Xavi: „Laporta a Real Madrid elleni 0-4-es vereség után elmondta, szeretné, ha hosszabbítanánk”

Az interjú második része

Xavi Hernández a klub edzőközpontjában adott interjút a Mundo Deportivónak. Az interjú első részéről már beszámoltunk, amelyben a Barcelona vezetőedzője leginkább a jövőről, az érkezőkről, valamint Lionel Messi esetleges visszatéréséről beszélt. A második részben közöljük Xavi interjújának fennmaradó részét, amelyben Mateu Alemany maradása, a hosszabbítása, valamint a Laportával való kapcsolata került előtérbe.

Hogy áll most a hosszabbításod?

„Nos, nem lesz probléma ezzel, már sokszor mondtam, soha nem leszek probléma a klubnak. Úgy gondolom, hogy az elnök egy nagyon nagylelkű ember, egy olyan ember, aki nagyon közel áll hozzánk, a stábhoz is, és hálás vagyok neki, először azért, hogy bízott bennem és bizalmat adott nekem, aztán amikor nem mentek olyan jól a dolgok, akkor pedig megduplázta a felém mutatott bizalmát. Ez sokat jelent nekem és a stábnak, és az elnöknek volt egy gesztusa felém, amikor a Real Madrid ellen 0-4-es vereséget szenvedtünk, eljött hozzám és azt mondta nekem, hogy ‘szeretném, ha maradnál, mert szeretném, ha te lennél az edző a mandátumom lejártáig’. Hálás vagyok ezért, és dolgozunk rajta, hiszem, hogy hamarosan megegyezünk.”

Lehet ezt természetesnek venni?

„Gyakorlatilag két-három alkalommal kell találkoznunk, és ennyi, de nem lesz ezzel gond.”

És a stáb és az edzői stáb bizalma szempontjából mennyire fontos ez a lépés?

„Nos, ez óriási bizalmat mutat, nem igaz? Culék vagyunk, mindannyian a stábban, és rendkívül elkötelezettek vagyunk a projekt iránt. És ez azt is jelenti, hogy a bizalom, amit az elnök ad nekünk az egész stáb felé, számomra csodálatos. Szóval, örülünk és boldogok vagyunk, nagyon hálásak vagyunk, mosollyal az arcunkon jövünk dolgozni. Örülünk, hogy a Barcelonánál lehetünk. Láthatjátok, hogy hol vagyunk. Ez egy kiváltság, szóval boldogok vagyunk, de mindenekelőtt az elnöknek, a bizalomért, amit nekünk ad. Most jó időszakban vagyunk, de a nem túl jó időkben is így volt ez. És ez dicséretre méltó.”

Amikor az igazolásokról van szó, kívülről néha úgy tűnik, hogy van némi belső konfliktus. Vannak viták, vagy mindannyian egyetértetek általában?

„Az elnökkel, akárhányszor beszélek, mindig jól érzem magam, megértjük egymást, szerintem ugyanazt a nyelvet beszéljük, ő is nagy culé, azt nézi, mi a legjobb a klubnak és a csapatnak, azt akarja, hogy jók legyünk, óriási bizalmat ad nekem, és örülök ennek. Ismeri a prioritásaimat, ismeri a terveimet, továbbította azokat Mateu és Jordi felé, és innentől kezdve megtesszük, amit tudunk, és amit a fair play enged.”

Ez nem egy igazolás, de szinte ugyanolyan módon ünnepelték a szurkolók amikor kiderült, hogy Mateu Alemany továbbra is marad

„Számomra ez nagyon-nagyon fontos, nagyon jó hír volt. Nagyon jól érzem magam a klubnál, elsősorban az elnökkel, aztán Mateuval és Jordival egy rendkívüli csapatot alkottunk. Nagyon jól dolgoztunk. Mateu egy nagyszerű vezér, tiszta, közvetlen, őszinte és becsületes, örülök, hogy végül marad. Amikor közölték velem, hogy távozik, sőt, miután az Osasuna elleni meccs után saját maga erősítette ezt meg egy interjúban, azt gondoltam, ez egy nagyon érzékeny veszteség lesz számunkra. Mateu visszatérése nagyszerű hír, mindannyian megünnepeltük ezt a stábban.”

Deco érkezése még nem hivatalos, de sokan már annak veszik. Milyen a kapcsolatod Decóval?

„Baráti a kapcsolatunk. Valójában nem szakadt meg a kapcsolatunk, mióta csapattársak voltunk Barcelonában, mindig írtunk egymásnak Brazíliában, itt, Európában és Portugáliában is. Ő egy nagyon aktív ember volt a világ labdarúgásában. Tanácsadója volt a labdarúgóknak. Nagyon intelligens ember, nagyon közel áll hozzánk. Nagyon sok mindenben segített már nekünk, és úgy gondolom, hogy ő egy nagyon értékes ember.”

***