Julen Guerrero: „Szerencsére a játékosok tudnak küzdeni”

Még a Spanyolország-Olaszország Eb-csoportmeccs (2-1)  után megkérdeztük a győztes spanyolok edzőjét, Julen Guerrerót és Bernardo Corrardit, hogy mit gondolnak az összecsapásról.

Julen Guerrero

Bruno: Eltiltás miatt nem ülhettél ma a kispadon. Mi volt ennek az oka?

Julen: Az elitkör utolsó meccsén, Németország ellen kiállítottak reklamálásért, egy meccses eltiltást kaptam, de a következő mérkőzésen már ott lehetek.

Bruno: Nagyon feszült voltál a szünetben az eredmény miatt?

Julen: Nézd, nem volt könnyű meccs. Nehéz így kezdeni egy meccsen, de szerencsére a játékosok tudnak küzdeni. Ami még nehezítette, hogy az első félidőben kevesebbet volt nálunk a labda. Azonban bíztunk abban, hogy jól végeztük eddig a munkánkat, és utána más ritmusba, nagyobb sebességgel mentek ki a srácok a pályára, és végül szerencsére nekünk kedvezett a meccs alakulása.

Bruno: Tudtál valamennyire kommunikálni Vicentével a meccs alatt?

Julen: Szerencsére ott voltak a kollégák, megoldották nélkülem, és előre megbeszéltünk mindent.

Bruno: Amikor állt a játék, láttuk, hogy Vicente instrukciókat ad Lamine Yamalnak, aki utána teljesen máshogy viselkedett a pályán. Tudod, hogy mit mondott neki?

Julen: Próbálunk ilyenkor a lehető legjobban belenyúlni a meccsbe. Ha megakasztják a játékot, és a csapatot, ki kell használni a lehetőséget. Ilyenkor minden játékossal szoktunk beszélni, hogy min kell változtatni, javítani. Vele is ez történt.

Bruno: Marc Guiu miért lett lecserélve? Elfáradt?

Julen: Igen, elfáradt. Nagy erőfeszítést tett, egy nagyon jó játékos, rengeteget segített a támadásban és a védekezésben is. Szóval teljesen normális ilyen aktivitást követően, hogy elfáradt, ezért lecseréltük.

Bruno: Ez a meccs tűnt elsőre a legnehezebbnek a csoportból. Mit vársz a többi csoportmérkőzéstől?

Julen: Most a vasárnapi meccs a legfontosabb, mert Szlovénia nagy meccset játszott Szerbia ellen. Biztos vagyok benne, hogy jó a morál, fizikailag is ott vannak, erősek. Megnehezíthetik a dolgunkat, szóval nem szabad azt gondolnunk, hogy a mai meccs volt a legnehezebb. A legnehezebb mindig a következő meccs és arra kell a lehető legjobban felkészülni.

Bernardo

Bruno: Annak ellenére, hogy nem sikerült nyernetek, gratulálok a mutatott játékhoz. Mi volt a probléma a második félidőben?

Bernardo: Mindkét csapat kiválóan játszott. Ha nincs meg a kontroll a labda fölött, minden alkalommal többet kell futnod az ellenfeleidnél. Mindkét csapat nagyon jó első félidőt játszott. A második félidőben kevésbé magabiztosan tartottuk a labdát, kevesebbet birtokoltuk azt az én futballhoz való hozzáállásomhoz képest. Most fel kell töltenünk az energiáinkat és készülni a következő mérkőzésre.

Bruno: A himnuszok alatt azt éreztük, hogy ahogy a srácok énekeltek, nagyon hasonlított a felnőtt válogatottnál megszokottra. Ez belülről fakad, vagy csatlakozni akartak a felnőttek szokásaihoz?

Bernardo: Ez belülről fakad. Ha láttad a korábbi meccseinket, mi mindig így éneklünk, szívből, lélekből. Számomra ez nagyon pozitív, jó látni, hogy mennyire törődnek az országukkal, a csapattal, mennyire itt akarnak lenni ezen a tornán. Szóval, ahogy korábban mondtam, fel kell töltődnünk és menni tovább.

Bruno: Fini becserélése új löketet adott a játéknak. Miért vártál vele ilyen sokáig?

Bernardo: Gondolkodtunk rajta, már a szünetben is, viszont oda kellett figyelnünk, hogy az öt cserével háromszor szakíthatjuk meg a játékot. Hezitáltunk rajta, és végül így döntöttünk. Néha ez jónak bizonyul, néha nem, ilyen a futball.

Bruno: Az utolsó percekben közel voltatok az egyenlítéshez. Tovább tudjátok vinni ezt a lendületet a következő meccsre?

Bernardo: Jól dolgoztunk ezen a meccsen, nem szabad elkövetnünk ugyanazokat a hibákat, mint korábban. A lehető legjobban kell játszanunk.