„Én mindig megkérdezném Messit, hogy kit szeretne a maga mellett a csapatban”

Samuel Eto’o sokak szerint a valaha élt legjobb afrikai játékos. A kameruni csatár a Real Madridban nevelkedett, de a Barcelona színeiben lett ismert játékos, a katalán fővárosban érte el legnagyobb sikereit, mielőtt Milánóba tette át székhelyét. Eto’o a 2018/2019-es szezon végén hagyta abba a profi labdarúgást, jelenleg a 2022-es dubai világbajnokság egyik nagykövete, civil életét pedig felváltva Dubaiban és Milanóban éli. Most a MARCA készített vele egy interjút.

Volt lehetőséged megnézni a nemrég elkészült dohai “Education City” stadiont?

„Csak a munkálatok során jártam ott, a járvány miatt nem volt lehetőségem a kész stadionba kilátogatni. Csak fotókat láttam róla, de azokat a képeket látva megjött a kedvem visszatérni a pályára (nevet-szerk).”

A 2022-es világbajnokság lesz a legjobb a létesítményeket tekintve?

„A létesítmények lenyűgözőek lesznek. Sokan kritizálták Katart, de úgy vélem az elkövetkezendő 50-100 év legjobban megrendezett vb-je lesz. Azok, akik kilátogatnak biztosan nem fognak máshol ilyen élményben részesülni.”


Spanyolországban/Európában tél lesz akkor, arra biztatod a nézőket, hogy menjenek el a világbajnokságra?

„Muszáj jönniük! Nem hiszem, hogy lesz még az életük során esélyük még egy ilyen pillanatra.”

Spanyolországban is folytatódik a bajnokság. Mi a véleményed, hogyan fog végződni a sorozat?

„Ha a Barça győz akkor én boldog leszek, mint mindig. Tudom, hogy nemsokára mérkőzik meg egymással a Barça és a Mallorca, a szívem két csücske, de sajnos nem tudok élőben ott lenni, de a TV-ben biztosan megnézem a találkozót.”

Barça szurkoló vagy, aki a Real Madridban nőtt fel?

„Nincs bajom a Real Madriddal, ők adták meg a lehetőséget arra, hogy beteljesítsem az álmom és focista legyek. Nem volt lehetőségem pályára lépni a felnőtt csapatukban, de mindenhol máshol sikeres voltam és az, hogy culé lettem az rám ragadt. Mindenkinek köszönöm, aki segített, hogy így alakuljon, sosem fogom elfelejteni azt az öt-hat évet, amit Barcelonában töltöttem. Az első pár évben úgy fociztunk, mintha PlayStationön játszottunk volna. Egy baráti társaság voltunk, akik jól akarták magukat érezni a pályán és azon kívül is. Amikor egy ilyen csapatban játszol, ráadásul olyan jó játékosokkal, mint amilyenek a mi csapatunkban voltak, a siker garantált.”

Mikor fogsz visszatérni Barcelonába és milyen minőségben?

„Egy álom lenne visszatérni, és nemrég szereztem meg az edzői papírjaimat, de most élvezem a jó hosszú szabadságomat a családommal, valamint készülök az életem következő fejezetére.”

Mit gondolsz, hol fogod elkezdeni az edzői pályafutásodat?

„Nem tudom, de jelenleg nem is foglalkozom ezzel. Most csak a holnapra gondolok és arra, hogy segítsek a lányomnak a házi feladatát elkészíteni, ez ugyanis nem mindig adatott meg. Most csak a családomra összpontosítok és lassan, nyugodtan készülök az életem következő szakaszára.”

Szerinted a mostani Barça túlságosan Messire hagyatkozik?

“Ez normális, Leo a történelem legjobb játékosa. Én mindig megkérdezném Messit kit szeretne a maga mellett a csapatban. A világ minden együttese szeretné a soraiban tudni Messit, a Barcelonának pedig meg kell adni neki a legjobb csapatot, hogy minél tovább élvezhessük a játékát. Sajnálom, de sosem szabad őt elengedni, 70 éves koráig játszania kell, hogy minket boldoggá tegyen.”

Egyszer azt mondtad, hogy szerelmes vagy Pepbe, mint edzőbe, de mint személybe nem annyira. Mit szerettél volna ezzel kifejezni?

„Amit mondok azt úgy is gondolom és rajtam kívül mások is vannak ezen a véleményen. Edzőként Pep a legjobb. Az élményeim Peppel azok, amik, de személy szerint nem erre készültem. Senki sem készül úgy fel a meccsekre, mint ő. Ahogy edzett minket 2009-ben az elképesztő volt, az a felfogás, ahogy látja a játékot, a támadás, az irányítás, az, hogy nálunk van a labda, az összjátékok… Pep a legjobb. Játékosként az az érzésed volt, hogy nem futottál eleget pedig igen, csak élvezted közben. Számomra a labdarúgás élvezete olyan, mint mikor egy színházban vagy és nézed az előadást, és ahogy néztem a „tikitakát” ezt éreztem. Különleges volt, de nem ez az egyetlen módja annak, hogy győzz.”

Úgy gondolod Xavi már készen van a Barça kispadjára?

„Már mondtam neki, hogy addig kell visszatérjen, amíg Leo még ott van, mert vele minden egyszerűbb. Xavi egyike a született vezéreknek és mellette egy remek fickó. Nagyon egyenes, szóval én is ilyen leszek: vissza kell menj és addig kell, amíg Messi még Barcelonában van!”

Mindig azt mondtad, hogy Iniesta volt a legnagyszerűbb játékos, akivel együtt játszhattál. Mi okoz nagyobb bosszúságot, az, hogy nem nyertél Aranylabdát vagy az, hogy Andrés sem nyert?

„Sosem voltam dühös azért, mert nem nyertem Aranylabdát az viszont bosszant, hogy Iniesta sem. Amikor megérkeztem Barcelonába, egy interjú során megkérdezték, hogy ki nyűgözött le a leginkább. Azt válaszoltam, hogy Andrés és ekkor mind a 70-80 újságíró meglepődött, de mondtam nekik, hogy majd meglátják, hogy igazam van. Pár év múlva mindegyikük egyetértett velem.”

Mindannyian tudjuk, hogy sokat köszönhetsz Luis Aragonesnek. Miket tanultál tőle?

„Ő olyan számomra, mint egy nagyapa, nagyon sokat köszönhetek neki. Ő volt az aki felhívta Txiki Begiristain-t, hogy igazoljon le engem, de ő nem hitt neki, mert egy brazilt szeretett volna leigazolni. Ekkor azt mondta nekem: “Eljött az idő, hogy tegyél egy nagy lépést. Ha a Barçába igazolsz, a Barça nyerni fog.” Luis felhívta Laportát és ő hallgatott rá, így kerültem Barcelonába.”

Mourinho volt az az edződ, akivel a legjobban megértettétek egymást?

„Először is, José egy jó barát, ő egy nagyon egyenes ember és ha valami nem tetszik neki azt egyenesen a szemedbe mondja. Mindkettőnknek határozott természetünk van, de jól megértjük egymást, ő az egyik legjobb ember, akit labdarúgóként megismerhettem. Az emberek próbálják néha rosszként beállítani, de ez nem igaz. Csak a győzelem érdekli más semmi. Ő egy született vezér.”

Új Camp Nou 3D Puzzle Original – Extra méret, de kedvezőbb ár: 8.290 Ft