„C. Ronaldo kihívása? Én itt is találok magamnak új célokat…”

Messi-interjúsorozat, záró rész | VAR, család, Neymar, a BL esélyesei...

Leo Messi jelenleg Argentínában pihen a családjával, ám az elutazása előtt egy részletes interjút adott a madridi ‘Marca’ sportnapilapnak, mely igazi kuriózum mind az interjúk műfajában, mind Messi pályafutásában. Az argentin nem sokszor beszél, sokan ebből kifolyólag a szemére is vetik, hogy nem vezéregyéniség, ám az alábbi sorokat olvasva mindenki előtt nyilvánvaló válhat: Messinek határozott elképzelései vannak a játékról, melyeket egyszerűen és érthetően képes átadni mindenféle gátlás nélkül. Az interjút három részletben közöljük, alább a záró, harmadik rész olvasható. 

 

 

Tudatában volt annak, hogy a C. Ronaldóval való párharca valami megismételhetetlen volt? 

Nem is tudom… Egy biztos: mindkettőnk megpróbálta felülmúlni saját magát minden egyes nap. Úgy vélem, a semleges szurkolók számára volt ez a legemlékezetesebb.

Túl vagyunk a BL csoportkörén. Melyik csapat játéka tetszett Önnek a leginkább: Juventus, PSG, City?

A PSG-t nem sokat láttam, mert ugyanazon a játéknapon voltak a meccseink. Ismerem a keretét, mert követem a francia bajnokságot, noha az egy kissé különböző a többitől. A Juventus egy nagyon erős csapat. Már korábban is az volt, Cristianóval pedig csak még erősebbek lettek. Komoly esélyes a végső győzelemre. A City egy nagyon látványos futballt játszó együttes, melyben kiváló játékosok vannak. Említhetnénk a Bayern Münchent is azonban, mely nemrég magára talált. Nagyon nehéz kiemelni ezek közül a csapatok közül csupán egyet, éppen ezért nagyon szép ez a sorozat.

Lát esélyt arra, hogy Neymar visszatérjen Barcelonába? 

Nem igazán, legalábbis nagyon nehezen lehetne ezt tető alá hozni. Nagyon örülnénk, ha visszajönne, mert a pályán nagyon sokat adott a csapatnak, társként pedig szintén jó barát volt. Barátok vagyunk, átéltünk gyönyörű és kevésbé fénylő emlékeket is, de nagyon hosszú időt töltöttünk együtt. Mindenesetre nem igazán látom, miért engedné el őt a PSG. Nem hiszem, hogy engedni fogják, hogy bárki is elvegye tőlük Neymart.

És mit gondol Cristiano Ronaldo kihívásáról, hogy menjen az olasz bajnokságba, és folytassák a kettejük párharcát? 

Nekem nincs szükségem semmilyen váltásra sem. A világ legjobb csapatában vagyok. Én évről évre találok új kihívásokat itt. Nincs szükségem ország- vagy klubváltásra ahhoz, hogy új célokat találjak magamnak. Otthon vagyok, a világ legjobb klubjában, szóval nem látok semmilyen okot arra, hogy váltsak.

Mi a véleménye a videóbírós rendszer (VAR) bevezetéséről? Jobbá tette a játékot? 

Eleinte eléggé makacs voltam, és nem láttam, hogyan fog ez működni. Ma már viszont elismerem, hogy mind a Liga, mind a labdarúgás egésze számára pozitív változás volt. Mind a játékosok, mind a szurkolók nagyon hamar elfogadták, és nagyon hamar alkalmazkodtak a rendszerhez. Nagyon jó döntésnek tartom a bevezetését.

A jelenlegi életszakaszában mi tart fontosabbnak: a futballt vagy a családot? 

Amint megszületett az első gyermekem, rögtön a család lett az első. Ez a legfontosabb, sőt, igazából ez az egyetlen, ami számít. Természetesen imádom a focit, érte élek, imádok játszani, de a család mindenek felett áll.

Te vagy a legnagyobb Messi rajongó? Ne hagyd ki ezeket az egyedi darabokat, ezeket máshol garantáltan nem találod meg!

Elégedettek három kisgyerekkel vagy szeretnének egy kislányt is esetleg? 

Ciro nemrég kezdett el járni, de mind Antonella, mind én szeretnénk egy kislányt is, igen. Meglátjuk még, egyelőre még korai erről beszélni.

A gyerekeit nemrég láthattuk egy videóban táncolni, míg Ön sem fogta vissza magát az esküvőjén… Mindenki a táncparkett ördöge a családban? Gyakorolják is talán? 

Az a helyzet, hogy Mateo inkább a feleségemre, míg Thiago inkább rám ütött. Utóbbi sokkal inkább befelé forduló és szerény, visszahúzódó. Mateo ellenben sokkal határozottabb személyiséggel bír, szeret táncolni és zenét hallgatni – csakúgy, mint az édesanyja.

Láttuk már Thiagóval meccset nézni előbb a Camp Nouban, majd a Libertadores Kupa döntőjében is a Santiago Bernabéu stadionban. Milyen kérdéseket tesz fel? Milyen részletek érdeklik különösen? 

Mindkettejüket nagyon leköti a foci, de Thiago a kora lévén már többet ért belőle. Megjegyzéseket tesz a meccsről, a játékról és mindenről, ami éppen a pályán történik. Teljesen beleéli magát a játékba.

Nagyon szigorú az édesapjával? Sokat vár el Öntől? 

Igen, igen… már kaptam tőle számos kritikát (nevet – a szerk.). Figyelemmel követi a Barcelonát, a Ligát és a BL-t is. Érdeklődik, tájékozódik, kérdez, és amikor nem jönnek az eredmények, akkor el is mondja a gondolatait.

Igaz, hogy amikor a Barça veszít, akkor otthon nem beszélnek futballról? 

Korábban így volt, de most már nem igazán. Mindig is nehéz volt feldolgoznom a vereségeket és a rosszabb eredményeket, de most már Thiago megköveteli tőlem, hogy elemezzük ki a vereség okát. Most már tehát sokkal többet beszélünk ilyenkor is.

Most hazautazik majd az ünnepek idejére Argentínába. Hogyan ünnepelnek? 

Ha tudjuk, a karácsonyi időszakot mindig ott töltjük. Ezek különleges napok a számunkra: mindenkivel találkozunk, az időjárás, az ünnepek… Kimozdulunk a hétköznapokból, a srácokkal pedig még jobb érzés ez. Velük sokkal jobban élvezzük például a Mikulást és a karácsonyi ajándékozást is.

Mit szólna ahhoz, hogy egy angyal leszállna az égből, és azt mondaná, hogy a fia a történelem legjobb játékosa lesz, de csak akkor, ha a Real Madridban fog futballozni? 

Nem tudom, hogy Thiago mit fog csinálni a jövőben, még nagyon kicsi. Csak azt szeretném, hogy élvezze azt, amit csinál majd, és hogy találja meg az útját. Nekem mindegy, hogy focista lesz-e vagy sem, csak az számít, hogy boldog legyen.

Thiago terelgeti már a labdát a bal lábával?

Kizárt dolog… Mindent a jobb lábával csinál.