 

Jelenleg ezt nem látom valószínűnek. Fontos, hogy megadjuk az esélyt a fiataloknak, és hogy lássák, hogy egyáltalán nem lehetetlen eljutni az első csapat keretébe. Meg kell adni nekik a lehetőséget. Úgy vélem, hogy a jövőben ismét megvalósítható lesz egy tisztán saját nevelésű kezdőcsapat kiállítása, de ez mindenképpen időbe fog telni.

Busquets nemrég úgy nyilatkozott, hogy a fiatalok manapság sokkal inkább elsietik a feljebb jutást, illetve hogy mindeközben eléggé tájékozatlanok is, mert sok információt a közösségi oldalakról szereznek meg. Egyetért vele? 

Az tény, hogy mi egy másik korszakban nőttünk fel és lépegettünk felfelé. Most egy másik világot élünk, amihez alkalmazkodni kell. Egy kicsit minden változik. Való igaz, hogy nagyon kecsegtető ajánlatokat kapnak nagyon fiatalon ezek a labdarúgók. Nehéz dönteni, amikor nem csak sok pénzt, de játékperceket is ígérnek neked. Részben már érintettük ezt a témát: a fiatalok most Barcelonában azt láthatják, hogy kevés az esélyük felkerülni az első csapatba, miközben máshol nem csak több pénzt kereshetnek, de megadják nekik az esélyt a bizonyításra. Ez bárki számára vonzó lenne. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a Masia legjobbjait felhozzák, hogy velünk edzhetnek, és hogy megkapják a lehetőséget a bizonyításra. Mindenkinek ott kell lennie, ahol megérdemli. Jó, hogy most ezek a játékosok, a legígéretesebb tehetségek nem távoztak.

Jordi Albának nincs poszt szerinti helyettese az első keretben, Umtiti a térdével bajlódik, Rafinha pedig az idei szezonban már nem tér vissza. Ha ezeket figyelembe vesszük, a keret egy kissé karcsú lehet. Ön szerint erősítésre szorul még a csapat Murillo érkezésén felül is? 

Ezt a klubnak és a vezetőedzőnek kell eldöntenie. Személy szerint úgy gondolom, hogy egy nagyon jó csapatunk van. Ráadásul vannak olyan saját nevelések, akik minden probléma nélkül beugranak, és a legmagasabb szinten teljesítenek. Itt ugye Riquiről, Mirandáról vagy éppen Aleñáról beszélünk, igaz, utóbbi már hosszabb ideje velünk van. Ebben a tekintetben nyugodtak vagyunk.

Hiányzik Önnek Iniesta? 

Egyértelműen igen – mind a pályán, mind azon kívül. Nagyon sok évet töltöttünk együtt Andrésszel, rengeteg nap, edzés, meccs és pályán kívüli események… Persze, hogy hiányzik.

Te vagy a legnagyobb Messi rajongó? Ne hagyd ki ezeket az egyedi darabokat, ezeket máshol garantáltan nem találod meg!

Idén a Liga rendkívül kiegyenlített, és a topbajnokságok közül itt megy a legnagyobb harc a tabella első felében. Ez a kisebb csapatok érdeme vagy inkább a nagyok gyengélkedésének köszönhető? 

Manapság nagyon nehéz megverni bárkit is. Mi számos pontot veszítettünk már, főként hazai pályán, ami eddig nem volt ránk jellemző. Nagyon kiegyenlített a mezőny, és továbbra is nagyon nehéz nyerni.

Örömteli fejlemény ez a kiegyenlítettség, még úgy is, ha ez azt jelenti, hogy a Barça, a Madrid és az Atlético így többször botlik? 

Ezt a témát mindig a spanyol bajnokságról hozzák fel, holott ez mindenhol megtörténik. Két-három csapat kiemelkedik, a többi pedig egy másik bajnokságban játszik. Szerintem ez jó a bajnokság, valamint a csapatok számára is: a klubok így egységbe kovácsolódhatnak, hogy elérjék a bajnoki címet, a nemzetközi kupaszereplést jelentő helyeket vagy éppen a bennmaradást. Éppen ezért nehéz nyerni akár egyetlen egy meccset is.

Sokat beszéltek erről manapság, így megkérdezem: meglepte Önt az Aranylabdán elért ötödik helyezése? 

Őszinte leszek: még úgy sem tulajdonítok neki nagy jelentőséget, ha tudjuk, hogy kétségkívül egy rangos elismerésről van szó. Én már az elejétől, a lista kihirdetésekor tudtam, hogy itt nem lesz esélyem. Innentől kezdve pedig nem is gondolkoztam azon, hogy vajon harmadik, negyedik vagy ötödik leszek. Nem lepett tehát meg, mert nem is számítottam az első helyre.

Az idei szezonban a Barcelona néhány emlékezetes meccset hozott le a Bajnokok Ligájában. Ténylegesen van most egy extra motiváció Önökben a legrangosabb európai kupasorozattal kapcsolatban? 

Minden évben meg akarjuk nyerni. Ez a legkülönlegesebb, legegyedibb és legszebb sorozat, amit valaha is játszhattam. Mindannyian meg akarjuk nyerni.

A gól, amit Dembélé nemrég a Tottenham ellen szerzett, szenzációs volt. Olyan megmozdulásai vannak, amire csak a legnagyobbak képesek, ugyanakkor a pályán kívül még meglátszik a fiatalsága és talán az éretlensége… 

A pályán egy jelenség, egy fenomén. Egyedi képességekkel bír. Csak rajta múlik, meddig jut el, mindene megvan hozzá. A világ egyik legjobb játékosa lehet ilyen adottságokkal. Az is igaz viszont, hogy jelenleg még egy másik kultúrához és egy másik városhoz alkalmazkodik. Minél kevesebbet beszélnek róla, annál jobb. Békén kell hagyni, hogy teljesen beilleszkedhessen. Már dolgozik az ügyön. Beismerte, hogy hibázott párszor, és már újra azt a Dembélét látjuk, akit az első napokban megismerhettünk. Én nyugodt vagyok, mert egyébként egy nagyon jó srácról van szó. Segíteni fogunk neki, hogy csak a focira koncentrálhasson.

Meglepte Önt, hogy a Real Madrid ennyire megérzi Cristiano Ronaldo hiányát? 

Az idény elején már mondtam, hogy a Real Madrid a világ egyik legjobb klubja különleges játékosokkal, de Cristiano Ronaldo távozását a világ bármelyik csapata megérezné. Megérezné, mert rengeteg gólt szerez, és azon kívül is nagyon sokat ad a csapatának. Egyáltalán nem lep tehát meg, hogy megérzik a hiányát, ám ezt úgy mondom, hogy a Madrid továbbra is az egyik legerősebb csapat a világon.

Talán a személyes rivalizálás is hiányzik Önnek? Az egyén címek, a gólok, a küzdelem a trófeákért…

Ez a korszak, amiben mindegyikőnk ugyanabban a bajnokságban megpróbált minden egyes nap újra nyerni, nagyon szép volt. Cristiano nagyszerű játékos volt mind a Liga, mind a Real Madrid számára, a párharcaink szépek voltak, de én mindig csak magamra és a csapatomra koncentrálok.