Messi: „Egész évben mondtam az elnöknek, hogy el akarok menni”

Az alábbiakban közöljük Lionel Messi Goal.com-nak adott exkluzív interjújának második felét – melyben Messi bejelentette, hogy marad a Barcelonában. 

Az interjúban választ ad a döntése okaira, hogy miért gondolta, hogy távozhat, hogy miként fogadta a családja a terveit. Az interjút szerkesztés nélkül, eredeti változatában közöljük.

Az interjú első része ITT olvasható.

Második rész

Ez az, ami a legjobban fájt neked, hogy vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy kárt akartál okozni a Barçának? Hosszú évek óta a klubot képviseled, és az FC Barcelona zászlóvivője vagy. Fájt, hogy kételkednek az elkötelezettségedben?

“Nagyon fájt, hogy ellenem publikálnak dolgokat, és elsősorban az, hogy hamis állításokat. Vagy az, hogy hogyan gondolhatják azt, hogy jogi útra terelem a dolgot a Barça ellen azért, hogy magamnak kedvezzek. Soha nem tennék ilyesmit. Ismétlem, el akartam menni, és ez teljes mértékben a jogomban állt, mert azt mondja a szerződés, hogy szabadon távozhatok. És ez nem olyan volt, hogy elmegyek és kész. Ez olyan volt, hogy elmegyek, de nagyon nehezemre esett. El akartam menni, mert arra gondoltam, hogy boldogan élem meg a karrierem utolsó éveit. Ez utóbbit, a boldogságot nem találtam meg a klubon belül.”

Ez alapvető, boldognak lenni. Egy született nyertes vagy. Abban a csapatban vagy, amelyik trófeákért harcol, és az utolsó években a Barça nem volt versenyképes Európában. Folytatni fogod a Barçában, vezetve a csapatot, de valaminek meg kell változnia a Barcelonában nem? Valaminek változnia kell sportszakmai tekintetben, nem?

“Folytatni fogom a Barçában, és a hozzáállásom nem fog változni csak azért, mert el akartam menni. A legjobbamat fogom adni. Mindig szeretnék nyerni, versenyző vagyok, soha nem szeretek veszíteni. Mindig szeretném a legjobbat adni a klubnak, az öltözőnek és magamnak. Már mondtam az adott pillanatban, hogy nem állunk készen arra, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját. És az az igazság, hogy most nem tudom, mi fog következni. Van egy új edző, új elképzelés. Ez jó, de ez után látni kell, hogy miként reagál rá a csapat, eljön-e az, hogy versenyképesek leszünk vagy sem. Én azt mondhatom, hogy maradok, és a maximumot fogom nyújtani.”

Mi volt az első, amit gondoltál, amikor láttad, hogy vannak emberek akik szerint téged nem érdekel a Barcelona? Volt benned düh?

“Nagyon fájt, hogy kételkedtek a Barcelona iránti elkötelezettségemben, hogy mennyire is vagyok hálás ennek a klubnak. Imádom a klubot, és sehol nem leszek jobban, mint itt vagyok. Ezzel együtt jogomban áll dönteni. Új célokat és új kihívásokat kerestem volna magamnak, és azt követően visszatértem volna, mert itt Barcelonában megvan mindenem. A gyerekem, a családom itt nőttek fel, ide valósiak. Semmi rossz nem lett volna abban, ha elmentem volna abban a pillanatban. Szükségem volt rá nekem, és szüksége volt rá a klubnak, jó lett volna mindenkinek.”

A család nagyon fontos az életedben. Az édesapád rosszul élte meg, a feleséged szintén, a gyerekeid mit kérdeztek tőled? Mit mondtak? Mondták, hogy papa ezt, papa, azt… nézték a tévét, és kérdeztek erről?

