Messi: „Nincs itt semmiféle sportszakmai projekt. Csak bűvészkedés van”

Lionel Messi a Barcelonában való maradását a Goal.com-nak adott exkluzív interjúban jelentette be. Az interjút alábbiakban szerkesztetlen formában közöljük. 

I. rész 

Miért tartott ennyi ideig, hogy megtörd a csendet és beszélj?

“Először is mert a lisszaboni vereség nagyon kemény volt. Tudtuk, hogy nehéz ellenféllel állunk szemben, de nem gondoltuk, hogy így végződik majd, ilyen szomorú képet sugározva a klubról, a szurkolóknak. Nagyon csúnya képet festettünk. Nagyon rosszul éreztem magam, nem volt kedvem semmihez. Szerettem volna, hogy múljon az idő, hogy később tisztázzak mindent.”

Miért mondtad a Barçának, hogy elmehetsz?

“Mondtam a klubnak, és elsősorban az elnöknek, hogy el akarok menni. Ezt mondtam már nekik az egész évben. Úgy gondoltam, hogy eljött a pillanat, hogy tegyek egy lépést oldalra. Úgy gondoltam, hogy a klubnak új emberekre van szüksége, fiatalokra, úgy éreztem, hogy véget ért a barcelonai pályafutásom. Amit nagyon sajnáltam, mert mindig azt mondtam, hogy itt szeretnék visszavonulni. Nagyon nehéz év volt a tavalyi, rengeteget szenvedtem az edzéseken, a meccseken, az öltözőben. Minden nehézzé vált és eljött a pillanat, amikor új célokat és új levegőt kerestem magamnak. Nem a Bayern elleni eredményből jött mindez, a döntést hosszú ideje érleltem. Mondtam az elnöknek, és az elnök mindig azt mondta, hogy a szezon végén dönthetek úgy, hogy elmegyek, ha el akarok menni. És végül nem tartotta a szavát.”

Egyedül érezted magad?

“Nem… nem éreztem magam egyedül. Egyedül nem. Az oldalamon mindig ott voltak azok, akik máskor is. Ez nekem elég és megerősít. De fájdalmat éreztem azért, amiket hallottam az emberektől, az újságokból, olyanoktól, akik kétségbe vonták a kötődésemet a klubhoz, olyan dolgokat mondva, amiket nem érdemeltem meg. Ez arra is jó volt, hogy lássam: ki kicsoda. A foci világa nagyon nehéz, és nagyon sok nem igaz ember mozog benne. Ez hasznos volt nekem arra, hogy sok emberről kialakult a valós kép bennem. Fájt, amikor kétségbe vonták a klub iránt érzett szeretetemet. Azon túl, hogy maradok vagy megyek, a Barça iránti szerelmem soha nem fog változni.”

Lehetett hallani mindent. A pénzt, a barátaidat, de mi fájt a leginkább az után, hogy 20 éve a Barçánál vagy?

“Egy kicsit minden. A sztori Messi barátairól, a pénz… sok minden fájt, amit mondtak. Mindig a klubot helyeztem előre bármi máshoz képest. Sokszor meg lett volna a lehetőségem, hogy elmenjek a Barçából. A pénz? Minden évben elmehettem volna és többet kereshettem volna mint Barcelonában. Mindig azt mondtam, hogy ez az otthonom, és ezt is éreztem, és érzem. Nehéz lenne jobb helyet találni. Éreztem, hogy változásra van szükségem, új célokra, új dolgokra.”

Végül nagyon nehéz lehet lemondani 20 évről, egy egész életről, arról, hogy a család itt van Barcelonában, a város… Ez a szempont számított a legjobban, amikor meghozol egy döntést? Mert úgy értem, hogy végül maradsz Barcelonában, nem?

“Egyértelmű, nagyon nehéz volt dönteni. Nem a Bayern elleni eredményből jött, hanem nagyon sok dologból. Mindig azt mondtam, hogy itt szeretném befejezni a pályafutásomat, és trófeákat nyerni a klubbal, hogy tovább írjuk a Barcelona legendáját trófeák szintjén is. És az az igazság, hogy jó ideje nincs itt semmiféle sportszakmai projekt, nincs semmi, csak zsonglőrködés van, a lyukak betömése, a problémák elfedése. Ahogy korábban mondtam, a klub és a családom javára gondoltam.”

Mi történt, amikor elmondtad a családodnak, hogy elmehetsz Barcelonából?

“Amikor elmondtam ezt a feleségemnek és a gyerekeknek, óriási dráma volt. Az egész család sírt, a gyerekeim nem akartak elmenni Barcelonából, nem akartak iskolát váltani. Én távolabb néztem, a legmagasabb szinten akartam játszani, és trófeákat nyerni, a BL-ben is versenyezni. Nyerhetsz vagy veszíthetsz, mert nem könnyű nyerni, de versenyben kell lenni. Legalább legyünk versenyben, és ne történjen velünk ami Romában vagy Liverpoolban. Mindezek együttvéve vezettek a döntésre, hogy elmegyek. Térjünk vissza az elejére… Én azt gondoltam, hogy szabad leszek a szezon végén, az elnök mindig azt mondta nekem, hogy a szezon végén én dönthetek, hogy maradok vagy nem. Most abba kapaszkodnak, hogy nem mondtam június 10. előtt, amikor június 10-én még versenyeztünk a Ligáért, hiszen ez a vírus minden dátumot újraírt. És ez az oka, hogy most folytatom a klubnál… Most maradni fogok, mert az elnök azt mondta, hogy az egyedüli lehetőség, hogy elmenjek az, hogy ha kifizetem a 700 milliós kivásárlási záradékomat, és ez lehetetlen. És még perre is kellett volna mennem a klubbal. Én soha nem mennék perre a Barçával, mert ez a klub, amelyet szeretek, amely mindent megadott nekem, amikor jöttem, ez az életem klubja, itt van berendezkedve az életem, a Barça mindent megadott nekem, és én is beleadtam mindent. Soha nem fordult meg a fejemben, hogy perre menjek a Barçával. ”

Az interjú második részét  ITT lehet olvasni.

Újra raktáron a legnépszerűbb maszk modellek!

fc barcelona maszk