Messi: „Az, ahogy a PSG-szurkolók kifütyültek, újdonság volt a számomra”

Az FC Barcelona korábbi legendája Gastón Recondónak, az argentin TyC Sport újságírójának adott exkluzív interjút.

Lionel Messi, a Barcelona korábbi játékosa Bilbaóban, Gastón Recondóval, a TyC Sport újságírójával beszélgetett egy exkluzív interjú keretében. Az interjú során beszélt az átigazolásának nehézségeiről, Agüeróról, az Aranylabdáról, valamint a válogatottról is.

Messi és a válogatotthoz való visszatérés

„Mindig boldogsággal tölt el, ha csatlakozhatunk a válogatotthoz, régóta mondjuk ezt, gondolom, látszik a Tv-n keresztül és a közösségi médiában is, hogy ez egy nagyon kiváló csapat, jól érezzük magunkat együtt. A Copa-győzelem nagyon sokat segített nekünk, hogy továbbra is így teljesítsünk, bízunk magunkban.”

Barcelonából a PSG-hez

„Miután az egész életemet ugyanott töltöttem, és lássuk be, az én koromban már nem olyan könnyű a váltás, mint fiatalon, amellett, hogy fel is vagy készülve rá, és szeretnéd is. Én viszont abban a pillanatban nagyon nem akartam, nem is tudtam volna elképzelni se, ezért az az igazság, hogy ez egy nagyon nehéz év lett. Minden Barcelonához kötött. Még gyerekként kerültem oda. És ami még fontosabb: többet éltem Barcelonában, mint Argentínában. Nagyon jól megvoltam. Az az igazság, hogy nem akartam, hogy bármi is változzon.” 

A Messi-család beilleszkedése Párizsban

„Szerencsére a gyerekek nagyon könnyen megtalálták a helyüket. Mindig attól féltünk, hogy a srácokat rosszul fogja érinteni a változás. Azonban épp ellenkezőleg történt. Nagyon könnyen ment, gyorsan beilleszkedtek az új iskolába, napról napra egyre több barátjuk lett. Antonellának és nekem sokkal nehezebb volt. Emlékszem, amikor először otthagytuk őket a suliban, rettenetes érzés volt. Mindketten sírva jöttünk el. Mit keresünk mi itt, mi történt. Nem értettünk semmit. De szerencsére legalább ők mindhárman jól viselték.”

A Messi-fiúk és az új város

„Thiago értette a helyzetet, és ő talán jobban magában tartotta a dolgokat, mert nem mondott soha semmit, de ahhoz képest, hogy eleinte nagyon hiányzott neki Barcelona és a barátai, gyorsan beilleszkedett. Mateo úgyszintén, ő más karakter, gyorsabban barátkozik és alkalmazkodik az új helyzetekhez. Ciro pedig most elsős, így neki nem volt korábbi iskolája. Mindegy, hogy Párizsban vagy Barcelonában kezdi a sulit, így miatta legkevésbé aggódtunk. Szerencsére minden jól alakult, ez azért megnyugtató volt a számunkra.

Messi és a tél Párizsban: Miért készült ennyi fénykép a szőnyegen fekve?

„Nem szoktunk hozzá ehhez a hideg időjáráshoz, így a padlón fekve közel húzódtunk a tűzhöz és egymáshoz. Sok időt töltöttünk így. Egy olyan tél volt, amihez mi nem voltunk hozzászokva. Barcelonában is szokott hűvös lenni, de nem ennyire, így nehéz volt ezt megszokni Párizsban. Szóval…  próbáltunk melegedni.”

A klubváltása Barcelonából a PSG-hez

„Meg kellett szoknom egy teljesen új játékstílust, hisz egész életemben ugyanabban a rendszerben játszottam, és idejönni egy olyan helyre, ahol minden másképp van, másképp játszanak, másképp látják a futballt, és ott vannak az új csapattársak is… Barcelonában olyan társaim voltak, akikkel hosszú évek óta egymás mellett játszottunk, és régóta ismertük egymást. Minden új volt nekem. Emellett később kezdtem el játszani is, hisz alapból késve érkeztem a csapathoz, és problémák voltak a térdemmel is, ez is egy időre késleltette a pályára lépésemet, nehezen indult el a szezonom.  Nem tudtam három-négy meccset lejátszani egyhuzamban. Jött a téli szünet, azt mondtam, rendben, ezután jön az új év, felfrissülve érkezek, kicserélődve, teljesen beilleszkedve, erre elkaptam a koronavírust.”

Messi és a koronavírus

„Az az igazság, hogy rendesen kiütött. A többséghez hasonló tüneteim voltak. Sok köhögéssel, torokfájással és lázzal. Azonban több maradványtünettel járt, amit éreztem a tüdőmben. Nem tudtam edzeni, másfél hónapon keresztül nem voltam képes még futni se, mert fájdalmaim voltak a tüdőmben. 

