Ez Abde: „A világbajnoki negyedik hely a szurkolóink érdeme is”

Az Osasunában kölcsönben futballozó marokkói válogatott játékos az AS sportnapilapnak adott interjút.

Abdessamad Ezzalzouli, ismertebb nevén Ez Adbe bár az FC Barcelona játékosa, az Osasunában, kölcsönben tölti az idei szezont. Az elődöntőig menetelő, többek között a spanyolokat és portugálokat is búcsúztató marokkói válogatott tagjaként a katari világbajnokságon 3 meccsen is pályára lépett. Miután visszatért Spanyolországba, az AS napilap készített vele interjút, ahol mesélt katari élményeiről, az Osasuna bajnoki szerepléséről, és az egyéni céljairól.

Mindössze három-négy év alatt Carrúsból (Elche egyik kerülete – a szerk.) eljutottál odáig, hogy a világbajnokságon léphess pályára. Hogy élted meg ezt a változást?

„Ez a fejlődés a gyerekkorom óta tett erőfeszítéseknek és a befektetett munkának köszönhető, és a környezetemben lévő emberek mindig elmondják nekem, hogy mit csináljak, hogy jól menjenek a dolgaim.”

Egy ikonná váltál egy olyan népszerű kerületben, mint Carrús. Mit mondanak az utcán?

„Már így is ismertem mindenkit a kerületben mielőtt profi focista lettem volna, hisz itt nőttem fel. Valóban, most még ismertebb vagyok, de nem olyan, mintha egy másik világból jönnék.”

Milyen kitörölhetetlen emlékeket őrzöl a világbajnokságról?

„Az egész, amit Katarban átéltem. Hihetetlen volt az a biztatás, amint Katarban kaptunk, minden meccsen szurkoltak nekünk, és ez felejthetetlen élmény volt. A mi válogatottunkról mit is mondhatnék, több ezer szurkolót állítottunk a magunk oldalára. Minden alkalommal ha kimentél az utcára, napról napra több ember volt kint.”

Hogy fogadták a válogatottat Marokkóban?

„A hazámban a szurkolók nagyon szerettek volna látni minket. Tettünk egy kört egy busszal, és onnan tudtuk üdvözölni őket. Ez a világbajnoki negyedik hely ez az övék is, hisz az ő szurkolásuknak köszönhetően jutottunk el az elődöntőkig.”

Gondolod, hogy ez a világbajnoki negyedik hely egy fordulópont lesz a marokkói futballban?

„Azt gondolom, hogy igen. A világbajnokság egy nagy váltás a marokkói válogatott számára, néhány hónapon belül itt az Afrika Nemzetek Kupája, amire tudatosabban kell készülnünk, és a következő világbajnokságot nézve szeretnénk ugyanilyen jól teljesíteni, vagy akár még jobban, ha ez lehetséges.”

Mit vársz az Osasunától a szezon folytatásában?

„Nagyon jó pillanatban vagyunk és tovább kell dolgoznunk. Ha ezt a vonalat követjük, a szezon végén a tabella elején végezhetünk.”

Nyáron majdnem az Elchéhez igazoltál. Miért nem történt ez meg?

„Nehéz ügy volt és biztos vagyok benne, hogy egy nap az életemben a városom csapatában, az Elchében játszhatok, ami nagy örömet okozna nekem. Remélem, egy nap együtt dolgozhatunk.”

Utolsó kérdés, mit kívánsz az új évre?

„Nehéz lenne többet kérni, mint amit elértem 2022-ben. Csak azt remélem, hogy még tovább tudok fejlődni.”