„Lautaro szenzációs játékos, Luis és ő nagyon jó párost alkotna”

Megérti a Getafe elleni füttyöt, de hitet és türelmet kér - Sokat kell javulni a BL címért - Vannak régi játékelemek, amiket megpróbálnak visszahozni

Lionel Messi interjúja igencsak terjedelmesre sikerült: a harmadik részben beszélt Lautaro Martinezről, a következő hét történéseiről, valamint arról, hogy mit kér tőle Quique Setién.

Abidal azt mondta, nem lehetetlen sem Lautaro, sem Neymar szerződtetése a nyáron. Mit gondolsz a honfitársadról? 

„Szenzációs játékos, lenyűgöző számai vannak. Már korábban lehetett látni, hogy nagy játékos lesz, és most igazán berobbant, és megmutatja, hogy mi van benne. Nagyon erős, nagyon jó az egy az egy elleni játékban, sok gólt szerez, a tizenhatoson belül megküzd mindenkivel, kitartó, gyorsan fordul, és egyedül is képes befejezni a támadást. Nagyon komplett játékos. 

Lautaro azt mondta, nagy kedvence Suarez. Óriásit szólna, ha együtt játszanának.  

„Nagyon szeretném, ha együtt játszanának. Lautaro sokban hasonlít Luisra, mindketten nagyon jól használják a testüket, jól tartják meg a labdát a támadás első lépéseként és a befejezéskor is, szóval nagyon sok közös pontjuk van.”

A nyáron együtt játszol majd vele a válogatottban.

„Az előző Copán nagyszerű tornája volt, gólokat szerzett. A csapat is jól játszott, megmutatta, hogy van tartása és stabilitása. A barátságos mérkőzéseken is jól mozgott, a Copa pedig egy újabb esély lesz neki és a csapatnak is.”

Luis többször elmondta, hogy a Barcelonának lassan igazolnia kell egy csatárt, mert az ő ideje lassan lejár. Mit gondolsz, egyszerre ők ketten pályán lehetnek? Egy új érkező, és egy tapasztaltabb, aki már tudja, hogy mit kell tenni?

„Szerintem igen. Ahogy mindig is mondtam, a jó játékosok tudnak alkalmazkodni egymáshoz,  és ha együtt kell játszaniuk, előbb-utóbb minden kialakul. Luisnak rengeteg tapasztalata van, és tudna segíteni Lautarónak a beilleszkedésben. De ezek mind csak feltételezések jelen pillanatban.”

Fontos hét jön. Eibar, Napoli, aztán az El Clasicó Madridban. Hogyan látod most a csapatot?

„Most megyünk át épp az edzőváltás folyamatán. Mindenkinek megvannak a maga elképzelései, máshogyan nézzük és látjuk a meccseket, épp ezért lépésről lépésre sajátítjuk el azt, amit a mester kér tőlünk. Ez nem könnyű, mert a Valverde korszakban teljesen máshogyan játszottunk, most pedig valami mást kérnek tőlünk. De az igazság az, hogy javulunk és fejlődünk, ugyanakkor sok javítanivaló van még. Ha el akarjuk érni a céljainkat, rengeteget kell javulnunk.”

A minap a Getafe személyében egy erőteljesen letámadó ellenféllel találkoztatok. Nem volt könnyű mérkőzés. Amikor Ter Stegennél volt a labda, felhangzott a füttyszó. Mit tudnál mondani a szurkolóknak, hogy legközelebb ne fütyüljenek?

„Azt hiszem, ez egy normális reakció volt a szurkolók részéről néhány rosszabb eredmény és az edzőváltás után. Az is igaz, hogy a mérkőzésen sok esetben hátrapasszoltuk a labdát, a szurkolók pedig emiatt idegesek lettek, mert az ellenfél bármelyik pillanatban elvehette volna tőlünk a labdát és gólt szerezhetett volna.  Főleg persze amiatt voltak kicsit megzavarodva, ahogyan játszottunk, mert még mindig nem játszunk elég jól. Megértem őket, ugyanakkor nyugodtnak is kell maradniuk és bízni bennünk a végsőkig.”

Mit kér tőled Quique Setién?

„Ez egy kicsit mindig függ a játéktól. Sok szabadságot ad nekem. Néha, mint például Bilbaóban, hamis kilencest kellett játszanom, hogy emberfölényben legyünk, és a tizenhatoson kívülről indultam. De ahogy mindenki, megadja nekem a kellő szabadságot, hogy emberfölényt alakítsak ki, és hogy jól támadjunk.”

Van számos új dolog a játékotokban: ezekkel a labdakihozatalokkal, Ter Stegen megnövekedett szerepével, hogy érzed: ez eddig a legbonyolultabb rendszer? 

„Sok dolog megváltozott. A legtöbben azt látják, mert azért ez elég nagy változás, hogy a labdakihozatalunk egy kicsit rizikósabb, mert Marc sokszor elhagyja a tizenhatos vonalát. De minden rendben van, a rendszer működik: jól indítjuk el az akciókat, és utána megpróbálunk jól támadni. Vannak természetesen más elemek, más mozgások is. A letámadás, hogy labdavesztés után megpróbálunk visszatámadni. Olyan dolgok, amiket egy kicsit elvesztettünk korábban, és most megpróbáljuk visszahozni a játékunkba.”

Ebben a változásokkal teli érában, amikor a csapat egy kicsit átalakul, hogyan látod: ez egy sokkal nehezebb év a bajnokság és a Bajnokok Ligája szempontjából, vagy elérhetőnek látod mindkettőt?

„Nos, sosem tudhatod…De az igaz, hogy ez egy olyan év a bajnokságban, amikor mind a Madrid, mind mi nagyon hullámzó teljesítményt nyújtunk, sok pontot veszítettünk már, éppen ezért azt gondolom, hogy a bajnoki címért folytatott csata nem fog véget érni az El Clasico után, bármi is legyen az eredmény. Azt hiszem, az utolsó fordulóig harcolni fogunk egymással. Lesznek nagyon kemény kirándulásaink, és nekik is. Aztán otthon is veszíthetsz pontot, pontokat, ahogyan a Real ezt megtette az elmúlt fordulóban a Celta ellen. Ez velünk is megtörténhet. Nagyon hullámzó a Liga, de azt hiszem, ott leszünk a végén. A Bajnokok Ligájában a végső sikerért pedig még többet kell dolgoznunk, mert most azt gondolom, hogy nem vagyunk elég jók ahhoz, hogy megnyerjük.”