Nem ijedtem meg, de hát annyi mindent mondtak, és nem hagyták, hogy visszatérjek. Így is hamarabb kezdtem el edzeni, mint kellett volna, emiatt rosszabbul jártam. Felgyorsítva a folyamatot többet ártottam magamnak, de nem bírtam már tovább. Futni akartam, edzeni, és visszatérni a pályára. De végül csak rosszabb lett. Amikor már félig rendben voltam, jött a Real Madrid, és ez kinyírt minket.”

Messi és a szurkolók fütyülése a Bajnokok Ligájából való kieséskor

„Ez is újdonság volt számomra. Ez egy teljesen más helyzet. Ez soha nem történt meg velem Barcelonában, sőt, épp ellenkezőleg. Érthető a szurkolók szemszögéből nézve, ahogyan az is, hogy haragudtak ránk. Amilyen csapatunk van, és amiért idén is ugyanaz történik, hisz nem ez az első eset, hogy a PSG kiesik a BL-ből… Érthető, hogy haragudtak ránk. Más kérdés, hogy egyetértek-e azzal, hogy Neymar és én kaptuk a legtöbbet. Mindenesetre ezen túl vagyunk.”

A Copa América meghódítása Brazíliában

„Amikor látod a képeket, visszajönnek az emlékek arról a pillanatról, hogy sikerült megnyerned. Azonban később olyanná válik, mint bármi más. Túl vagyunk rajta, megtörtént, végre sikerült, miután annyi ideig nem nyertük meg, vissza kell térni és folytatni kell. Ez is ilyen. Egy nagyon szép emlék, de vége, ez ott maradt, és mindig is ott lesz. Semmi sem változott meg. Folytatnod kell, és új kihívásokat keresni, új célokat kell kitűzni, erre kell gondolni nap, mint nap.”

A korábbi kritikáktól napjaink argentin válogatottjáig

„Sokszor mondtuk, és mondjuk is, hogy nem csak a győzelem a fontos. Korábban nagy dolgokat értünk el, de nem értékelték azokat, mint a világbajnokság és két Copa America döntőjében való részvételt. Nagyon igazságtalan az előző csapatokkal szemben, amit a média mondott rólunk. Mindent megtettünk a válogatottért, mégis rossz szemmel néztek ránk, rosszul bántak velünk, amit nem érdemeltünk meg, hisz nagy dolgokat értünk el. Nem nyertünk semmit, de mégis sokat tettünk, mert nem emlékszem, hogy a szurkolók korábban mikor voltak annyira boldogok, mint a brazíliai világbajnokság alatt. Ahogyan élvezték azt a vb-t az utolsó napjáig. Nem akarok részletekbe bocsátkozni, de ez történt az utolsó napig. Ugyanez a Copa Américán, amit büntetőkkel veszítettünk el. Viszont az nagyon jó, hogy rájöttek, nem minden a győzelemről szól.”

Messi gondolatai Agüero hirtelen visszavonulásáról: „Teljesen meglepett”

„Egyáltalán nem értettük, hogy mi történt igazán? Én legalábbis távolról nem láttam, és nem értettem a helyzetet, amíg nem beszéltem vele, és nem értettem meg, hogy sokkal rosszabbul is alakulhatott volna. Azonban ő egy különleges ember, különleges személyiséggel, ezért tudta úgy kezelni a helyzetet, ahogy kezelte. Biztos vagyok benne, hogy sokat szenvedett és sírt, amikor egyedül volt vagy a családjával, de szerencsére hamar talált más lehetőségeket, jól érzi magát, élvezi amit csinál, anélkül, hogy bármi más számítana neki, azt mondja, amit gondol. Felteszem, hogy ugyanebben a helyzetben én is így tennék, és látható, hogy jól alakult a sorsa.

Miben hiányzik nekem? Mindenben. Én személy szerint közel álltam hozzá, minden nap mellette voltam, együtt keltünk, együtt feküdtünk, és az az igazság, hogy nagyon hiányzik.  Nekem személy szerint nagyon, de a csapatnak is, azt hiszem. Azelőtt egy másik Kun volt, sokkal nyugodtabb, de mindig észre lehetett venni.” 

Lewandowski kijelentései az Aranylabdáról

„Mindenki azt mond, amit akar, és úgy fejezi ki magát, ahogy szeretné. Én személy szerint nem értek egyet azzal, amit mondott, de nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget. Ezen túl vagyunk, magunk mögött hagytuk, hogy ki mit mondott, nem érdekel. Azonban amit abban a pillanatban mondtam, a szívemből jött, és akkor tényleg úgy is éreztem. Azt mondtam, hogy az előző évben ő érdemelte volna meg az Aranylabdát, mert ő volt a legjobb, de amikor én nyertem meg, akkor nem ő volt a legjobb. Egyszerűen ezt mondtam. Ő meg vegye úgy, ahogy akarja.”

