Laporta: „Ha a határozat kedvező lesz, a Szuperliga 2025-ben valósággá válhat”

A Barcelona elnöke, Joan Laporta a SER Catalunya Qué T’hi Jugues című műsorában elmondta, hogy szerinte az Európai Szuperliga létrehozása többek között azért is lenne fontos, mert ez a sorozat tudná tartani a lépést az angol bajnoksággal, beszélt a Javier Tebasszal (a LaLiga elnöke) való kapcsolatáról, múltbeli összetűzéseiről, a Spotify-jal kötött partnerségről és Lewandowski leigazolásáról, valamint az interjú végén a hallgatók feltett kérdéseire is reagált pár mondatban. Laporta interjújának első része ITT olvasható, ahol a sportszakmai és a gazdasági szempontok kerültek előtérbe, valamint a Camp Nou felújítása az Espai Barça projekt keretein belül.

A Szuperliga

Az interjú másik forró pontja a Szuperliga ügye és a La Liga elnökéhez, Javier Tebashoz fűződő viszonya volt. „Tavasszal megszületik a Szuperligára vonatkozó döntés. Nem vállaltam volna, hogy részt veszek ebben a projektben, ha nem nyílt verseny lett volna. Elfogadta ezt a javaslatot a Madrid, a Juve és más klubok, akik még mindig nem akarnak nyíltan kiállni. Az egyetlen dolog, amit meg akarunk változtatni, az az irányítási modell, és az, hogy az a kluboké legyen, de az UEFA is ott legyen az asztalnál, mint egy másik szereplő.”

Egy dátumot is kitűzött: „Ha a határozat kedvezően alakul, a Szuperliga 2025-ben valósággá válhat. Ha nem lesz kedvező, akkor a határozat meghozatalától függ, hogy mi lesz a következő lépés. A győzelem mértéke fogja meghatározni, hogy mit lehet tenni a Szuperligával.”

„Lesz egy európai versenyünk, amely felveszi a versenyt az angol bajnoksággal. Szeretnénk, ha az angol klubok belépnének, de úgy gondoljuk, hogy első ízben nem fognak. Határozottan támogatom az állami bajnokságokat, de – és ez személyes véleményem – úgy gondolom, hogy a második körben az Európai Szuperliga és a Premier League csapatok összeolvadása fog megvalósulni.”

A Szuperliga, valamint a pénzügyi fair play-szabályok miatt Laporta többször is összetűzésbe került Javier Tebasszal, a La Liga elnökével, akinek a szemére vetette: „A személyes kapcsolatom jó Tebasszal, de többet kellene aggódnia a futballtévé másfél millió elvesztett előfizetőjének visszaszerzése miatt, és kevesebbet kellene aggódnia az olyan klubok kizárása miatt, mint a Barcelona”.

Azt is kritizálta, hogy a Liga tekintélyelvű módon módosította a szabályokat, néha a Barça érdekei ellenében, amikor arról volt szó, hogy játékosokat regisztrálhasson: „A Liga a törvényhozó, a bíró és a végrehajtó szerepét játszotta. Összekeveri a három hatalmat, és ezt nem lehet. Körlevelekkel mondtak ellent a Barça értelmezésének a Financial Fair Play-ről, és ezután módosították a Liga alapszabályát.”

Tebast pedig ismét emlékeztette, hogy nem feltétlenül csak arra kellene figyelni, hogy a klubok mire fordítják a bevételeiket: „A Barça ugyanannyit keres a televíziós jogokból, mint a Premier League nyolcadik helyezettje, és úgy gondoljuk, hogy ez a Liga ambícióhiányának köszönhető, itt kellene szigorítania a Ligának, emiatt, illetve azért, hogy megpróbálja korrigálni a televíziós előfizetők számának csökkenését.”

Átláthatóság

Laportának nem okozott gondot olyan kérdésekkel is foglalkozni, mint a Spotify szponzorálásáért fizetett jutalékok vagy Lewandowski szerződtetése: „Volt egy ügynök, Darren Dein, aki a Spotify-t hozta hozzánk, és piaci áron számolta fel a kikötött jutalékot. Szükség volt rá, hogy a Spotify szerződést kössön velünk, mert ott szirénázott a Polkadot, akik sokkal többet fizettek volna”. A lengyel átigazolása esetében pedig „Lewandowski ügynöke a piac által előírt jutalékot számolta fel, lehetetlen, hogy ez 10 millió euró legyen, ahogyan az megjelent.”

Végül kitért a Barçagate-re is, amely most a nyomozás bírósági szakaszában van: „sok bizonyíték van, amely bűncselekményre utal, de remélem, hogy ezek az események nem történtek meg, a klub érdekében. Ez egy olyan helyzet, amellyel felelősség nélkül kell szembenéznünk, mert mi örököltük”. És hozzátette, hogy „számomra súlyosabbnak tűnik, hogy a belső ellenőrzéseket megsértették, mint az, ami a közösségi médiában történt.”

A hallgatók kérdéseire a rövid válaszok

„A játékvezetők megteszik, amit tudnak, és segítenünk kell nekik.”

„Meggyőződésem, hogy ebben a szezonban bajnoki címet fogunk nyerni.”

„Bernardo Silva 80 millióért biztosan nem jön… mert nem fogunk ennyit fizetni.”

„Hallottam, hogy Haaland édesapja azt mondja, hogy egy idő után a Citynél talán… de majd meglátjuk, hogyan alakul, egyelőre tesszük a dolgunkat, Lewandowski nagyon jól teljesít.”

„Piqué? Nagyon jó a kapcsolatom vele. Nem lepett meg a bejelentés a visszavonulásáról, mert már a nyár előtt is beszéltünk erről egymással. Egy héttel azelőtt, hogy megtette volna, otthon vacsoráztunk, és arról beszélgettünk, hogy hogyan fogjuk ezt bejelenteni.”

***