Laporta: „Messi? Griezmann távozásával és a fizetéscsökkentésekkel sem sikerült volna”

A Barcelona elnöke, Joan Laporta hétfő este először nyilatkozott a nyári átigazolási időszak vége óta. Sok mindenről beszélt, tiszta vizet öntött a pohárba és elmondta, hogy Messi maradása Griezmann távozásával és a keresetek csökkentésével sem lett volna lehetséges, illetve arról is szót ejtett, hogy Neymar visszatérésének gondolata ugyan felmerült a vezetőségnél, de még mielőtt megtudták volna pontosan, hogy milyen rémes a klub gazdasági helyzete.

Az elmondása szerint jövő nyáron már „felszabadultabb” lehet a csapat az átigazolási piacon, hiszen folyamatosan apránként, lépésről-lépésre javul a helyzet, de nyilván ehhez idő kell.

Helyzet

„Nem bántam meg, hogy elnök lettem. Ki akarjuk menteni a Barcelonát ebből a helyzetből, és szeretném, ha jól alakulnának az események a továbbiakban. A klub továbbra is az intenzív osztályon van, de apránként javul az állapota, és vannak adatok, amelyek erre utalnak.”

Messi távozásának körülményei

„Az történt, amit már megmagyaráztunk. Ezek objektív adatok. Mindenki ellenőrizheti. Nyomást gyakoroltak ránk, hogy vagy aláírjuk a CVC féle megállapodást, vagy nem fogunk megfelelni a Liga fizetési maximumokra vonatkozó szabályainak. Nem volt mozgástérünk. Volt egy előzetes megállapodásunk Messivel, és kezet ráztunk. Többször is egyezségre jutottunk, és úgy tűnt, hogy a LaLiga elfogadja a hosszabbítás tényét, de aztán a CVC nélkül nemet mondtak. Nem láttuk, hogy jobbra fordulhatna a helyzet, ezért kénytelenek voltunk lezárni az ezzel kapcsolatos kérdéseket.”

A személyes kapcsolata Messivel

„Azt hiszem, mindketten rosszul éreztük magunkat, mert nem úgy ért véget az ügy, ahogyan szerettük volna. Nem beszéltem azóta Messivel. Láttam a debütálását a PSG-ben, és furcsa volt látni őt egy másik csapatban, egy rivális színeiben… Nem nyerte el a tetszésemet, hogy egy másik együttes mezében láttam.”

Búcsú

„Meglátjuk, hogy lesz-e még egy, de nem zárhatunk ki semmit. Mindig hálásak leszünk neki. Ő mindig is a klub legnagyobb játékosa lesz.”

A Barça jelenlegi gazdasági helyzete, számokban

„A keresetek csökkentése fontos, a klub bérköltsége 110 százalékról 80 százalékra csökkent. Szeretnék gratulálni a Barça vezetőinek és pénzügyi osztályának a munkájukhoz, és mindazoknak, akik fáradhatatlanul és rendkívüli módon dolgoztak. És vannak hőseink Piqué, Alba, Busquets személyében, és Sergi Robertóval fogjuk befejezni. Csodálatra méltó, amit tettek. Elkötelezettek a klub, a sociók iránt. Ez csodálatra méltó. És folytatjuk a sort más játékosokkal, mint például Umtiti, az első csapatból. Olyan folyamatban vagyunk, amely nem könnyű. Először a kapitányok mutattak példát, most pedig másoknak is meg kell tenniük ezt a lépést. A klub szakosztályaival nem fogunk semmit sem csinálni, csak néhány olyan játékos szerződését fogjuk újratárgyalni, akiknek magas volt a fizetése. De csak a kosárlabdában.”

Messi maradása a fizetések csökkentésével sem lett volna lehetséges

„Griezmann távozásával és a csapatkapitányok fizetéseinek csökkentésével sem maradhatott volna Messi. De fontos, hogy csökkentettük a bérköltséget, mert a következő szezonban egy picit felszabadultabbak, ambiciózusabbak lehetünk majd.”

Koeman

„Kedvelem. Nyertünk a Getafe ellen, ezek nem könnyű meccsek. Ez többe került nekünk, mint más meccsek, mert csökkentették a hátrányukat egy gólra, ez pedig befolyásolta a játékunkat. De van értelme ennek, a sérültek visszatérésével jobb lesz a helyzet…. Beszéltem Koemannal, de a támogatásom, a bizalmam és a tiszteletem megvan felé, mint minden klubnál tevékenykedő edző esetében. Johan modellje megkerülhetetlen, Koeman Cruyffizmusa pedig tagadhatatlan, de mindenki a maga módján alkalmazza ezt.”

Riqui Puig

„Soha nem fejeztem még ki a nyilvánosság előtt, hogy Riqui több játéklehetőséghez jusson. Ez nem kihívás Koeman számára. A futballról beszélünk. Tudom, mit szeretnek a Culék, a tehetséges játékosokat… és nem szeretném elveszíteni őket.”

Luuk de Jong

„Ő egy holland játékos. Még Johannak is voltak olyan megoldásai edzőként, amelyek nem követték szorosan a filozófiáját, modelljét. És Pepnél is előfordult ilyen. Egy ilyen játékos időnként segíthet neked. Megzavarhatja a védőket, nyomást gyakorolhat rájuk…. Emlékszem a Dream Team idejére Julio Salinas is egy ilyen tipusu labdarúgó volt….”