Messi szerint Benzemának kell kapnia az Aranylabdát

„Azt gondolom minden kétséget kizáróan, hogy Benzema nagyon kiváló éven van túl, és meg tudta nyerni a Bl-t is, mindkét meccsen nagyon fontos szerepe volt a nyolcaddöntő során. Azt gondolom, hogy ebben nincs semmi kétség.”

A Finalissima Olaszország ellen: „Meg akarjuk nyerni”

„Számukra is hasonlóan fontos lehet, ők is így tekinthetnek rá. Ez egy hivatalos verseny, ami a FIFA által elismert, egy újabb trófea lehet a számunkra, meg akarjuk nyerni, hogy ez a csapat még egy kupát nyerjen magának és egész Argentínának.”

Egy sosem mesélt történet a Maradona felé való tisztelgéséről

„Aznap este Antonellával voltam, feküdtünk az ágyban, és mondtam neki: valamit csinálnom kell Diegóért. És ott van az én kis múzeumom a trófeákkal, mezekkel… Megnézem mi van, keresek egy argentin válogatott mezt, vagy valamit. Lementem, és van egy kis ajtó, ami mindig zárva van, ide dobáljuk be a cuccainkat. Azonban most nyitva volt, és egy széken találtam egy Newell’s-es 10-est. Beléptem és megláttam. Ez az ajtó mindig zárva van, nem tudom, hogy került oda ez a mez, valójában nem is emlékeztem rá, hogy volt nekem ilyen. Megláttam és azt mondtam: ez lesz az. Hihetetlen volt. Este 11 körül lehetett, nem foglalkoztam  ezzel korábban. Én egy válogatott mezen gondolkodtam. Hihetetlennek tűnt.” (Messi a következő bajnoki mérkőzésen gólját követően levette magáról a Barcelona mezt, alatta volt a Newell-es mez. Ez tisztelgés volt részéről Maradona felé, de ettől még sárga lapott kapott érte – a szerk.)

Játszani fog-e Messi a 2026-os világbajnokságon?

„A múltkor elmondtam, hogy a mostani világbajnokság után sok mindent át kell gondolnom, és még nem tudom. Az az igazság, hogy majd átgondolom és később meglátom. Mi történt most? Sose gondoltam volna, hogy Barcelonán kívül máshol fogok játszani, és hogy egyik napról a másikra el kell jönnöm. Bármi megtörténhet, a futballban könnyen változnak a dolgok. Őszintén szólva, nagyon nehezen tudom elképzelni, de még semmit se tudok biztosan.”

Kinek játszik Messi?

„Először is, mindig saját magam miatt játszok és a győzelemért, hisz mindig meg akartam nyerni mindent, amiért játszottam, mindig ki akartam adni magamból mindent a meccseimen, bárhol is legyenek azok. Másodszor fontos, ami a családommal történik, tudom, mennyit szenvedtek, amikor pellengérre állítottak a válogatottban, és sok mindent kellett megemészteniük, amit nap mint nap láttak a tévében, és hallgatták, ahogy engem kritizálnak, vagy olyan dolgokat mondtak rólam, amik nem voltak valósak, ugyanúgy szenvedtek, mint én. Miután megnyertem a Copa Américát, rájuk gondoltam. Tudtam, hogy ők is ugyanazt a boldogságot érzik, mint amit én éreztem, és mutattam. Szóval továbbra is értük játszok, a fiaimért, a feleségemért.”

A Messi-fiúk reakciója a PSG-szurkolók fütyülésére

„Egyből azt kérdeztem, mit mondhatnék a srácoknak, és ha látták, mit gondolhatnak, mit mondhatnak. És az az igazság, hogy nem örültem, hogy ott volt a családom, hallgathatták, ahogy a szurkolók kifütyülnek, és a fiaimnak is át kell ezt élniük. Nem mondtak semmit, elengedték. Nem értenek semmit, mert nem értik a miértjét se. De tudom, hogy valamit éreztek.”

Messi válasza Mbappénak a dél-amerikai selejtezőkről (a francia szerint Brazíliának és Argentínának könnyű a selejtezőkből kijutnia a VB-re, mert nem olyan nívós ellenfelek vannak Dél-Amerikában – a szerk.)

„Természetesen edzés után beszélgetünk, de erről nem esett szó. Nem láttam, hogy hol és mit mondott. De többször beszélünk európai srácokkal erről, miután visszatérünk egy selejtezőről, és mondjuk nekik, nem tudjátok, milyen nehéz lenne nektek kijutni a világbajnokságra, ha ott kéne játszanotok. Kolumbiában a magasság miatt, Venezuelálban a melegben… Mindegyik országban van valami, ami sokkal megnehezíti a többiek dolgát, azon kívül, hogy nagyon erős válogatottak, jó játékosokkal, és a futball minden nap egyre jobban kiegyenlítődik, mindegy, hogy ki az ellenfél, azt gondolom, hogy bármilyen európai ellenféllel elbírnánk, és most itt egy nagyszerű lehetőség ezt bizonyítani.”