“Ez az egész időszak nagyon kemény volt mindenkinek. Számomra egyértelmű volt, hogy mit akarok, és ezzel kiegyeztem, ki is mondtam. A feleségem minden fájdalmával együtt támogatott engem, és velem volt…”

…de a család főnöke Mateo…

“(Nevet)… Igen, Mateo még kicsi, és nem fogja fel, hogy mit jelent az, hogy elmegyünk egy másik helyre, hogy az életedet máshol fogod élni. Thiago igen, megértette, ő már nagyobb. Hallott valamit a tévében, utána gondolt és kérdezett. Nem akart hallani sem arról, hogy elmehetünk, hogy új iskolába menjen, új barátokat keressen. Sírt nekem és azt mondta, hogy ‘ne, ne menjünk el’. Ismétlem, nagyon nehéz volt, ez az igazság. Érthető is volt. Velem is megtörtént. Nagyon nehéz dolog döntést hozni.”

fc barcelona maszk

Logikus, hiszen 20 éve vagy itt, ez egy egész élet. A gyerekeid mostani életkorával jöttél Barcelonába. Van két alapvető dolog, amit most az emberek szeretnének tudni… maradsz a Barcelonában, és továbbra is vezetni fogod a csapatot. Van optimista üzeneted a szurkolóknak a jövőre tekintettel?

“Mint mindig. A maximumot fogom nyújtani, bele fogjuk adni, amit tudunk, hogy harcoljunk a célokért, és bárcsak megadná, és ezt azoknak ajánlhatnánk, akik rosszul érezték magukat. Én rosszul éreztem magam az évben, de hipokrita dolog lenne ezt mondani, ha ezt összehasonlítod azzal, hogy más emberek mennyire rosszul érezhették magukat a vírus miatt, olyan emberekkel, akik elveszítették a családtagjaikat, és még nagyon sok dolgot. Bárcsak a legjobbat tudjuk adni, hogy ezt azoknak ajánlhassuk, akik már az égből vannak velünk, és a családtagjaiknak. Hogy a legjobbat adhassuk azoknak, akik rosszul vannak, és hogy kerekedjünk felül végleg ezen a víruson, és térjünk vissza a normális élethez.”

A híres fax. Nagyon sokat beszéltek arról, hogy Messi rossz tanácsokat kap, amiatt, hogy a távozását egy fax útján jelenti be. Miért döntöttél úgy, hogy elküldöd azt a faxot? Mit szerettél volna bizonyítani? Mi volt az álláspontod?

“A fax azért volt, hogy hivatalosan is elküldjem valamilyen módon. Az egész évben mondtam az elnöknek, hogy el akarok menni, hogy eljött a pillanat, hogy új célokat keressek, hogy új irányba vigyem a karrieremet. Ő végig azt mondta: ‘Majd beszélünk, hogy ne, hogy ezt és azt.’ De semmi. Az elnök egyszerűen nem vette figyelembe, hogy mit mondok, bárhogyan mondtam. Elküldeni a faxot azt jelentette, hogy hivatalossá teszem, hogy el akarok menni, és szabad leszek és az opcionális egy évet nem töltöm ki. El akartam menni. Nem azért csináltam, hogy nagy felfordulást keltsek, sem azért, hogy a klubbal szembe menjek, hanem azért, hogy valamilyen formában hivatalossá tegyem, mert a döntésemet meghoztam…”

Ha nem küldted volta el a faxot, talán mindent elfelejtettek volna és senki nem hallgatott volna meg…

“Egyértelműen. Ha nem küldöm a faxot, akkor az olyan lett volna, mintha semmi sem történik, hogy még marad egy plusz év a szerződésemből, és folytatom még egy évig. Amit ők mondanak, hogy nem mondtam előbb, mint június 10., de ismétlem, a versenysorozatok közepén voltunk, és nem az volt a megfelelő pillanat. De emellett az elnök mindig azt mondta, hogy amikor véget ér a szezon, eldöntöd, hogy maradsz vagy mész. De soha nem adott meg dátumot, és egyszerűen akkor hoztam a klub nyilvánosságára hivatalosan is, hogy nem folytatom, de nem akartam belemenni egy harcba a klubbal, mert én nem akarok a klubbal harcolni.”