Baldé: „Az a szándékom, hogy folytassam, de nem tudom, mi fog történni”

A fiatal tehetség hosszabb interjújának első része

Joan Laporta, a Barcelona elnöke a média előtt nyilatkozva kijelentette, hogy Alejandro Baldé 2024 nyarán lejáró szerződésének meghosszabbítása jó úton halad, de nem tartja lezártnak. És megismételte, hogy a LaLiga „pénzügyi fair play”-re vonatkozó követelései befolyásolják a fiatal hátvéddel folytatott tárgyalásokat. A tárgyalások eredményével kapcsolatban Laporta optimista volt: „Nem mondhatjuk, hogy Baldé hosszabbítása megtörtént, de már dolgoztunk rajta és gyakorlatilag megegyeztünk.” A játékos viszont nem akarta „gyakorlatilag” lezártnak tekinteni ezt az ügyet. Baldé hosszabb interjújának második része ITT olvasható.

Mit gondolsz Laporta szavairól, aki gyakorlatilag lezártnak tekintette a hosszabbításodat?

„A minap ott járt Jorge Mendes, találkoztak, beszélgettek. Az a szándékom, hogy itt maradjak, de ezt az ügynökeimre bízom. Nem tudom, mi fog történni a jövőben. Remélem, hogy minden jó irányba halad.”

Ez a „mi történhet a jövőben, nem tudom” mondat, amit újra megismételsz, nyitva hagyva az ajtót, ez az, ami aggasztja a szurkolókat. Mondhatjuk, hogy a Barcelonánál fogsz maradni?

„Nos, nem, ahogy mondtam, az ügynökömre bízom, akiben száz százalékig megbízom, és nem tudom, mi történhet, nem tudom. Az a szándékom, hogy itt maradjak, és remélem, hogy jól fognak alakulni a dolgok.”

Kaptál már ajánlatot?

„Nem tudom, a Barcelonára és az előttünk álló meccsekre koncentrálok. Erről az ügynököm gondoskodik, remélem, minden jól alakul. Jól érzem magam itt, nagyon boldog vagyok, és remélem, hogy ez így is marad.”

Mi a változás kulcsa?

„Tavaly derékfájásom volt, visszatértem, és bokasérülést szenvedtem. Nehéz év volt, a Barcelona B és az első csapat között ingáztam, nem éreztem jól magam, de most már jobban beilleszkedtem.”

Elsősorban balhátvéd vagy, de egy előrébbtolt szerepben is tudsz játszani

„Szélsőként is tudok játszani. Régebben szélső voltam, soha nem akartam hátvéd lenni. Egy nap aztán ott kaptam lehetőséget, és ott is maradtam. Gyors vagyok, valamint jó vagyok az egy az egy elleni szituációkban.”

Akkor inkább a szélen érzed jobban magad?

„Nem, már nem. Régebben ott éreztem jól magam, de most szeretek szélső lenni. Gyors és robbanékony játékos vagyok.”

Az elmúlt időszakban rendszert váltott a csapat a 4-3-3-ról egy olyan felállásra, ahol négy középpályás is szerepel, ezt észreveszed a pályán?

„Én egy olyan játékos vagyok, aki sokat fut a mezőnyben, egy olyan rendszer pedig, ahol hárman vannak hátul, kicsit többet segíthet nekem, mert ebben az esetben az egész oldal a rendelkezésemre áll. Mindkettő rendszerben jól érzem magam, tudok alkalmazkodni ahhoz is, ha van előttem egy játékos, aki a szélen játszik.”

A védelem egy fal. A La Ligába nagyon kevés gólt kaptok, de más sorozatokban már többet. Van ennek valami oka?

„Nem tudnám most ezt így megmondani, de egy jó időszakban vagyunk. Marc (Ter Stegen) remek formában van. Ő egy nagyszerű kapus, és mindenki jól védekezik. A középső védők, Koundé, Araújo, Christensen, nagyon jól teljesítenek, és nagyon örülök nekik. Marc (Ter Stegen) is nagyon jól véd, és ez az eredményeken is látszik.”

Érzik a nagy nyomást a fiatalok?

„Igaz, hogy nagyon fiatalok vagyunk a legtöbben. Sokszor, még ha megnézzük Pedrit, Gavit és Ansut is, tanulékony korban vagyunk, és megpróbálunk tanulni a veteránoktól. Nyomást érzünk, de ez normális a sportban, és tudnunk kell, hogyan kezeljük ezt.”

A szurkolók támogatása viszont segít nektek ebben

„Igen, amikor az emberek meglátják a fiatalokat, megőrülnek értük, izgatottak, mi pedig hálásak vagyunk ezért.”

Nem viselt meg nagyon a Bajnokok Ligájából való kiesés?

„Kemény csapás volt, de most már más sorozatokra kell koncentrálnunk.”

Ansu Fati hogyan érzi magát?

„Barátok vagyunk, mert ő Bissau-Guineában született, és az én apám is onnan származik, azonos a származásunk. Ansu jól van. A sporthoz hozzátartozik, hogy egy játékosnak vannak jó és rossz időszakai, de mindenki átesik ezen. Mindannyian bízunk Ansuban.”

***