Griezmann

„Soha nem láttam, hogy kritizálható lett volna a hozzáállása. Ő egy nagyszerű játékos. Nem illik a rendszerünkbe, de mindig is nagyszerű volt a hozzáállása. Sportszakmai szempontból megközelítve ezt a kérdést, nem ő volt az a játékos, akire szükségünk volt. Jobban is teljesíthetett volna, de a hozzáállásával sosem volt probléma. Amennyiben a mérkőzések felén pályára lép majd az Atlético Madridban, akkor kötelesek lesznek megvásárolni őt. Szerepel egy ilyen záradék a szerződésében.”

Koeman hosszabbítása

„Nem tűztük ki határidőt a döntés meghozására. Beszélgetünk. Az üzenet az, hogy az edzőnek erősnek kell lennie, és olyan záradékokkal kell hosszabbítania, amelyek mindannyiunknak tetszenek. Ez erőt és önbizalmat ad az edzőnek.”

Elhoztuk neked a legstílusosabb, legmenőbb és legjobb FC Barcelona termékeket! Nézz be a Shopba! 

Pique szörfözése

„Jól ismeri saját magát, azt mondja, jól van. És azt akarjuk, hogy az egész szezonban csúcsformában legyen. Nem akarjuk, hogy erőltesse a visszatérését. Nem tervezzük szankcionálni őt azért, mert szörfözni volt…. a hozzáállása és profizmusa mindig remek volt a klub iránt”

Piqué, mint elnök?

„Jó elnök lehet a jövőben, minden adottsága megvan hozzá.”

A Szuperliga

„A projekt él. Minden ügyet megnyertünk a bíróságon. Az UEFA nem tudja megakadályozni a Szuperliga létrejöttét. Ráadásul az angol klubokra nehezedő nyomás, akikre ezt szorgalmazták, hatástalan maradt.”

Florentino Pérez

„Olyan klubok elnökei vagyunk, amelyek örök riválisok, de ettől lehet, hogy néhány témával kapcsolatban megegyezik az álláspontunk.”

Tebas

„Florentino és ő összevesztek. Azt a munkát végzi, amit a klubok többsége számára a legjobbnak tart. De úgy gondoljuk, hogy amit a Barça és a Real Madrid betesz a közösbe, azt a helyén kellene kezelni. Elismerem, hogy ő a fair play védelmezője, és keresztes hadjáratot folytat a PSG-vel, amely nem felel meg ezeknek a szabályoknak. Jó szakember, állami és nemzetközi elismerésben részesült. De a Szuperligával kapcsolatban bezárt és megszállottja lett a témának.”

Neymar

„Megpróbáltuk szerződtetni őt. Mert akkoriban egy érdekes lépésnek tűnt a leigazolása. Felvettük vele a kapcsolatotot. El akart jönni. Ekkor azonban másképp értelmeztük a fizetési maximumokra vonatkozó szabályokat, ha ezt tudtuk volna, nem tettük volna ezt az ajánlatot.”

Ansu Fatit nem akarták eladni

„Nem bocsátottuk Ansu Fatit eladásra. Azt mondták, hogy volt egy 100 milliós ajánlat egy angol klubtól, de nem kaptuk meg ezt. Övé lett a 10-es számú mez, mert különben 10-es számú játékos nélkül maradnánk, de elfogadta ezt azzal a feltétellel, ha a kapitányok is megengedik neki. Ez sokat elmond róla.”

Collado helyzete [akit egyelőre nem sikerült nevezni a Ligába és lehet, hogy erre nem is lesz már lehetőség? – a Szerk.]

„Ő egy rendkívüli fiú, varázslatos és tehetséges, akárcsak Riqui. Kölcsönadtuk a Brugge-nak, mert úgy gondoltuk, hogy még nem jött el az ő ideje, és amikor készült volna eligazolni, akkor a Brugge kötelező vételi opciót akart a szerződésébe, ő pedig nemet mondott, mert Barcelonában akar sikeres lenni. Most megpróbálunk neki egy első csapatbeli vagy B csapatbeli mezszámot szerezni, hogy játszhasson. Nem szeretnénk, ha csak edzene. Az orosz és a török átigazolási időszak még nem ért véget.”

A belső vizsgálat eredményei

„Vannak hibák, szabálytalanságok, állítólagos bűncselekmények és egy állítólagos korrupció is…. Belső vizsgálatokat végzünk, hogy lássuk, vannak-e felelősek a kialakult helyzetért…”

A projektje a jövőre nézve

„Nincs kétségem afelől, hogy a sportszakmai terveim megvalósulnak. A szerkezet világos. De a gazdasági kérdés hatással van ránk. Kérek türelmet, még bizalmat. Megértem az aggodalmat, de nincsenek kétségeim. Tisztában vagyok a struktúrával és az inspiráló elvekkel: a cruyffista filozófiával.”

Xavi Hernández

„Még mindig ugyanolyan a kapcsolatunk, mint volt. Nagyra értékelem és nagyra becsülöm őt. Ő egy olyan ember, aki mindig a rendelkezésünkre áll. Nagyon szeretem őt. Minden jót kívánok neki. De hoztunk egy döntést. Jelenleg Ronald Koeman az edző, akit tisztelek, és ha erről beszélnék, az tiszteletlenség lenne vele szemben. Memphisszel kapcsolatban voltak olyanok, akik kételkedtek. Most az ő mezéből fogy a legtöbb és fontos gólokat is szerez. Koeman érdekesnek tartja Luuk de Jong játékát… van bizalom iránta. Az edző mindig egyedül van, ezért támogatnunk kell őt. Azt szeretnénk, ha a csapaton belül az emberek jól éreznék magukat .”

A személyének változása az évek múlásával

„Ugyanaz az az ember vagyok, mint eddig, de sok idő eltelt. Talán most több tapasztalatom van.”

***

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!